Zou je paracetamol en ibuprofen moeten afwisselen?
Het komt vaak voor dat paracetamol en ibuprofen afgewisseld worden bij kinderen die koorts hebben. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt. Laten we hier meer over leren in dit artikel.
Paracetamol en ibuprofen zijn twee medicaties die je in bijna elk huis wel kunt vinden. Daarom is het vaak het eerste wat we innemen voor elk medisch probleem, en vooral bij koorts.
We moeten echter niet vergeten dat het nog steeds medicijnen zijn en daarom bijwerkingen hebben, vooral wanneer we ze onjuist gebruiken. Laten we hier in detail naar kijken.
Paracetamol en ibuprofen
Wat is paracetamol en hoe gebruik je het
Paracetamol is een medicijn met pijnstillende en antipyretische eigenschappen. We kunnen het gebruiken voor de symptomen van koorts en voor milde tot matige pijn.
Het werkt door de synthese van prostaglandinen in ons centraal zenuwstelsel te verminderen. In tegenstelling tot ibuprofen heeft het echter geen ontstekingsremmende eigenschappen.
Het komt bijna nooit voor dat het gebruik van paracetamol nadelig is. De enige mensen die risico lopen zijn kinderen met leverproblemen en mensen die allergisch zijn voor dit medicijn.
Wat is ibuprofen en waar wordt het voor gebruikt?
Ibuprofen is een niet-steroïde ontstekingsremmend medicijn met ontstekingsremmende, pijnstillende en koortswerende eigenschappen. Het werkt op een vergelijkbare manier als paracetamol, door de synthese van prostaglandinen te remmen, wat een essentiële rol is bij het begin van koorts, pijn en ontsteking.
Dokters schrijven het voor voor symptomatische verlichting van milde en matige pijn, en bij koorts. Het moet echter maar af en toe gebruikt worden en niet te lange periodes achter elkaar.
De meestvoorkomende nadelige reacties van ibuprofen zijn gastro-intestinaal van aard. Maagzweren, perforatie of maagbloedingen kunnen voorkomen. Om zo min mogelijk nadelige bijwerkingen te hebben raden dokters aan om de medicatie te nemen bij een maaltijd of in combinatie met melk.
Koorts
Koorts is zonder twijfel de meestvoorkomende reden waarom kinderen naar de dokter gaan. Het zorgt voor veel zorgen bij ouders en wordt vaak behandelt als ziekte in plaats van een symptoom.
In realiteit is koorts echter een symptoom, geen ziekte. Het doel van de dokter zou niet het behandelen van de koorts zijn, maar erachter komen wat de oorzaak ervan is. Alleen dan zal het succesvol behandelt kunnen worden.
Koorts is de manier van ons lichaam om ons te beschermen tegen infecties. Wanneer we verhoging hebben, is het eigenlijk je lichaam die vertelt dat je immuunsysteem werkt en aan het vechten is tegen aanvallende micro-organismen.
We zouden deze behandeling alleen moeten uitvoeren wanneer de dokter dat voorschrijft en afhankelijk van de conditie van het kind. Als de pijn niet vermindert kan de dokter andere medicijnen voorschrijven.
Zouden paracetamol en ibuprofen afgewisseld moeten worden bij kinderen?
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de voordelen van het combineren of afwisselen van koortswerende middelen laat zien. Er is op het moment ook geen onderzoek dat laat zien dat het combineren van deze medicijnen meer voordelen heeft dan het gebruiken van één medicijn.
In feite wordt de kans op mogelijke bijwerkingen verhoogd wanneer je tegelijkertijd paracetamol en ibuprofen gebruikt.
We raden aan om elke 4 tot 6 uur paracetamol te geven wanneer je kind last heeft van pijn of koorts, omdat het minder nadelige bijwerkingen heeft dan ibuprofen.
Paracetamol is gewoonlijk de eerste keus in deze gevallen. Soms gaat de voorkeur echter uit naar ibuprofen. Dit gebeurt vooral wanneer er gezocht wordt naar een ontstekingsremmend effect naast de koortswerende en pijnstillende effecten.
Je moet altijd de instructies van je dokter opvolgen als het gaat om de dosis en frequentie, maar ook wat betreft de duur van de behandeling. Elk kind en elke situatie is anders en het is de dokter die de medicatie voor zou moeten schrijven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agencia Española de Medicamentos y Productos sanitarios. Ficha técnica. Dalsy. [Online] Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/59166/FT_59166.html
- Agencia Española de Medicamentos y Productos sanitarios. Ficha técnica. Apiretal. [Online] Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/49302/FT_49302.html
- Moreno-Pérez D, Chaffanel Peláez M. (2006). Antitérmicos, padres y pediatras. ¿Tenemos conclusiones para todos ellos? Evid Pediatr.