Consequenties van laat slapende kinderen

Kinderen lijken tegenwoordig steeds later naar bed te gaan. Wat zijn de gevolgen hiervan?
Consequenties van laat slapende kinderen
Ana Couñago

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

“Slaap, of je zal niet groeien!” zal een van de meeste afgezaagde zinnen van de kindertijd zijn. Een zin die van generatie op generatie gebruikt werd. Een dreiging van ouders, om hun kinderen vroeg naar bed te sturen. Maar wat zijn volgens de psychiatrie de echte gevolgen van laat slapende kinderen? 

In dit artikel vertellen we je over de verrassende conclusies die tevoorschijn komen uit de wetenschap van slaap. Deze tonen aan dat laat slapende kinderen vatbaarder zijn voor verschillende kwalen. Zonder twijfel is dit een controversiële bewering, maar laten we kijken naar wat onderzoek uitwijst.

Laat slapende kinderen – de wetenschappelijke visie

Ben jij een van die moeders die haar kinderen laat op bed legt? Misschien omdat je, ondanks een strenge bedtijd routine, er alles aan doet om ze op tijd in bed te krijgen en ze alsnog pas laat gaan slapen? In dat geval is het hoogstwaarschijnlijk dat de ochtenden gepaard gaan met veel gekreun.

Een nieuwe controversiële studie wijst er op dat laat naar bed gaan leidt tot een enorm verschil in de groei en ontwikkeling van een kind. Dit zijn de conclusies van de gerenommeerde kinderpsychiater, Dr. José Ferreira Belisario.

Afgaande op de studies die deze vooraanstaande medische dokter heeft uitgevoerd, beïnvloeden veranderingen  in onze gewoontes en levensstijl direct de toekomst van onze kinderen. Ze kunnen leiden tot problemen zoals concentratieverlies, verhoogde angst en andere aandoeningen.

Vandaag de dag is het niet altijd gebruikelijk om kinderen voor 10 uur ‘s avonds in bed te krijgen. Keer op keer komen families bij de dokter terecht vanwege de gevolgen van deze late nachten, blijkt uit het rapport van Dokter Belisario.

Consequenties van laat slapende kinderen

Is het mogelijk deze gewoontes te veranderen?

Hoewel we sommige slaappatronen kunnen veranderen, is het zaak te begrijpen dat deze gewoonte de gehele familie aangaat. Kleine kinderen zullen er minder snel mee instemmen vroeg naar bed te gaan, wanneer de rest van de familie nog op is. Om deze reden stellen specialisten voor om als voorbereiding op de nacht, de lichten uit de doen. 

De dokter heeft ook nog een andere tip. Hij raadt aan om in huis, met name de slaapkamer, wit licht te vermijden. We zouden moeten kiezen voor gele verlichting. Dit geeft een warm licht af, wat ontspannender is en ons helpt in slaap te komen.

Volgens Dr. Belisaria is het aanlaten van elektronische apparaten zoals telefoons en IPads geen goed idee. Volgens deze expert zijn dit de echte boosdoeners waardoor we midden in de nacht wakker worden.

Wat is er mis met laat slapende kinderen

Maar wat is er mis met laat slapende kinderen?

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat kinderen op tijd naar bed moeten, om een simpele reden. Bij de meeste mensen worden rond half een in de nacht de groeihormonen geactiveerd. Dit gebeurt alleen maar in het vierde stadium van de slaap.

Dit betekent dat, wanneer jouw kind om  10, 11 uur of zelfs later naar bed gaat, deze hormonen te weinig tijd hebben om werkzaam te zijn. Dit is vervolgens van invloed op hun groei.

Om deze studie kracht bij te zetten, vergeleken onderzoekers plaatjes van de hersenen. Ze vergeleken die van kinderen die op tijd naar bed gaan met laat slapende kinderen. Ook legden alle kinderen een rekentoets af. De eerste groep bleek goed te presteren, terwijl de laatste groep alleen op bepaalde delen van de test positief scoorden.

Genoeg slapen en aan beweging doen is belangrijk

De academici speculeren dat kinderen die weinig of slecht slapen, de neiging hebben minder te onthouden. Ze herinneren zich minder dan degene die meer uitgerust zijn. Daarbij komt, beweren ze, dat kinderen die genoeg slapen minder kans hebben om als volwassenen ziektes als Alzheimer te ontwikkelen.

Echter, de specialist in kinderpsychiatrie benadrukt dat iedereen het risico op deze ziekte kan verminderen. Voldoende slaap en beweging doen wonderen. “Hoe meer, hoe beter,” zegt de dokter. Hij hamert er ook op dat ouders hun kinderen van jongs af aan in contact moeten brengen met sport. 

Zonder twijfel zal deze studie voor wat ophef zorgen. Het onderzoek is onderwerp van gesprek en de meningen zijn verdeeld. Dus, hier bij Je Bent Mama willen we graag weten: ben jij het eens met deze controversiële beweringen?

 

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.