Hoe kun je je kinderen opvoeden om authentiek te zijn?

Als je je kinderen authentiek wilt opvoeden, moet je ze toestaan zelf na te denken. Ontdek hoe je deze kwaliteit kunt bevorderen.
Hoe kun je je kinderen opvoeden om authentiek te zijn?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 08 september, 2023

Authenticiteit is een van de meest waardevolle kwaliteiten waar wij mensen op kunnen rekenen. Het is wat ons in staat stelt trouw te blijven aan onszelf in plaats van met de stroom mee te gaan. Het is ook wat ons helpt om verbonden te blijven met onze essentie. Om dezelfde reden is het opvoeden van je kinderen om authentiek te zijn van fundamenteel belang als je ze een goed afgeronde emotionele opvoeding wilt geven.

Misschien vind je het op een abstract niveau helemaal prima om je kinderen deze waarde bij te brengen. Je moet deze intenties echter kunnen onderbouwen met daden. En dat betekent dat je moet accepteren dat ze zich verkleden als dinosaurus in plaats van als prinses. Ddat ze vraagtekens zetten bij de bevelen die je ze geeft, of dat ze ervoor kiezen kunst te studeren in plaats van medicijnen. Kortom, het betekent dat ze hun eigen gedachten en hun eigen weg mogen kiezen.

Als je hier nu nog aan twijfelt, zullen we je laten zien waarom het zo belangrijk is om authenticiteit onderdeel te maken van de persoonlijke ontwikkeling van je kinderen.

Het belang van het opvoeden van je kinderen om authentiek te zijn

Een kind dat geleerd heeft in zichzelf te geloven en authentiek te blijven, heeft grote voordelen in zijn dagelijks leven. En dat geldt niet alleen tijdens de kindertijd, maar ook in de adolescentie en zelfs op volwassen leeftijd. Enkele van de meest opvallende zijn de volgende:

  • Ze raken minder snel betrokken bij pestsituaties als agressor of omstander. Veel kinderen zijn stille medeplichtigen aan pesten omdat ze erbij willen horen of uit angst (Spaanse link) zich te verzetten tegen het kind dat kennelijk meer macht heeft. Een authentieke jongere zal echter niet aarzelen om op te komen voor zijn idealen en op te komen voor het slachtoffer.
  • Ze zijn beter in staat om hun eigen persoonlijkheid te verkennen en te ontwikkelen zonder beïnvloed te worden door hun omgeving. Je kind zal zich vrij voelen om zijn eigen smaak te hebben, zijn imago te kiezen en deel te nemen aan de spelletjes die hij het leukst vindt, zonder afhankelijk te zijn van wat zijn leeftijdsgenoten denken.
  • Tijdens de adolescentie kunnen ze gemakkelijker omgaan met druk van leeftijdgenoten. Om dezelfde reden kunnen ze weigeren zich in te laten met bepaalde activiteiten of risicovol gedrag, zoals het gebruik van alcohol en andere middelen of voortijdige seksuele relaties. Authenticiteit beschermt hen in hoge mate tegen angst voor afwijzing.
  • Ze leiden een gelukkiger en succesvoller leven. Ten eerste omdat ze zich weten af te stemmen op hun roeping of doel en dat weten te vervullen. En, ten tweede, omdat ze de cognitieve dissonantie vermijden die ontstaat als wat ze denken, wat ze voelen en wat ze zeggen niet met elkaar in overeenstemming zijn. Dit vermindert de kans op stoornissen als angst of depressie.
Hoe kun je je kinderen opvoeden om authentiek te zijn
Zorg er in de kindertijd van je kinderen voor dat ze voldoende en gevarieerde stimulatie krijgen. Stel ze bloot aan verschillende omgevingen en laat ze ontdekken waar ze zich het prettigst voelen.

Ontdek hoe je je kinderen opvoedt om authentiek te zijn

Hier zijn enkele richtlijnen of tips om authenticiteit bij je kleintjes aan te moedigen.

Help je kind zichzelf te kennen

Om trouw te blijven aan hun essentie moeten ze zichzelf kennen. Daarvoor moeten ze eerst de mogelijkheid hebben om zich vrij te ontwikkelen. In dit verband is er niets beter dan ze meerdere en uiteenlopende mogelijkheden te bieden. Op die manier kunnen ze hun smaak en voorkeuren, hun deugden en zwakheden, en hun waarden en principes ontdekken. Leer ze bijvoorbeeld over muziek, kunst en natuur, maar ook over wetenschap, cultuur, of talen.

Laat ze beslissingen nemen

Het kiezen van de kleren die ze willen dragen, het kapsel dat ze elke dag willen hebben, of de film die het gezin gaat zien in de bioscoop is belangrijk. Al deze kleine beslissingen leren kinderen om zelfbewuster, doelbewuster en onafhankelijker te zijn. Als ze opgroeien en weten dat ze het recht en het vermogen hebben om te beslissen, zullen ze dat voortaan gemakkelijker doen.

Versterkt hun kritisch denken

Authentieke mensen hebben een sterk ontwikkeld kritisch denken. Ze zijn geneigd elke situatie die op hun pad komt te analyseren, in twijfel te trekken en te beredeneren, in plaats van te handelen uit traagheid of zich aan te passen aan de massa. Je kunt dit bereiken door diepe en interessante gesprekken met hen te voeren.

Je kunt onderwerpen behandelen uit verhalen of films tijdens hun kindertijd of praten over actuele gebeurtenissen als ze ouder zijn. Alledaagse situaties die zich thuis of op school voordoen kunnen ook een goed uitgangspunt zijn om hen te vragen wat ze ervan vinden en wat er volgens hen moet gebeuren. Laat hen vooral aan het woord en luister naar hen voordat je jouw standpunt geeft.

Een moeder gaat zitten om op dezelfde hoogte als haar zoon te zijn.
Om kritisch denken bij je kinderen aan te moedigen, is het belangrijk dat ze van jongs af aan leren hun eigen mening te vormen en die assertief te uiten.

Versterk hun authenticiteit

Je kinderen leren authentiek te zijn, houdt in dat je afziet van blinde gehoorzaamheid. Je zult hen moeten toestaan en aanmoedigen om voor zichzelf te denken, zelfs als dit betekent dat je regels in twijfel worden getrokken. Aarzel niet om hen een gemotiveerde uitleg te geven over de grenzen die je oplegt en sta open om naar hun standpunten te luisteren en te onderhandelen. Opvoeden is tenslotte geen machtsstrijd. Je kind een stem geven doet geen afbreuk aan je gezag, maar helpt het op te bouwen uit respect.

Je kinderen authentiek opvoeden maakt ze sterker voor het leven

Vroeg of laat zullen je kinderen niet meer onder jouw hoede staan en zullen ze de wereld alleen moeten trotseren. Op dat moment is op zichzelf kunnen vertrouwen een echt geschenk.

Een authentiek kind zal weten dat het op zijn eigen oordeel kan vertrouwen. Dat het goed is om vast te houden aan zijn overtuigingen en idealen en zijn eigen weg te banen. Ze zullen ook veel beter voorbereid zijn om met druk om te gaan, en juist dat vertrouwen zal hen ver brengen in het leven. Aarzel dus niet om aan deze kwaliteit te gaan bouwen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cuevas, M. C., & Marmolejo Medina, M. A. (2016). Observadores: un rol determinante en el acoso escolar. Pensamiento psicológico14(1), 89-102.
  • Yepes, R. (1997). Persona como fuente de autenticidad. Acta Philosophica: rivista internazionale di filosofia6(1), 83-100.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.