Een peesontsteking in de pols bij kinderen: wat je moet weten

Als je kind een gamer is, vertellen we je hoe je hem kunt helpen voor zijn gezondheid te zorgen en verwondingen zoals een peesontsteking in de pols te voorkomen.
Een peesontsteking in de pols bij kinderen: wat je moet weten
Maria Elisa Lisotti Luppi

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Maria Elisa Lisotti Luppi.

Laatste update: 27 december, 2022

Brengt je kind uren door met het spelen van videospelletjes? Als dat zo is, is het belangrijk dat je weet hoe dit hun lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden. Een peesontsteking in de pols bij kinderen is iets dat steeds vaker voorkomt. Het vergt enkele weken herstel om terugvallen te voorkomen.

Door de vooruitgang in de technologie en het langdurig gebruik van beeldschermen lijden kinderen aan lichamelijke aandoeningen die meer voorkomen dan vroeger. Slechte houdingen die in de loop van de tijd aanhouden, brengen een reeks problemen teweeg. Deze kunnen de levenskwaliteit van minderjarigen dus beïnvloeden.

We vertellen je alles wat je over deze aandoening moet weten en hoe het te vermijden. Lees verder!

Wat veroorzaakt een peesontsteking bij kinderen?

Een peesontsteking is de ontsteking van de pezen, die ontstaat door een aanhoudende overbelasting van hetzelfde gewricht of dezelfde gewrichtsgroep. Het is een veel voorkomende aandoening bij tennissers en golfers. Maar ook bijvoorbeeld bij moeders die hun baby’s meerdere uren per dag vasthouden

Het bezoek aan specialisten door kinderen met pijn in de pols is echter duidelijk toegenomen. Dit lijkt het gevolg te zijn van langdurige online spelsessies met consoles of elektronische apparaten.

Bij een peesontsteking of tendinitis is er een irritatie van de vezels van de pees die de spier met het bot verbindt. Als hun integriteit aangetast is, heet het tendinose. Maar als de ontsteking optreedt in de peesschede die ze omgeeft, noemt men het tenosynovitis (Engelse link).

Van de laatste is de bekendste de tenosynovitis van Quervain. Dit tast de pezen van de duimmuisspieren en de schede eromheen aan.

De gevolgen van langdurig videospelletjes spelen

Een peesontsteking in de pols bij kinderen

Zoals bij elke langdurige activiteit kunnen een verkeerde houding en een gebrek aan pauzes tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Volwassenen wordt aangeraden pauzes in te lassen tijdens hun werk. Zo moeten ook kinderen die pauze inlassen na een aantal uren met videospelletjes bezig te zijn geweest. Vooral omdat de huidige digitale spelletjes steeds boeiender worden.  Kleintjes verliezen daardoor de tijd die ze voor het scherm doorbrengen uit het oog.

Soms zitten kleuters op bureaus en stoelen die voor volwassenen ontworpen zijn. Maar vaak zitten ze ook op de bank voor de televisie. Hun concentratie op het spel leidt ertoe dat ze niet-ergonomische houdingen aanhouden, hun spieren overbelasten en repeterende bewegingen met hun handen uitvoeren.

Blessures door het spelen van videospelletjes variëren naargelang het soort activiteit en de gebruikte controllers (Engelse link). Maar over het algemeen staat peesontsteking van de pols bovenaan de lijst van aandoeningen door langdurig joystickgebruik.

De behandeling van peesontsteking bij kinderen

Na de evaluatie en adequate diagnose door een arts is rust van de activiteit de eerste maatregel die genomen moet worden.

Het is van cruciaal belang dat zowel ouders als kinderen begrijpen hoe belangrijk het is de activiteit die de blessure veroorzaakte te stoppen tot de symptomen verbeteren.

In elk geval is het het beste dat rust gepaard gaat met fysiotherapeutische behandeling. Dit helpt de weefsels goed te genezen en te voorkomen dat de verwonding opnieuw optreedt.

Het risico van het niet uitvoeren van een adequate behandeling en van het niet in acht nemen van preventieve maatregelen is dat de verwonding na verloop van tijd kan aanhouden en nog ernstiger kan worden.

De behandeling begint met het verminderen van de beweeglijkheid van het gewricht (met polsbraces of spalken), het ondersteunen en gunnen van rust. Dit hulpmiddel mag slechts gedurende enkele momenten op de dag gebruikt worden. Vooral bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden.

