Gelukkige kinderen opvoeden: zes tips

Gelukkige kinderen opvoeden: zes tips

Laatste update: 17 juni, 2018

Gelukkige kinderen opvoeden klinkt misschien als een gemakkelijke taak. De media bestookt ons voortdurend met reclameboodschappen voor speelgoed en videospelletjes die het ons zogezegd gemakkelijk zullen maken.

Deze spelletjes en hebbedingetjes zijn inderdaad een zeer leuk tijdverdrijf voor kinderen. Het lijkt misschien dat een kind opvoeden daardoor een gemakkelijk is.

Jammer genoeg hebben deze reclameboodschappen het niet bij het rechte eind. De gedachte dat nieuw speelgoed een emotionele leegte kan opvullen is volledig ongegrond en misleidend.

Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen kunnen spelen en lol kunnen maken. Maar dat is niet het enige waar ze behoefte aan hebben.

Gelukkige kinderen opvoeden omhelst meer dan aan zijn of haar materiële behoeften voldoen.

Er zijn bepaalde richtlijnen om een gelukkig kind op te voeden waar wij als ouders rekening mee moeten houden.

Wij zijn verantwoordelijk voor onze kinderen. Dit houdt in dat het onze taak is om ze niet te laten opgroeien tot onzekere volwassenen.

Overbezorgde ouders zorgen ervoor dat kinderen niet hebben geleerd om te vallen. Hierdoor weten ze dus ook niet hoe ze terug recht moeten krabbelen en doorgaan.

De kindertijd is een van de belangrijkste fasen in het leven. Dit is een tijd om herinneringen te sprokkelen en lessen te leren die een heel leven zullen meegaan.

Een kind dit ontzeggen is egoïstisch en onverantwoordelijk. Bovendien kan het de relatie met je kind grondig verstoren.

Gelukkige kinderen opvoeden betekent er voor hen zijn

Wat kinderen het allerliefste willen is de aandacht van de ouders.  Speelgoed en cadeautjes zullen daarom altijd op de tweede plaats komen.

Onze kinderen beschouwen ons als een rolmodel en als hun beschermer. Het ligt aan ons om het vertrouwen dat ze in ons stellen waar te maken.

Gelukkige kinderen opvoeden: mama en zoon

1. Moedig hen aan om altijd het beste van henzelf te geven

We hebben allemaal de mogelijkheid om te krijgen wat we willen. Geluk is allesbehalve willekeurig: succes is het gevolg van inspanningen en vastberadenheid.

Wanneer je kind iets echt wil, moet je hem of haar aanmoedigen om dit op eigen houtje te bereiken.

Je moet je kinderen leren dat ze door hard te werken en voldoende zelfvertrouwen hebben een grotere kans maken om hun dromen waar te maken.

Sommige kinderen hebben een uitzonderlijk talent op gebied van kunst, sport of leercapaciteit. Het is zeer belangrijk dat je hen aanmoedigt om dit talent verder te ontwikkelen. Elk mens blinkt wel uit in iets!

De talenten van onze kinderen voeden kan talrijke deuren in het leven openen.

Dit betekent echter niet dat je je kind moet dwingen om voortdurend aan buitenschoolse activiteiten deel te nemen. Gelukkige kinderen opvoeden betekent hen de vrijheid geven om te doen waar ze echt van houden.

2. Steun hen in hun beslissingen

Je kind zal in het leven zowel goede als slechte beslissingen nemen. Vier de goede met hen mee en voel met hen mee wanneer er iets fout gaat.

De beste manier om te leren is door fouten te maken. Telkens wanneer je kind struikelt moet je hem of haar leren dat je je weer kunt oprichten. De volgende keer zal het ongetwijfeld een stuk beter gaan.

Sommige ouders worden kwaad wanneer ze hun kind fouten zien maken. Weet dat perfectie verwachten van een kind onrealistisch is en heel slecht voor het zelfvertrouwen.

We zijn allemaal mensen. Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om de bladzijde om te slaan en opnieuw te beginnen.

3. Luister naar hun meningen

Veel ouders denken dat de mening van kinderen er niet toe doen omdat het nog kinderen zijn. Dit is een grote vergissing.

Gelukkige kinderen kunnen hun mening uiten net zoals een volwassene. En er moet naar deze mening geluisterd worden, want de mening van een kind verdient respect.

Volgens het Verdrag Inzake De Rechten Van Het Kind uit 1989 is dit een fundamenteel en onvervreemdbaar recht.

Het is belangrijk dat we luisteren naar de mening van de allerkleinsten. Vooral wanneer we beslissingen moeten maken die ook hen aangaan.

Uiteraard zijn het vaak de ouders die de uiteindelijke beslissing moeten maken, maar het is belangrijk dat ze luisteren naar de mening van hun kinderen.

Het is nooit te laat om een gelukkige jeugd te beleven.

– Tom Robbins –

4. Leer ze om in contact te staan met de natuur

Tegenwoordig blijven veel kinderen liever thuis om voor een scherm te hangen dan dat ze naar buiten gaan en in de natuur spelen. Contact met de natuur is echter een cruciaal onderdeel van een gelukkige jeugd.

Neem je gezin mee naar een mooi plekje voor een picknick. Stimuleer je kind om buiten te sporten of ga regelmatig samen wandelen.

De frisse lucht heeft allerlei voordelen voor een kind. Bovendien is buiten spelen een geweldige manier om nieuwe kinderen te leren kennen, zowel in een sportteam als in het park.

Een kind dat dol is op de natuur zal respect opbrengen voor alles en iedereen.

Gelukkige kinderen opvoeden: buiten spelen

5. Durf streng te zijn wanneer dat nodig is

Geef niet toe aan elke gril van je kind. Veel ouders denken dat ze populair bij hun kinderen zullen zijn als ze voortdurend aan hen toe te geven.

Niets is minder waar. Gelukkige kinderen opvoeden is helemaal niet hetzelfde als verwende kinderen opvoeden.

Je moet je kind straffen wanneer het onbeleefd is of iets stouts heeft gedaan. Elk kind is soms ongehoorzaam en gedraagt zich wel eens fout.

Maak duidelijk dat dit soort gedrag niet gewaardeerd wordt en dat hun daden niet zonder gevolgen zijn.

6. Wees oprecht en eerlijk

Oprechtheid en eerlijkheid vervullen een sleutelrol bij een gezonde relatie. Bovendien zijn het onmisbare factoren om gelukkige kinderen op te voeden.

Beantwoord de vragen van je kind op een vriendelijke en objectieve manier. Zorg er wel voor dat ze oud genoeg zijn om het onderwerp te begrijpen.

Elk gezin is natuurlijk anders dus het ligt uiteindelijk aan de ouders om deze beslissingen te nemen.

Wanneer we onze ware zelf tonen en nooit liegen dan zal het gezin hier sterker door worden.

Zo leren we aan kinderen dat ze ons kunnen vertrouwen en zullen ze ons om advies vragen wanneer ze dit nodig hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bermeo Córdova, F. M. (2004). Autoestima, factor esencial de éxito en el área escolar en niños de 10 a 11 años (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/2758
  • Campbell, K. (2018). Niños Seguros de Sí Mismos. Babelcube Inc.
  • Taylor, J. (2004). Motiva y estimula a tus hijos: cómo educar a tu hijo para que tenga éxito y sea feliz (Vol. 20). Edaf.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.