7 meest allergene voedingsmiddelen voor kinderen

De meest allergene voedingsmiddelen bij kinderen zijn voedingsmiddelen die op de een of andere manier ongemak kunnen veroorzaken. We leggen uit welke dat zijn en hoe je ze kunt vervangen.
7 meest allergene voedingsmiddelen voor kinderen

Laatste update: 13 oktober, 2023

Voedselallergieën zijn een echt volksgezondheidsprobleem geworden. Niet alleen vanwege de impact die ze hebben op het welzijn van het kind, maar ook vanwege het effect op de levenskwaliteit van het kind en het gezin. De prevalentie (Spaanse link) varieert tussen 4 en 8%, met een tendens tot toename. In dit artikel geven we je een lijst van de meest allergene voedingsmiddelen voor kinderen, zodat je beslissingen kunt nemen over de consumptie ervan.

Een ernstige allergie kan anafylaxie veroorzaken en het leven van het kind in gevaar brengen. De beste actie is dus preventie. Controleer de meest allergene voedingsmiddelen en houd je kleintje in de gaten.

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie wordt gedefinieerd als een verdedigingsreactie van het lichaam op de aanwezigheid van stoffen die door onze antilichamen als indringers worden beschouwd. Deze stoffen komen voor in voedsel.

De reactie kan optreden binnen 30 tot 60 minuten na inname van het voedsel en de milde symptomen zijn onder andere jeuk, netelroos op de huid en lippen, gezwollen ogen en hoesten. Sommige allergieën veroorzaken bij jongere kinderen ook braken of diarree.

Ernstiger symptomen zijn onder meer lage bloeddruk, flauwvallen en ademhalingsmoeilijkheden. Anafylaxie is de meest extreme en gevreesde reactie, omdat die het kind in levensgevaar brengt. Om het te voorkomen moet je altijd een adrenaline-injectie bij je dragen, voorgeschreven door je kinderarts of allergoloog.

Ontdek de meest allergene voedingsmiddelen voor kinderen

Sommige voedingsmiddelen die onschuldig lijken, vormen een risico voor de gezondheid van kinderen. Hieronder noemen we de meest allergene. Houd er rekening mee als je ze voor het eerst in hun dieet introduceert.

1. Koemelk

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) stelt dat de meest voorkomende voedselallergie tijdens het eerste levensjaar is door koemelk. Dit komt meestal doordat de antilichamen van de baby, immunoglobuline E (IgE) genaamd, per ongeluk reageren op de eiwitten in dit voedsel. Daarnaast kan het ook voorkomen door andere mechanismen van het immuunsysteem.

De allergie veroorzaakt roodheid van de huid, kan zich over het hele lichaam verspreiden en kan zwelling van de lippen, oogleden en oren veroorzaken. In sommige gevallen uit het zich met braken en diarree, maar een anafylactische shock, die ernstige ademnood en andere symptomen veroorzaakt, is het gevaarlijkst.

A young girl drinking a glass of milk.
De allergische reactie op koemelkconsumptie treedt meestal een uur na inname op en uit zich als roodheid van de huid en netelroos rond de mond.

2. Kippenei

Kippenei bevat alle essentiële aminozuren, daarom is het geclassificeerd als een gouden voedingsstandaard. Voor sommige kinderen kan het echter minder heilzaam zijn. Volgens een gespecialiseerd tijdschrift (Engelse link) wordt het namelijk beschouwd als de meest voorkomende oorzaak van voedselallergie. Het eiwit is meer allergeen dan de dooier en de belangrijkste betrokken eiwitten zijn ovomucoïde en ovalbumine.

Symptomen treden onmiddellijk of binnen een uur na consumptie op. Er kan jeuk in de mond of keel zijn en rode vlekken. Braken, diarree en ademhalingsmoeilijkheden zijn de ernstigste symptomen.

