Je kind allergisch voor pinda's: orale immunotherapie

Orale immunotherapie voor kinderen die allergisch zijn voor pinda's is een alternatieve behandeling om ernstige risico's zoals anafylaxie te verminderen.
Je kind allergisch voor pinda's: orale immunotherapie

Laatste update: 21 februari, 2024

Pinda-allergie is niet alleen een van de meest voorkomende allergieën bij kinderen, het is ook een van de meest gevreesde. Er is een hoog risico op ademhalingsstilstand en overlijden, dus familieleden van kinderen vermijden contact met pinda’s koste wat het kost. Daarom werken specialisten aan een oplossing voor deze gevaarlijke allergie door onderzoek te doen naar orale immunotherapie voor kinderen die allergisch zijn voor pinda’s.

Een recent onderzoek laat veelbelovende vooruitgang zien in de behandeling van pinda-allergie, waardoor de levenskwaliteit van kinderen en hun families verbetert.

Lees dit artikel om te ontdekken wat de resultaten van dit onderzoek zijn bij kleuters. Zo weet je wat je in de gaten moet houden en kom je er achter of het wel of niet geschikt is voor alle kinderen.

Een onderzoek met bemoedigende resultaten

De conventionele behandeling van pinda-allergie is het vermijden van het voedsel en het beheersen van de symptomen wanneer deze zich openbaren. Deze strategie is echter niet zo praktisch voor jonge kinderen, omdat ze niet in staat zijn om mogelijke besmetting met pinda’s te vermijden in de omgevingen waar ze vaak komen.

Bovendien lost vermijding het risico op het ontwikkelen van een anafylactische reactie bij kinderen niet op. Ze blijven dus erg kwetsbaar, zelfs in alledaagse omgevingen.

Daarom wordt een andere effectieve strategie voor de behandeling van pinda-allergie onderzocht, genaamd orale immunotherapie (OIT), die bestaat uit het toedienen van kleine hoeveelheden pinda-eiwit aan kinderen die allergisch zijn voor pinda’s. Het uiteindelijke doel is om hun immuunsysteem te desensibiliseren als deze noot aanwezig is.

A child with a peanut allergy.

Wat hield het onderzoek in?

Het Canadese team van Soller wekte hoop toen ze in 2010 de resultaten van hun werk (Engelse link) publiceerden in The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice. Het doel van dit onderzoek was om de werkzaamheid van orale immunotherapie te evalueren bij kinderen in de peuterleeftijd in hun natuurlijke omgeving na 1 jaar onderhoud.

Bij deze evaluatie waren 117 kinderen tussen 9 maanden en bijna 6 jaar betrokken die ten minste 1 positieve reactie op pinda’s vertoonden of die, gebaseerd op bloedonderzoek, vermoedelijk allergisch voor pinda’s waren.

Deze kinderen gingen 8 tot 11 keer naar de testkliniek en kregen bij elk bezoek een dosis van 300 milligram (1 pinda) om de desensibilisatie te bevorderen.

Deze dosis werd 1 jaar lang aangehouden en na deze tijd werden ze getest met een cumulatieve dosis van 4000 milligram (13 eenheden) pinda-eiwit om te zien hoe ze reageerden.

Wat waren de resultaten van het onderzoek?

De belangrijkste bevinding van dit onderzoek was dat 78,6% van alle onderzochte kinderen in staat was om 4000 milligram pinda-eiwit in te nemen zonder te reageren. Degenen die reageerden hadden milde tot matige symptomen. Slechts 1 deelnemer had een noodbehandeling nodig.

Bovendien was 98% van de onderzochte kinderen in staat om een dosis van 1000 milligram of meer (3 eenheden) te verdragen, wat genoeg is om ze als beschermd te beschouwen tegen toevallige blootstelling in hun dagelijks leven.

Deze resultaten leidden ook tot de conclusie dat orale immunotherapie pinda-allergie bij kleuters kan desensibiliseren. Daarom is het mogelijk om het te beschouwen als een alternatieve therapie voor de huidige aanbevelingen om pinda’s te vermijden.

