Preseptale en orbitale cellulitis: wat je moet weten

Preseptale en orbitale cellulitis zijn weinig voorkomende infectieziekten die een vroege diagnose vereisen om complicaties te vermijden.
Preseptale en orbitale cellulitis: wat je moet weten

Laatste update: 09 november, 2022

Preseptale en orbitale cellulitis zijn zeldzame infecties, maar met de mogelijkheid om bij kinderen aanzienlijke gezondheidscomplicaties te ontwikkelen.

Daarom is het van essentieel belang dat ze vroeg gediagnosticeerd worden om zo snel mogelijk met de therapie te beginnen en te voorkomen dat ze naar ernstiger stadia evolueren. Hieronder vertellen we je alles wat je over deze infecties moet weten.

Preseptale cellulitis en orbitale cellulitis

Cellulitis is de ontsteking van het onderhuidse celweefsel. Zowel de preseptale als de orbitale (of septale) types worden gekenmerkt door het aantasten van respectievelijk de perioculaire en de oculaire weefsels.

Volgens een publicatie (Spaanse link) van de Spaanse Vereniging voor Out-of-hospital Pediatrics and Primary Care komen preseptale en orbitale cellulitis met een hogere prevalentie voor in de pediatrische leeftijd. Hoewel het verschillende entiteiten zijn, lijken ze op elkaar wat betreft sommige verschijnselen zoals ontsteking van het ooglid.

De oorzakelijke verwekkers van deze infecties variëren naar gelang de leeftijd van het kind. In het algemeen komen Staphylococcus aureus en Streptococcus pyogenes op deze plaatsen door trauma, terwijl Streptococcus pneumoniae verschijnt na een ziekte van de luchtwegen (bijvoorbeeld na sinusitis).

Wat is preseptale cellulitis?

Deze infectie tast de zachte weefsels van de periorbitale en oppervlakkige delen van het ooglid aan, maar zonder de oogkas of de oogbol aan te tasten. Het komt veel vaker voor dan orbitale cellulitis en zelfs de prognose is meestal gunstiger.

Tijdige diagnose en vroege behandeling zijn echter essentieel. De infectie kan namelijk oprukken naar de oogkas. Dit kan het klinisch beeld vervolgens compliceren.

In het algemeen wordt het veroorzaakt door de verspreiding van sommige infecties van de oogleden (zoals strontjes of chalazion), door trauma van een vreemd voorwerp, of door insectenbeten.

Preseptale en orbitale cellulitis

Wat is orbitale cellulitis?

Bij orbitale cellulitis bevindt het ontstekingsproces zich achter het tussenschot van de oogkas en kan het de zachte weefsels van het oog (spieren en vetweefsel) aantasten. Deze aandoening is een noodgeval. Zonder goede behandeling kan dit namelijk ernstige gevolgen hebben voor het gezichtsvermogen van het kind.

In het algemeen wordt ze veroorzaakt door de verspreiding van infecties in de bijholten (sinusitis) of andere ziekten van de luchtwegen.

Klinische verschijnselen

In de meeste gevallen zijn de klinische verschijnselen van preseptale cellulitis als volgt:

 • Oedeem van het ooglid van één oog.
 • Ontsteking en roodheid van de weefsels rond het oog.
 • Pijn bij palpatie, maar niet bij het mobiliseren van het oog.

Orbitale cellulitis daarentegen heeft opvallende kenmerken (Engelse link) en een meer uitgesproken symptomatologie:

 • Pijnlijke oogbewegingen.
 • Uitpuilen van de oogbol (proptosis).
 • Hoge koorts.
 • Algemeen ongemak.
 • Moeite met het bewegen van de oogbol (ophthalmoplegie).
 • Dubbelzien (diplopie).

Complicaties van preseptale en orbitale cellulitis

Preseptale cellulitis is meestal goedaardig (Engelse link), heeft een goede prognose, en verbetert na vijf tot zeven dagen correcte antibiotische behandeling.

Anderzijds kan orbitale cellulitis belangrijke gevolgen hebben voor het gezichtsvermogen en een ernstige verslechtering van de gezondheid in het algemeen. Van de meest opvallende complicaties kunnen we de volgende opnoemen:

 • Ischemische optische neuropathie door verhoogde intraorbitale druk.
 • Trombose in de holte van de sinus.
 • Sepsis.
 • Intracraniaal abces.
 • Meningitis.
 • Orbitaal en subperiostaal abces.

De behandelingsmogelijkheden van preseptale cellulitis en orbitale cellulitis

Hoewel er belangrijke vorderingen zijn gemaakt met antimicrobiële therapieën en diagnostische middelen, kan de behandeling van orbitale cellulitis een uitdaging zijn. Daarom zijn een snelle diagnose en een vroeg begin van de therapie van essentieel belang om complicaties te voorkomen en de resultaten te verbeteren.

Orale antibiotica

Hoewel de medische behandeling van deze infecties gebaseerd is op het gebruik van antibiotica, moeten men ook de predisponerende factoren, zoals sinusitis, behandelen.

Geconfronteerd met milde preseptale cellulitis bij kinderen ouder dan 1 jaar, is de behandeling met breedspectrum antibiotica oraal en poliklinisch.

Intraveneuze medicatie

Een kind in het ziekenhuis

De patiënten die niet gunstig reageren of bij wie de symptomen ondanks orale medicatie verergeren, moeten een intraveneuze antibioticabehandeling beginnen. Deze optie werkt zelfs als resistente kiemen worden vermoed.

Als de eerste diagnose orbitale cellulitis is, moet in alle gevallen onmiddellijk met intraveneuze antibiotica worden begonnen.

Chirurgisch ingrijpen

Preseptale cellulitis vereist meestal geen chirurgisch ingrijpen, behalve in gevallen van ooglidabces of trauma door een vreemd voorwerp. In deze gevallen is chirurgische drainage samen met debridement de meest aangewezen optie.

Het belang van vroegtijdige behandeling

Preseptale cellulitis en orbitale cellulitis beschouwt men als oogheelkundige noodgevallen, die men vroeg moet diagnosticeren en behandelen, om de ernstigste complicaties te voorkomen.

Hoewel preseptale cellulitis de neiging heeft zich in een mildere vorm te manifesteren, moet dit even snel behandeld worden als orbitale cellulitis om de evolutie ervan te beperken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.