De persoonlijkheid van een kind beïnvloedt wat ze eet
Van de persoonlijkheid van een kind is aangetoond dat deze invloed heeft op wat ze eet. We zullen dit hieronder bespreken.
We zien vaak kinderen die moeilijk en kieskeurig zijn tijdens de maaltijden. De eettafel kan soms zelfs een soort slagveld worden.
Wanneer een kind bepaalde voedingsmiddelen niet wil uitproberen of een favoriet heeft, dan heeft dit niet alleen te maken met gewoonten of persoonlijke smaak, maar ook met de persoonlijkheid.
Elk kind heeft bepaalde kenmerken en eigenschappen waardoor het anders is dan anderen. Op een bepaald punt in hun ontwikkeling is het vrij gebruikelijk dat ze terughoudend zijn om bepaalde voedingsmiddelen te accepteren of zich op een bepaalde manier te gaan gedragen wanneer ze bepaald voedsel aangeboden krijgen.
Deze gedragingen worden echter niet alleen verklaard door het feit dat het kinderen zijn. Ze kunnen te wijten zijn aan de persoonlijkheid van een kind.
Het is goed om dit te weten, omdat het je kan helpen betere beslissingen te nemen over het ouderschap en je leert hoe je met deze situaties om kunt gaan.
De persoonlijkheid van een kind en hoe het om de hoek komt kijken tijdens de maaltijden
Naarmate ze ouder worden, wordt een kind op veel verschillende manieren blootgesteld aan voedsel. Aan het begin van hun leven is hun basisvoedsel melk. Dit verandert naarmate ze groeien en het is belangrijk om nieuwe smaken en eetgewoonten te introduceren.
De relatie die een kind opbouwt met voedsel is wat we hun eetgedrag noemen.
Het heeft te maken met verschillende kwesties: hoe ze de relatie van haar gezin met voedsel ziet, de beschikbaarheid van voedsel, sociale status, affectie van ouders en culturele tradities.
Verschillende factoren kunnen dus het gedrag van een kind rond eten beïnvloeden.
De soorten persoonlijkheden bij kinderen
Laten we kijken naar verschillende soorten persoonlijkheden en kenmerken:
- We hebben het kind dat zich goed aanpast aan verschillende situaties en de veranderingen die ze ervaart. Dit kind is gelukkig en heeft regelmatige gewoonten en voorspelbaar gedrag. Het is voor haar gemakkelijk om met anderen om te gaan en haar niveau van aandacht is goed.
- Dan is er het kind dat heel actief en afgeleid is. Ze trekt zich terug als ze geconfronteerd wordt met veranderende situaties en ze kan vaak chagrijnig zijn. Het is moeilijker voor haar om regelmatige gewoonten aan te leren en driftbuien komen vaak voor als het gaat om slapen of eten. Dit wordt vaak een ‘moeilijk’ kind genoemd.
- Ten slotte hebben we het kind met een laag activiteitenniveau dat moeite heeft zich aan te passen aan nieuwe situaties en veranderingen. Dit kind kan sociaal zijn en zoekt altijd de acceptatie van haar ouders.
Welke invloed heeft de persoonlijkheid van een kind op eten?
Er zijn studies die aantonen dat zowel de persoonlijkheid van een kind als haar emoties haar eten beïnvloeden.
Woede, die meestal wordt gezien bij moeilijke kinderen, zorgt ervoor dat het kind kieskeuriger is als het gaat om het proeven van voedsel.
Verdriet of angst kan een gebrek aan eetlust veroorzaken. Aan de andere kant heb je de ‘makkelijke’ kinderen met de gelukkige en kalme kenmerken, waardoor deze kinderen meer geschikt zijn voor een gevarieerd aanbod van voedingsmiddelen.
Over het algemeen houden problemen met gebrek aan eetlust verband met de ervaringen van kinderen met sociale en familie-interacties.
De problemen die kinderen ervaren in hun relatie met hun ouders of hun omgeving zullen hun eetlust beïnvloeden.
Hoewel dit te maken heeft met hun emoties, is de mate van gevoeligheid van het kind gekoppeld aan hun persoonlijkheid, wat betekent dat het een naar het andere leidt.
Weigeren om een hap te eten, wordt daarentegen geassocieerd met gevallen van overbeschermende en dominante persoonlijkheden. Ouders hebben zeker ervaring met de laatste.
Kinderen die voedsel afwijzen, kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van de volgende persoonlijkheidskenmerken:
- Degenen die weigeren om voedsel te eten vanwege hun textuur of kleur, worden als zintuiglijke kinderen beschouwd.
- Degenen die bij de maaltijd perfectionistische persoonlijkheidskenmerken vertonen, hebben extra aandacht nodig. In deze gevallen moet dus het ene voedsel niet met het andere worden gemengd.
Wat kunnen we nu met deze informatie doen?
Het goede aan het bekend zijn met de relatie tussen persoonlijkheid en voeding is dat je het specifieke gedrag van kinderen kunt identificeren.
De persoonlijkheid van een kind beïnvloedt het gedrag van kinderen tijdens de maaltijden. Leeftijd speelt ook een rol in deze dynamiek, omdat het de relatie van kinderen met voedsel min of meer extreem maakt.
De oplossing voor problematisch gedrag hangt af van deze interactie tussen zowel de persoonlijkheid als het voedsel van je kind.
Een optie kan zijn om een andere opvoedingsaanpak te hanteren. Of je zou een aantal van de eetgewoonten van je gezin kunnen veranderen. In elk geval is geduld essentieel.