9 dingen die je nog niet wist over broers en zussen

Wil je een aantal dingen ontdekken die je nog niet wist over broers en zussen? Dit artikel zal je zeker verrassen. Lees snel verder!
9 dingen die je nog niet wist over broers en zussen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 06 maart, 2024

Als je broers of zussen hebt of moeder bent van meer dan één kind, weet je ongetwijfeld van de spelletjes, ruzies, complicaties en liefde tussen hen. Maar er zijn nog steeds dingen die je niet wist over broers en zussen. In dit artikel gaan we in op een aantal verrassende dingen.

De relatie tussen broer en zus is bijzonder en uniek. Het is een verbintenis en medeplichtigheid die anders is dan de rest van de banden die we hebben met andere familieleden. Maar het heeft ook bepaalde eigenaardigheden. Misschien ontdek je een aantal dingen die je nog niet wist, dus als je meer wilt weten over dit onderwerp, blijf dan lezen en kom er alles over te weten.

Interessante dingen die je nog niet wist over broers en zussen

Het valt niet te ontkennen dat de relatie tussen broers en zussen heel bijzonder is. Het is een band met een medeplichtigheid die je bij andere mensen niet krijgt. Hier zijn een paar interessante dingen om te weten.

1. Ze brengen meer tijd samen door dan met andere mensen

11-jarigen brengen 33% van hun vrije tijd door met hun broer of zus. Naarmate ze ouder worden en andere verplichtingen en interesses hebben, hebben ze de neiging om minimaal 10 uur per week met hen te delen.

2. Jongere broers en zussen zijn vaak meer extravert

Een jongere broer of zus is niet alleen meer extravert, hij of zij neemt ook meer risico’s dan een oudere broer of zus. Een verklaring hiervoor kan zijn dat ze, omdat ze de jongste in huis zijn, meer gewend zijn om te praten en met meer mensen om te gaan om hun aandacht te krijgen, vooral als het gaat om grote gezinnen.

Broers en zussen maken vaak ruzie
Broers en zussen hebben vaak totaal verschillende persoonlijkheden. De jongste zal bijvoorbeeld eerder opstandig zijn en zich meer aangetrokken voelen tot risico’s.

3. Ze hebben vaak totaal verschillende persoonlijkheden

We kunnen broers en zussen vinden met een opvallende fysieke gelijkenis, maar qua persoonlijkheid zijn ze meestal heel verschillend. Dit gebeurt zelfs al hebben ze dezelfde ouders en dezelfde opvoeding.

4. Ze kunnen slechte gewoonten en gebruiken delen

Het hoeft niet in alle gevallen zo te zijn, maar vaak, als de oudere broer of zus een slechte gewoonte heeft, zoals roken, is het heel goed mogelijk dat de jongere in hun voetsporen treedt. Dit gebeurt vooral als het leeftijdsverschil tussen de broer en zus erg groot is, maar niet als ze bijna even oud zijn.

5. Ze hebben momenten van ruzies

Kinderen hebben de neiging om ruzie te maken, maar als het om een broer of zus gaat nog meer, naarmate ze meer tijd met elkaar doorbrengen. Zo komen wrijvingen, ruzies en vechtpartijen als ze bijvoorbeeld allebei hetzelfde speelgoed willen heel vaak voor.

6. Oudere broers en zussen zijn over het algemeen intelligenter

Hoewel er nog steeds discussie is over dit aspect, lijkt er een klein verschil te zijn in intelligentie tussen oudere en jongere broers en zussen. Dit kan komen doordat oudere broers en zussen tijd besteden aan het onderwijzen van hun jongere broer of zus. Op deze manier wordt hun leren en het begrijpen van concepten versterkt.

Een andere mogelijke verklaring is dat de oudere broers en zussen de kans hadden om exclusieve aandacht van hun ouders te krijgen voordat de jongere werd geboren en zij die moesten delen.

7. Kinderen die broers of zussen hebben worden later volwassen dan kinderen die alleen kind zijn

Dit komt omdat, als ze alleen kind zijn, hun relaties en interacties voornamelijk met volwassenen zijn. Daarom is hun speelgoed alleen voor hen. Maar als je broers of zussen hebt, breng je meer tijd door met spelen en ruzie met elkaar maken, dus de volwassenheid en het verlaten van het peuterstadium worden meestal uitgesteld.

8. Het hebben van een broer of zus helpt om beter om te gaan met het andere geslacht

Als je een broer of zus van het andere geslacht hebt, is het gemakkelijker om een gesprek te beginnen en te onderhouden met mensen van het andere geslacht. Daarom vinden jongens met zussen het makkelijker om een gesprek te beginnen met meisjes dan degenen die alleen broers hebben. Evenzo hebben meisjes met broers minder moeite om een gesprek aan te knopen met jongens dan meisjes die alleen zussen hebben.

Een band tussen een broer en een zus is heel sterk
Als de broers en zussen een jongen en een meisje zijn, zullen ze allebei waarschijnlijk minder moeite hebben om een gesprek aan te knopen met mensen van het andere geslacht.

9. Jongere broers en zussen hebben over het algemeen minder allergieën en zijn gezonder

Dit kan komen doordat wanneer er een jongere broer of zus bijkomt, er thuis al genoeg ziektekiemen zijn dankzij de oudere broer of zus. Daarom helpen ze het immuunsysteem van de jongste te versterken, zodat ze minder ziektes oplopen dan de oudere broer of zus op dezelfde leeftijd.

Dingen die je nog niet wist over broers en zussen

Nou, nu weet je een aantal interessante feiten over broers en zussen die je misschien handig vindt. Als je moeder bent van twee of meer kleintjes of als je zelf een broer of zus hebt, heb je misschien antwoorden gevonden op bepaalde vragen. We hopen dat je dit artikel interessant vond en dat het een aantal vragen heeft opgelost die je misschien had over deze unieke en speciale relatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.