Slijmbeursontsteking bij kinderen: wat je moet weten

Te hoge eisen aan lichamelijke of artistieke activiteiten kunnen spier- en skeletaandoeningen veroorzaken, zoals slijmbeursontsteking bij kinderen.
Slijmbeursontsteking bij kinderen: wat je moet weten
Maria Elisa Lisotti Luppi

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Maria Elisa Lisotti Luppi.

Laatste update: 22 december, 2022

Sportbeoefening is een van de meest aanbevolen gezonde gewoonten voor mensen van alle leeftijden. Als je kind aan sport doet, is het belangrijk dat het leert over het verzorgen van zijn eigen lichaam. Herinner ze er tegelijk steeds aan dat het doel van deze sportbeoefening ontspanning is. Te hoge eisen aan de sport kunnen namelijk leiden tot blessures, zoals slijmbeursontsteking bij kinderen.

Deze aandoening is een soort progressieve gewrichtsontsteking die optreedt door overbelasting van genoemde structuur. Soms lost het spontaan op, maar andere keren moet je je toevlucht nemen tot medische behandeling, fysiotherapie, of beide.

Als het niet behandeld wordt, kan slijmbeursontsteking komen, gaan, en steeds weer terugkomen. Ontdek in dit artikel hoe je het kunt voorkomen. Blijf lezen!

Wat is slijmbeursontsteking bij kinderen?

Slijmbeursontsteking is een gezondheidstoestand die gekenmerkt wordt door ontsteking van de slijmbeurs (Engelse link), dat een kleine zak met synoviaal vocht is die de gewrichten beschermt. Het komt het vaakst voor in de meest beweeglijke gewrichten van het lichaam, zoals de schouders, ellebogen, polsen en knieën.

Het is meestal een milde aandoening. Maar het beperkt vaak de activiteiten van het dagelijkse leven. Deze kwaal treft meestal de meest belastende gewrichten van het lichaam, hetzij door een soort repeterende beweging, hetzij door een langdurige overbelasting.

Kinderartsen stellen de diagnose slijmbeursontsteking meestal door middel van vragen stellen en lichamelijk onderzoek van het kind. Soms moeten ze ook aanvullend beeldvormend onderzoek aanvragen om andere ziekten uit te sluiten. En in uitzonderlijke gevallen moeten ze soms hun toevlucht nemen tot het afzuigen en analyseren van de synoviale vloeistof die zich in het gewricht bevindt.

Slijmbeursontsteking bij kinderen

De oorzaken van slijmbeursontsteking bij kinderen

Slijmbeursontsteking komt meestal vaker voor bij volwassenen, maar kan zich bij kinderen ook openbaren door een herhaalde en aanhoudende beweging in de loop van de tijd. Het risico om deze verwondingen op te lopen hangt af van de activiteit die het kind beoefent.

Hieronder leggen we de meest voorkomende oorzaken uit:

 • Sport: Deze aandoening komt veel voor bij tennis en treft meestal de elleboog en de polsen, terwijl bij voetbal meestal de knieën aangedaan zijn. Tegelijk vereist ballet (Spaanse link) niet-fysiologische houdingen van de voeten en bevordert het de ontsteking van de gewrichten. Bij elke sport lopen kinderen dus een ander soort blessure op, afhankelijk van de overheersende beweging.
 • Muziekinstrumenten: Bij de piano bijvoorbeeld zijn de polsen en handen specifiek kwetsbaar.
 • Gewrichtsinfecties of ontstekingsprocessen (zoals reumatoïde artritis).
 • Direct trauma.

Wat de activiteit ook is, het lichaam van het kind moet beschermd worden en de juiste houdingen voor elke activiteit moeten in acht genomen worden. Probeer ook geen activiteiten uit te voeren die te intens zijn voor hun ontwikkelingsgraad.

