10 tips om seksuele mishandeling te voorkomen
Zelfs als je kinderen erg jong zijn, begin je ze te leren dat ze voorzichtig moeten zijn met dingen als vuur en scherpe voorwerpen. En ook met auto’s als ze de straat oversteken, en veel andere dingen die hen kunnen schaden. Maar hoe zit het met seksuele mishandeling?
Tijdens hun eerste jaren van het leven kun je kinderen bepaalde gewoonten leren over de zorg voor hun eigen lichaam. Je leert ze ook hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen mensen die hen kwaad willen doen of hun integriteit bedreigen.
Houd rekening met de volgende adviezen.
10 manieren om seksuele mishandeling van minderjarigen te voorkomen
1. Praat met je kinderen van jongs af aan over hun lichaamsdelen
Gebruik de correcte anatomische namen als je het over lichaamsdelen hebt en leer je kinderen waar ze toe dienen.
Als kinderen het vertrouwen hebben om hun lichaamsdelen te benoemen, zullen ze ook het vertrouwen hebben om je te vertellen als er iets ongepasts is gebeurd dat een bedreiging kan zijn.
Kinderen weten gewoon welke mensen van hen houden. Het is een natuurlijke gave die na verloop van tijd verloren gaat.
-Charles Paul de Kock-
2. Zorg ervoor dat je kinderen weten dat bepaalde lichaamsdelen privé zijn
Vertel je kind dat er bepaalde lichaamsdelen zijn die andere mensen niet mogen zien. Leg uit dat het soms nodig is voor ouders of de dokter om ze te zien, maar altijd onder veilige en toegestane limieten.
3. Help je kind om grenzen te stellen
Van jongs af aan moeten kinderen weten dat niemand hun geslachtsdelen aan mag raken, of dat ze ook nooit gevraagd moeten worden om die van een ander aan te raken.
Ouders vergeten vaak het tweede deel van deze regel, en dat is de manier waarop veel gevallen van mishandeling beginnen: de dader vraagt het kind om bepaalde delen van zijn lichaam aan te raken.
4. Vertel je kind dat hij geen geheimen mag hebben over zijn lichaam
In de meeste gevallen van kindermisbruik vraagt of dwingt de dader ook het kind om het voorval geheim te houden. De beste manier om te zorgen dat dit niet gebeurd, en om seksuele mishandeling van een kind te voorkomen, is door je kind te vertellen dat absoluut niemand hen een geheim over over hun lichaam mag laten houden.
5. Spreek een code af met je kinderen die ze kunnen gebruiken bij onaangename situaties
Spreek een woord of een zinnetje af dat je kind kan gebruiken om aan te geven dat hij of zij zich niet veilig voelt of onaangenaam bij een bepaalde persoon of locatie.
6. Verzeker je kinderen ervan dat ze nooit gestraft zullen worden als ze een geheim aan je vertellen over hun lichaam
Veel kinderen vertellen hun ouders niet dat ze het slachtoffer zijn van misbruik of ongepast aanraken. Dit komt omdat ze denken dat ze dan in de problemen komen.
Herinner je kinderen er daarom aan dat ze je altijd kunnen vertrouwen en dat ze nooit gestraft zullen worden voor dingen die ze vertellen.
7. Neem de tijd om de mensen in het leven van je kinderen te leren kennen
Het is belangrijk dat je zowel de vrienden en leerkrachten van je kinderen leert kennen, als de ouders van de kinderen waarbij ze thuis spelen.
Je zou eigenlijk ook alle personen waar ze regelmatig contact mee hebben moeten kennen. Op die manier kun je een beter idee vormen van de context waarin je kinderen leven.
8. Wees voorzichtig met media
Tegenwoordig is het heel gewoon om verhalen over seksuele mishandeling van minderjarigen op het nieuws of andere publicaties te zien. Als je kind deze nieuwsberichten hoort of ziet, moet je aan haar uitleggen wat er gebeurd is. Vertel haar ook wat ze moet doen als zoiets met haar gebeurd.
9. Wees voorzichtig als je de mensen kiest die voor je kinderen zullen zorgen
Of het nu een nieuwe school is, een nieuwe oppas of een buitenschoolse activiteit, het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. En dat je contact legt met de leerkracht of de person die verantwoordelijk is voor de integriteit van je kind terwijl hij of zij deelneemt aan de activiteit.
10. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in het dagelijkse leven van je kinderen
Vraag je kinderen regelmatig hoe hun dag was – met wie ze de tijd doorgebracht hebben, wat ze gedaan hebben, en of ze zich emotioneel en fysiek goed voelen.
Een relatie en vertrouwen opbouwen met je kinderen zal hen helpen om open met je te praten over een probleem waar ze mee zitten.
Seksuele mishandeling van minderjarigen is een realiteit die veel vaker voor komt dan we denken. Daarom is het zo belangrijk om kinderen en pubers zo op te voeden dat ze zeker zijn van zichzelf en voorbereid om dergelijke situaties aan te kunnen.
Je kinderen leren om voor hun lichaam te zorgen is dan ook essentieel om mishandeling te voorkomen.
Zorg voor goede en open communicatie met je kinderen. Zorg dus dat je altijd voldoende tijd hebt om met hen te praten. Op die manier kun je hen helpen met hun twijfels, en weet je wat er in hun leven omgaat.
Onthoud dat je moet vechten tegen een gebrek aan communicatie en informatie binnen je gezin omdat dit de beste manier is om kindermishandeling te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Salter, M. (2018). Child sexual abuse. In Routledge Handbook of Critical Criminology: Second Edition. http://doi.org/10.4324/9781315622040
- Martínez, J. (2011). Prevención del abuso sexual infantil: Análisis crítico de los programas educativos. Psykhe, 9(2). http://psykhe.cl/index.php/psykhe/article/view/443
- Deza Villanueva, S. (2005). Factores protectores en la prevención del abuso sexual infantil. Liberabit, 11(11), 19-24. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?pid=S1729-48272005000100003&script=sci_abstract&tlng=es
- Higareda-Almaraz, M. A., Higareda-Almaraz, E., Higareda-Almaraz, I. R., Barrera-de León, J. C., Gómez-Llamas, M. A., & Benites-Godínez, V. (2011). Aptitud de padres para prevenir abuso sexual en menores después de una intervención educativa participativa. salud pública de méxico, 53(2), 134-140. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=s0036-36342011000200006&script=sci_arttext
- Morillo, B., Montero, L., & Colmenares, Z. (2012). Conocimiento de los padres en la prevención del abuso sexual infantil. Enfermería global, 11(25), 1-7. http://scielo.isciii.es/pdf/eg/v11n25/clinica1.pdf
- UNICEF. (2017). Cómo prevenir el Abuso Sexual contra nuestros hijos e hijas Guía para padres y madres de Familia- [Internet} Disponible en: https://www.unicef.org/nicaragua/media/3956/file/C%C3%B3mo%20prevenir%20el%20Abuso%20Sexual%20contra%20nuestros%20hijos%20e%20hijas.pdf
- OMS. (2020). Maltrato Infantil. [Internet]. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/child-maltreatment