Je denkt misschien dat de zorgen voor iedereen thuis nu zijn opgelost, omdat de remedie voor pinda-allergie misschien is gevonden. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Allergisch voor pinda’s: waar moeten we op letten bij orale immunotherapie?

Wanneer we met de medische staf beslissen of het handig is om het toe te passen bij onze kinderen, moeten we de ‘goede’ en de ‘minder goede’ aspecten van deze therapie onder de loep nemen.

Het goede van orale immunotherapie is dat het het risico op een ernstige allergische reactie door het per ongeluk eten van pinda’s bij onze kinderen kan elimineren.

Daarnaast kan het de levenskwaliteit van het kind en de familie verbeteren doordat ze kunnen deelnemen aan sociale activiteiten die voorheen angst konden veroorzaken vanwege mogelijke reacties op het innemen van pinda’s.

Wat is er niet zo goed aan orale immunotherapie?

Dit is een type behandeling die veel discipline en inzet van de deelnemers en familieleden vraagt. Frequente bezoeken aan de medische staf en de bereidheid om de aanbevolen dosering in te nemen zijn bijvoorbeeld onderdeel van het succes van de behandeling.

Het is het vermelden waard dat je deze methode niet thuis kunt uitvoeren. Professionele controle is vereist op een goed voorbereide plaats, zoals een ziekenhuis.

Een artikel in het tijdschrift Allergy and Asthma Proceedings (Engelse link) uit 2021 verduidelijkt dat de toepassing van de behandeling angst kan opwekken bij het kind of familieleden vanwege de angst voor ernstige reacties.

Aan de andere kant laat het artikel van Dunlop in het tijdschrift BMJ Tijdschriften (Engelse link) in 2020 zien dat een van de bijwerkingen van orale immunotherapie het optreden van acute allergische reacties is die verband houden met de toe te dienen hoeveelheden.

Voor de beste resultaten moeten gezinsleden vertrouwen hebben in de behandeling en in dit verband heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een vaccin voor pinda-allergie goedgekeurd. We bespreken het hieronder.

A child receiving a vaccine.

FDA’s pinda-allergie vaccin

De behandeling van pinda-allergie nam weer een sprong in 2020, toen de FDA (Engelse link) het eerste vaccin voor deze allergie goedkeurde, bekend als Palforzia. Vergelijkbaar met orale immunotherapie (P-OIT), gebruikt Palforzia kleine doses pinda-eiwit om het immuunsysteem van de patiënt geleidelijk te desensibiliseren.

Men geeft het aan kinderen en jongeren van 4-17 jaar met een bevestigde diagnose van pinda-allergie. Hoewel het een veelbelovende ontwikkeling is, is er meer onderzoek nodig om de effectiviteit op lange termijn vast te stellen van P-OIT.

Is OIT alleen voor als je kind allergisch is voor pinda’s?

Nee, orale immunotherapie wordt ook onderzocht voor andere voedselallergieën. Men onderzoekt bijvoorbeeld het gebruik bij allergieën voor koemelk, eieren en tarwe-eiwit. Tot nu toe is er alleen therapeutische werkzaamheid gevonden voor ei-eiwit. Dit werd gerapporteerd in een artikel gepubliceerd in het World Allergy Organization Journal (Engelse link) in 2020.

Kan orale immunotherapie worden toegepast bij kinderen die allergisch zijn voor pinda’s?

Voordat je actie onderneemt, moet je de professionele hulp inroepen van een allergoloog en een kinderarts, die je zullen helpen beslissen wanneer en hoe je orale immunotherapie kunt toepassen. Het toepassingsprotocol hangt af van hun aanbevelingen.

Tot nu toe is het een goede optie om de risico’s op anafylaxie en andere ernstige symptomen te verminderen, omdat het helpt om het immuunsysteem te desensibiliseren en de levenskwaliteit van onze kinderen te verbeteren. Onthoud echter dat je professionele begeleiding nodig hebt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.