Symptomen en verschijnselen van slijmbeursontsteking

Een kind met slijmbeursontsteking zal verschillende tekenen en symptomen vertonen, naargelang de aandoening acuut of chronisch is. Bij acute bursitis verschijnen de symptomen plotseling en omvatten ze onder meer het volgende:

 • Ernstige gewrichtspijn
 • Verhoogde temperatuur in het aangedane gewricht
 • Roodheid in het gebied
 • Ontsteking
 • Gevoeligheid bij aanraking
 • Koorts (minder vaak)

Bij chronische bursitis, het type dat in de loop van de tijd blijft bestaan, komen daar nog enkele van de hieronder beschreven verschijnselen bij:

 • Zwakte van de spieren
 • Beperking van de gewrichten
 • Functionele impotentie (niet in staat de belangrijkste functie uit te oefenen)

Hoe wordt bursitis behandeld?

De behandeling van slijmbeursontsteking bij kinderen hangt af van de ernst van de aandoening.

In mildere gevallen zijn rust en de toepassing van plaatselijke koude (cryotherapie) meestal voldoende. Daarnaast kun je kiezen voor het gebruik van orale ontstekingsremmers, die door de kinderarts moeten worden voorgeschreven.

Bij minder zijn er injecties (injectie van medicijnen in het gewricht) en behandeling met antibiotica nodig. Chirurgie om de druk in het gebied te verlichten en de schade te herstellen is in zeer weinig gevallen nodig.

Kinderfysiotherapie biedt een conservatieve, niet-invasieve en zeer effectieve behandeling voor milde tot matige acute gevallen en ook voor chronische processen. Door mobilisaties en manuele technieken is het mogelijk het bewegingsbereik van de gewrichten te verbeteren en de aangedane spieren te versterken. Bovendien gebruikt deze discipline fysische middelen zoals cryotherapie, echografie en magnetotherapie om plaatselijke ontstekingen te verminderen en symptomen te verlichten.

Een kind met een blessure aan zijn knie

Voorkomen is het beste

Bij gezondheidsproblemen bij kinderen is preventie essentieel om complicaties in de toekomst te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je kind zich vóór elke activiteit altijd goed opwarmt. Neem ook de nodige voorzorgsmaatregelen om blessures te voorkomen, zoals het zwachtelen van de polsen of enkels en het vermijden van repeterende bewegingen of het overbelasten van de gewrichten.

Vergeet tot slot niet de fundamentele rol die gezonde voeding en voldoende hydratatie spelen bij het voorkomen van sportongevallen. Wellicht ook interessant voor jou

Alles over sportblessures bij kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Alles over sportblessures bij kinderen

Sportblessures bij kinderen komen vrij vaak voor, vooral bij degenen die veel spelen, en zijn anders als ze bij kinderen voorkomen dan bij volwasse... • Biblioteca Nacional de Medicina (EE. UU.). Bursitis. MedlinePlus en español [Internet]. Actualizado julio 2021. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/bursitis.html
 • Sánchez Ruiz-Cabello, Francisco Javier, et al. Promoción de la actividad física en la infancia y la adolescencia (parte 1). Pediatría Atención Primaria 21.83 (2019): 279-291.
 • Iragorri, Diana Sofía Hernández. INVESTIGACIÓN EN LA PRÁCTICA. Revista Virtual Universitaria: 59.
 • Botayaa, Enrique Guillén, et al. Osteocondromatosis sinovial de rodilla: una causa infrecuente de gonalgia en edad pediátrica.
 • Zuníno, Carlos, et al. Etiología y evolución de las infecciones osteo-articulares 2009-2015: Hospital Pediátrico del Centro Hospitalario Pereira Rossell, Uruguay. Revista chilena de infectología 34.3 (2017): 235-242.
 • Hodgson, Felipe, and Angélica Ibáñez. DOLOR DE CADERA EN ADOLESCENTES: ESTUDIO Y TRATAMIENTO. Revista Médica Clínica Las Condes 32.3 (2021): 277-285.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.