Alles over de groeispurt tijdens de puberteit

De puberteit is een tijd vol veranderingen die opvallen in een ieders geheugen. Om je te helpen om het complexe proces te begrijpen dat je kind doormaakt, zullen we je alles vertellen over de groeispurt in deze fase van zijn of haar ontwikkeling.
Alles over de groeispurt tijdens de puberteit

Laatste update: 05 november, 2018

Een van de vele fysieke veranderingen die tieners doormaken, is de grote groeispurt tijdens de puberteit. Het is een zeer prominente groeiperiode in de adolescentie, gekenmerkt door een paar verschillende punten die we in dit artikel zullen toelichten.

In de vroege adolescentie is de puberteit de eerste stap in de reis van kindertijd naar volwassenheid. Het is een tijd van diepe hormonale veranderingen die het lichaam en geest van het kind beïnvloeden.

Bij deze transformaties zit ook een groeispurt. Je tiener zal aanzienlijk groter worden terwijl hij ook aankomt en kenmerken ontwikkelt die een significante lichamelijke transformatie markeren.

Op welke leeftijd gaan kinderen door een groeispurt?

Deze snelle groei gebeurt meestal bij kinderen tussen de 9 en 14 jaar oud. Het komt meestal voor nadat ze 10 jaar oud zijn geworden.

Voor meisjes ligt de gemiddelde leeftijd om een groeispurt te krijgen tussen de 8 en 13. Nogmaals, de gemiddelde leeftijd in deze categorieën is de algemene regel.

Er zijn bepaalde fysieke verschijnselen bij de lichamen van jonge mensen die het begin van de puberteit markeren. Sommige van deze functies zijn een verhoogd testiculair volume en de opkomst van secundaire geslachtskenmerken, zoals lichaamshaar.

Voor meisjes zou het verschijnen van borsten het startpunt kunnen zijn van deze fase in hun leven. Secundaire geslachtskenmerken verschijnen ook.

Nu moet je de menarche niet verwarren met het begin van de puberteit. De menstruatie begint meestal een tijdje nadat hun geslachtsorganen zich zijn gaan ontwikkelen.

Tieners met een rugzak

Kenmerken van een groeispurt tijdens de puberteit

De groeispurt tijdens de puberteit wordt gekenmerkt door een aanzienlijke periode van snelle groei. Naarmate de tijd verstrijkt zal deze groei, die je duidelijk kunt zien, langzamer worden totdat deze stopt. Dit is wanneer ze de lengte hebben bereikt die ze de rest van hun leven zullen hebben.

Bij meisjes valt de groeispurt samen met het begin van de puberteit. Sterker nog, tegen de tijd dat ze hun eerste menstruatie krijgen, zijn ze waarschijnlijk al gestopt met groeien. Dit fenomeen vindt bij jongens meestal later plaats.

Terwijl de groeispurt van met name meisjes vaker voorkomt rond de leeftijd van 10 of 11 jaar, ervaren jongens het meestal rond de leeftijd van 12 of 13 jaar.

“Adolescentie is een tijd van diepe hormonale veranderingen die zijn weerslag hebben op het lichaam en de geest van het kind.”

Fysieke veranderingen bij een groeispurt tijdens de puberteit

Het is heel gemakkelijk om te zien wanneer een vrouw deze fase doorloopt. Het wordt gekenmerkt door de volgende fysieke veranderingen:

  • Het verschijnen van schaamhaar en okselhaar.
  • De groei van vrouwenborsten.
  • In sommige gevallen kunnen ze acne krijgen.
  • Verhoogde lengte van ongeveer 20-30 centimeter.
  • Hun romp groeit meer dan hun ledematen, omdat die eerder al groeiden.
  • Gewichtstoename, ongeveer 7 tot 10 kilo.

Zoals het meestal gaat, eindigen groeispurten meestal het eerst bij meisjes. Dit gebeurt wanneer ze ongeveer 17 jaar oud zijn. Aan de andere kant kunnen mannen dit proces voortzetten totdat ze in de twintig zijn of zelfs iets later.

Ontbreken van een groeispurt tijdens de puberteit

Naast de significante genetische invloed die dit proces heeft, zijn er ook andere factoren die de ontwikkeling kunnen vertragen. Bijvoorbeeld de voedingsstatus, fysieke activiteit en sociaaleconomische omstandigheden van de tiener.

In elk geval is het erg belangrijk dat ouders zich er bewust van zijn dat dit proces bij hun kind aan de gang is. Als het niet is begonnen tegen de tijd dat ze 13 zijn, dan is het tijd om naar een arts te gaan. De hulp van je kinderarts is erg handig.

Tiener met mintkleurige koptelefoon
Als de tiener nog geen groeispurt heeft gehad tegen de tijd dat hij of zij 16 is, moet je een arts raadplegen. Je moet zeker weten dat er geen enkel probleem is dat zijn of haar groei belemmert. Op dit moment moeten de ouders opletten.

Aan de andere kant, als de groeispurt vroeg optreedt, moet je ook opletten. Dit kan de groei ontregelen, waardoor het te vroeg eindigt. Dit kan invloed hebben op de grootte en lengte van de adolescent wanneer hij of zij de volwassen leeftijd bereikt.

Het doorlopen van een groeispurt is een proces dat alle tieners vroeg of laat zullen ervaren als ze gezond zijn. Je moet je er ook bewust van zijn dat elke adolescent zijn of haar eigen ritme en groeitempo heeft. Als er iets niet normaal is, raadpleeg dan je arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Antona, A. Madrid, J, Alaez, M. (2003). Adolescencia y salud. Revistas Cientificas de America Latina, El Caribe,España y Portugal.
  • Gúiees-Hidalgo, M., Ceñal González-Fierro, M. ., & Hidalgo Vicario, M. (2017). Pubertad y adolescencia. Revista de Formación Continua de La Sociedad Española de Medicina de La Adolescencia.
  • Lee PA, Houk CP. (2007). Puberty and its disorders. In: Lifshitz F (ed.). Pediatric Endocrinology. New York: Informa Healthcare USA; 2007. p. 273-303.
  • Molina, T. (2009). Desarrollo puberal normal: Pubertad precoz. Pediatría Atención Primaria, 11, 127-142. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v11s16/original1.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.