De 3 fasen om je kind in zijn eigen bed te laten slapen
Het is moeilijk, maar niet onmogelijk om je kind in zijn eigen bed te laten slapen. Misschien slaapt je kind nog steeds bij jou in bed en weet je niet wat je moet doen.
Of misschien sluipt hij ‘s nachts bij je in bed nadat je hem in zijn eigen bed hebt gelegd. Wat de situatie ook is, dingen moeten veranderen en we zullen je enkele tips geven om je te helpen.
Waarom je kind niet alleen wil slapen
Misschien is het je nog niet gelukt om je kind in zijn eigen bed te laten slapen, omdat hij ‘s nachts gewoon bij je wil zijn. Misschien heeft je kind veel nachtmerries en dat is zijn perfecte excuus om ‘s nachts je kamer binnen te sluipen. Het kan misschien komen door:
- Dat de routine van het gezin onderbroken is.
- Vakanties.
- Dat het kind nog niet gewend is aan het hebben van zijn eigen kamer.
Alleen slapen is essentieel om je kind zich goed te laten ontwikkelen. Op deze manier leert hij zijn angsten onder controle te krijgen en leert hij onafhankelijker te zijn. Natuurlijk weten we dat dit niet van de ene dag op de andere zal gebeuren.
Er zijn verschillende redenen waarom je kind niet in zijn eigen bed wil slapen. De meest voorkomende is de behoefte aan genegenheid of om het zijn juiste term te geven, ‘gehechtheid’. Het kan ook zijn dat hij bang is in het donker en dit komt vrij vaak voor bij kinderen tot een leeftijd van drie of vier jaar oud.
Er zijn ook kinderen die traumatische situaties hebben meegemaakt en dit verstoort ook hun slaappatroon.
De andere reden is, heel eenvoudig, door gewoonte. Als mensen houden we ons vast aan alles waar we ons veilig en geborgen bij voelen, en dat gebeurt ook met kleine kinderen. Het kind zal denken: “Waarom zou ik alleen moeten slapen als ik me zo goed voel als ik naast mama lig?”
Natuurlijk moet een kind op een gegeven moment uit het bed of de slaapkamer van zijn ouders vandaan gaan en leren om zijn eigen ruimte te hebben. Dit is in zijn eigen voordeel en ook voor zijn ouders, zodat ze weer kunnen genieten van hun privacy en meer rust krijgen!
Sleutels om je kind in zijn eigen bed te laten slapen
Het lijkt soms een onmogelijke opgave om een kind in zijn eigen bed te laten slapen. Met doorzettingsvermogen, toewijding en vastberadenheid kunnen we het kind echter helpen te begrijpen waar hij de nacht door moet brengen. Het doel is dus haalbaar en iedereen zal zich op een comfortabele kunnen ontspannen!
1. Eerste doel: gaan liggen en in slaap vallen
Om dit te bereiken, moet je hem naar zijn kamer brengen en dan bij hem blijven tot hij volledig slaapt. Onthoud dat wat hem echt troost, niet zijn bed is, maar dat je aan zijn zijde bent. Als hij weet dat hij niets te vrezen heeft, dan zal hij eerder in slaap vallen.
Wacht tot je zeker weet dat hij helemaal in slaap is. Soms ‘bedriegen’ ze ons en als we dan een beetje bewegen, dan openen ze hun ogen en beginnen ze te huilen.
Wees geduldig, dit proces kan enkele dagen duren. Als hij slaapt, sta dan heel langzaam op en ga naar je eigen kamer. Het is raadzaam om de deur van beide kamers open te laten staan.
Alleen slapen is essentieel om je kind zich goed te laten ontwikkelen. Op deze manier leert hij zijn angsten onder controle te krijgen en leert hij onafhankelijker te zijn.
2. Tweede doel: dat je kind niet je kamer in sluipt
Je zult vaak verbaasd zijn om ‘s nachts of’ s ochtends wakker te worden en je kind naast je te zien liggen. Jouw taak is dan om hem rustig naar zijn eigen bed terug te brengen. Sommige kinderen kunnen namelijk extreem stil zijn en kunnen van bed wisselen zonder dat hun ouders het merken.
Als je wakker wordt en je kind naast je ziet liggen, dan moet je hem naar zijn kamer brengen en als hij tussendoor wakker wordt dan moet je het proces beschreven in punt 1 herhalen.
3. Derde doel: om je kind in zijn eentje in slaap te laten vallen
Inmiddels zou je kind dus niet meer midden in de nacht wakker moeten worden en je kamer in sluipen. Hierdoor kun je nu wat soepeler omgaan met zijn slaaproutine. Een voorbeeld hiervan is om het bedlampje aan te laten totdat het kind in slaap valt.
Je kunt hem ook een speeltje mee naar bed laten nemen of zelfs het huisdier naast hem laten slapen om hem te ‘beschermen’. Op deze manier zal hij zich veilig voelen zonder dat je bij hem hoeft te blijven.
Je kind in zijn eigen bed laten slapen is geen eenvoudige taak en het kost tijd en geduld. Het is belangrijk om langzaam van start te gaan en van dag tot dag vooruitgang te boeken. Neem dus gewoon de tijd die je nodig hebt om zijn gewoonten te veranderen of dat nu dagen, weken of zelfs maanden is.
En een laatste zeer belangrijk punt: beide ouders moeten het dus eens worden over wat er gedaan moet worden en moeten bij hun standpunt blijven. Op deze manier zal je kleintje beseffen dat regels regels zijn en dat je ze niet zal veranderen. Veel succes en slaap lekker!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alfaro, M. V. M., Soria, J. F., & Sánchez, M. S. E. Alimentos que ayudan a conciliar el sueño a los bebés. Cuidados, aspectos psicológicos y actividad física en relación con la salud Volumen II, 689. Disponible en este enlace.
-
Leunda-Iruretagoyena, M. (2014). El primer año de vida. Destruyendo mitos. Medicina naturista, 8(2), 57-63. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4847923.pdf
- Montserrat Gala, A. M., & Fortes del Valle, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría Atención Primaria, 15(60), e145-e155. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322013000500004
- MÁS, Q. M. H. D. Ru inas, Paciencia y Firmeza. https://www.ocez.net/archivos/revista/1207-libro-sueno.pdf