Hoe help je een hyperactief kind?

Hoe help je een hyperactief kind?

Laatste update: 31 mei, 2018

Hyperactiviteit bij kinderen lijkt tegenwoordig een bijna normale aandoening. Het komt steeds vaker voor dat ouders en leraren klagen over het hebben van een hyperactief kind.

Verschillende argumenten worden gebruikt om deze gedragsstoornis te verklaren, inclusief de overmatige consumptie van cafeïnehoudende dranken. Als gevolg van deze stoornissen is het overleg met psychologen en psychiaters sterk toegenomen.

Het is echter belangrijk om zeer voorzichtig te zijn als je een kind als ‘hyperactief’ bestempeld. Dit kan veel problemen voor je kleintje veroorzaken.

Het is geen groot probleem om een ​​echt hyperactief kind of leerling te hebben, als ze maar de juiste behandeling krijgen.

Als de situatie echter niet adequaat wordt beheerst, dan kan dit een gefrustreerd, onveilig en gestrest kind creëren.

Enkele adviezen over hyperactiviteit bij kinderen

Rusteloze kinderen

Een kind dat rent zonder te stoppen of constant beweegt tijdens een lange reis is niet noodzakelijk hyperactief. De gedragsstoornis manifesteert zich op een andere manier.

Veel kinderen zijn van nature rusteloos en lawaaierig. Ze rennen, klimmen en raken alles aan wat ze zien – dit is normaal.

Hetzelfde gebeurt met leraren. Ze verliezen hun geduld, omdat hun klas vijf, zes of zeven rusteloze kinderen heeft. Ze kunnen geïrriteerd raken en de ouders bellen om een ​​consult met een therapeut voor te stellen.

Een hyperactief kind

Rusteloze kinderen zijn niet hyperactief in de zin dat ze geen gedragsstoornissen vertonen. Het zijn dus gewoon rusteloze kinderen.

Als ze studeren, goed slapen, gelukkig zijn, vrienden hebben en spelen, dan zijn het gewoon normale kinderen die rusteloos zijn.

Hoe gedragen hyperactieve kinderen zich?

Aan de andere kant is een hyperactief kind iemand met een constante rusteloosheid die de ontwikkeling van normale gedragingen van kinderen van hun leeftijd belemmert.

Enkele van de kenmerken van hyperactieve kinderen zijn onder meer:

  • Ten eerste hebben ze leerproblemen
  • Ze respecteren de regels niet, het maakt niet uit of dit familieregels of spelregels zijn. Dit veroorzaakt problemen met andere kinderen.
  • Het is ook erg moeilijk voor hen om te wachten of geduldig te zijn.
  • Daarnaast handelen de kinderen zonder na te denken en zijn impulsief.
  • Ze brengen de hele dag door met bewegen. Ze lopen tegen deuren aan en gooien met dingen.
  • Ook zijn ze niet in staat om hun aandacht vast te houden en ze springen constant van het ene onderwerp naar het andere. Het lijkt alsof niets hen interesseert.

Het heeft geen zin om boos te worden op deze kinderen. Het is nutteloos om hen herhaaldelijk te vragen stil te blijven of hun taken te voltooien voordat ze opstaan.

Ze lijken te luisteren, maar binnen een paar minuten doen ze weer hetzelfde als wat je ze net verboden had. Deze symptomen van hyperactiviteit worden technisch ‘Aandachts Tekort-stoornis met hyperactiviteit’ of ‘ADHD’ genoemd.

Hoe help je een hyperactief kind?

De dagelijkse verantwoordelijkheid voor de hyperactiviteit van kinderen is een uitdaging voor de volwassenen die belast zijn met hun zorg en onderwijs.

1. Ten eerste moet de volwassene begrijpen dat hyperactiviteit niet vrijwillig is. Het kind beweegt niet expres constant. Ze kunnen zichzelf niet beheersen. Het is dus noodzakelijk dat de volwassenen die de leiding hebben dit in gedachten houden en hen helpen om hun gedrag met de juiste instelling te veranderen.

2. Afspraken, beloningen en positieve bekrachtiging voor prestaties zijn nuttige strategieën. Bijvoorbeeld: “Als je een hele week blijft zitten terwijl je eet, dan krijg je het speeltje dat je echt wilt.” Houd hun successen van dag tot dag bij en beloon ze dienovereenkomstig met de prijs.

3. Het doel van het spel kan zijn dat het kind langer dan drie minuten blijft zitten. Dat kan je daarna verhogen tot vijf minuten, dan acht en blijf dit doen totdat het doel is bereikt.

Jongen verveelt zich

Hoe help je een hyperactief kind

1. Beheer hun aandacht. Om hen te helpen hun aandacht op een taak te richten, is het een goed idee om elk van de stappen die ze moeten volgen luid te herhalen. Zo kunnen ze het dus zo vaak doen als nodig is. Herhaal het altijd luid. Beetje bij beetje zal het kind in staat zijn om zichzelf te begeleiden door de instructies in gedachten te volgen.

2. Beperk het gebruik van dranken met cafeïne en suiker. De relatie tussen frisdrank en hyperactiviteit wordt onderzocht. Het is waar dat cafeïne en een teveel aan suiker fungeren als stimulerende middelen. Dat is waarom ze onrust veroorzaken en het moeilijker maken om te kalmeren.

Een sterk gezin is belangrijk om een ​​hyperactief kind te helpen. Ouders vormen de basis voor kinderen om hun waarden op te bouwen. Het gedrag van een hyperactief kind is sterk afhankelijk van zijn ouders. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.