Bovendien moet het kind rekoefeningen doen om de pezen hun soepelheid en functionaliteit te laten behouden. Geleidelijk worden activiteiten opgenomen om de aangedane gebieden te versterken.

Fysiotherapeuten gebruiken niet-invasieve technieken. Denk bijvoorbeeld aan diepe tranversale (of Cyriax) massage. Ook kunnen ze invasieve technieken gebruiken, zoals acupunctuur. Door de naalden wordt een galvanische stroom geleid, die veranderingen in het aangedane peesweefsel opwekt. De meest gebruikelijke technieken heten EPI (intratissue percutaneous electrolysis) of MEP (percutaneous microelectrolysis). Beide bieden zeer goede resultaten.

Als je kind videospelletjes speelt, houd dan rekening met deze voorzorgsmaatregelen

Met kinderen is het van essentieel belang dat je goed met ze communiceert. Maak ook tijd voor ze vrij. Als je een kind hebt dat gamer is, lijkt vragen om te stoppen met hun videospelletjes waarschijnlijk een bijna onmogelijke optie. Maar je kunt ze wel zeggen deze tips aan te nemen om voor hun gezondheid te zorgen zonder hun belangstellende activiteit links te laten liggen.

De musculoskeletale veranderingen die kinderen op jonge leeftijd oplopen kunnen op lange termijn gevolgen hebben, zoals peesfibrose of hernia’s, onder andere. Dus om een peesontsteking in de pols bij kinderen, afwijkingen aan de wervelkolom, spierpijnen en andere kwalen te voorkomen, moet je rekening houden met het volgende:

  • Neem actieve pauzes: Herinner je kind er om de 45 minuten aan even te pauzeren, te bewegen en van houding te veranderen. Je kunt ook wat rekoefeningen met ze doen om ze te helpen hun spieren soepel te houden.
  • Zorg voor meubels die bij hen passen: Help je kind comfortabel te zitten in een stoel met lendensteun en met de voeten plat op de vloer. Hun armen moeten op het bureau steunen, zodat hun schouders ontspannen kunnen zijn. Het beeldscherm moet hoog genoeg zijn zodat het kind zijn blik horizontaal kan houden.
  • Probeer een goede voeding en hydratatie: Een gezond dieet en voldoende hydratatie met water helpen om de spieren in betere conditie te houden.
  • Moedig recreatieve lichamelijke activiteiten aan: Sporten of buitenshuis lichamelijke activiteiten doen biedt veelvoudige gezondheidsvoordelen voor kinderen van elke leeftijd. Stel je kind plannen voor die hem interesseren, zodat hij ermee instemt af en toe naar buiten te gaan.
Kinderen lekker aan het fietsen buiten

Technologieën en kinderen…

Tot slot is het belangrijk te onthouden dat het gebruik van elektronische apparaten door kinderen de volledige verantwoordelijkheid van volwassenen is. Daarom moet het gebruik ervan door de ouders geregeld en gecontroleerd worden om een gezond gebruik van technologieën te garanderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • MedlinePlus en español [Internet]. Bethesda (MD): Biblioteca Nacional de Medicina (EE. UU.). Tenosinovitis; [actualizado 05 octubre 2021; revisado 25 jul. 2020; consulta 10 oct. 2021]. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001242.htm
  • Jalink, Maarten B., et al. Nintendo related injuries and other problems. Bmj 349 (2014).
  • Benegas E, et al. Frecuencia de Tendinitis de De Quervain en estudiantes de medicina y su relación con el uso de smartphones. Rev. Par. Reumatol. 2019;5(1):03-07. Disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/324103041.pdf
  • Bueno, Antonio Jurado, and Iván Medina Porqueres. Tendón: valoración y tratamiento en fisioterapia. Paidotribo, 2011.
  • Martínez Pizarro, Sandra. Electrólisis percutánea intratisular en el tratamiento del dolor. Revista Cubana de Medicina Militar 2020, 49.2.
  • d’Almeida, Santiago Marcelo, Rodrigo Marcel Valentim da Silva, and Oscar Ariel Ronzio. Nivel de satisfacción sobre la seguridad y complicaciones a cuatro años de la introducción de la técnica Microelectrólisis Percutánea (MEP®) Sport como práctica fisioterapéutica. Fisioterapia e Pesquisa 26 (2019): 190-195.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.