3. Vis

Vis staat op de derde plaats van allergene voedingsmiddelen, na melk en ei. In dit geval komt het vaak voor in het eerste of tweede levensjaar en kan het eeuwig duren, in tegenstelling tot de hierboven genoemde voedingsmiddelen. De trigger kan zijn door inname, contact, of zelfs door inname van de dampen ervan. Het betrokken eiwit, parvalbumine genaamd, is zeer stabiel voor hitte, dus koken kan het niet elimineren.

Volgens het tijdschrift Pediatría Integral (Spaanse link) is de vis die het meest geassocieerd wordt met allergische symptomen heek, blauwe wijting, schartong en, minder vaak, bonito, makreel en tonijn.

De symptomen lijken op die van andere dierlijke eiwitten. Het gaat dan ook gepaard met jeuk, roodheid rond de mond, zwelling van de ogen, lippen en oren, niezen, braken, diarree en, minder vaak, astma.

4. Schaaldieren en weekdieren

Schelpdierallergie komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen. Het is de oorzaak (Engelse link) van 4 tot 6,5% van alle allergieën bij kinderen. Maar dat ze allergisch zijn voor vis, betekent niet dat ze ook allergisch zijn voor deze groep. Een eiwit dat bekend staat als tropomyosine is de oorzaak van de reactie en garnaal is het schelpdier dat het meest betrokken is bij het allergische beeld. Het is ook aanwezig in andere schaaldieren en weekdieren.

Over het algemeen is het een hardnekkige allergie en veroorzaakt het anafylaxie. Kinderen kunnen onder andere hoest, buikpijn, diarree, braken, jeuk, netelroos en ademhalingsmoeilijkheden vertonen.

5. Noten

Noten onderscheiden zich door hun uitstekende voedingswaarde. Ze zijn namelijk een bron van eiwitten, gezonde vetten, vezels, antioxidanten en mineralen. Maar het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met oudere kinderen, want na de leeftijd van 3 jaar kunnen ze allergieën veroorzaken. Bij jongere kinderen treedt de reactie op bij een enkele noot, dus is het een van de meest allergene voedingsmiddelen.

In Angelsaksische landen veroorzaken pinda’s de meeste reacties, terwijl in Europa hazelnoten de meeste reacties veroorzaken. Het kan ook voorkomen bij walnoten en amandelen. Deze voedingsmiddelen hebben een groot potentieel als allergeen, omdat ze stabiel zijn voor hitte en verteringsprocessen. Daarom is het belangrijk om vóór consumptie de etiketten van producten te controleren.

Reacties treden vrijwel onmiddellijk op en zijn heftig. Ze gaan gepaard met jeuk in het lichaam, bindvliesontsteking, keel- en tongontsteking, en ademhalings- en spijsverteringsproblemen.

A child refusing a bowl of peanuts.
Pinda’s zijn een van de voedingsmiddelen die meer allergische reacties veroorzaken, vooral in Angelsaksische landen. Uitbraken ontstaan meestal vrijwel onmiddellijk.

6. Peulvruchten

Peulvruchten zijn de belangrijkste bron van eiwitten in groenten. De meest betrokken in termen van allergieën in Angelsaksische landen zijn sojabonen en pinda’s. Maar in Aziatische landen of in mediterrane diëten treedt de reactie op bij linzen, kikkererwten en erwten. Reacties komen voor met jeuk in verschillende delen van het lichaam, ademhalingsproblemen, lage bloeddruk en braken.

7. Granen

Granen zijn de belangrijkste bron van energie. Allergie voor deze voedingsmiddelen is echter een van de meest voorkomende oorzaken in de Verenigde Staten. Sensibilisatie voor deze groep verdwijnt meestal met de leeftijd.

Allergische reacties (Engelse link) op tarwe worden soms verward met coeliakie. Het verschil is dat allergie een reactie is van de afweer van het lichaam op tarwe-eiwitten, terwijl bij coeliakie een specifiek eiwit, gluten, andere soorten reacties in het immuunsysteem veroorzaakt.

Het is belangrijk om op product etiketten te letten, want tarwe kan in veel voedingsmiddelen zitten, zoals ijs, sojasaus of worst. De symptomen lijken op die van andere voedselallergieën: jeuk, braken, diarree, buikpijn, ademhalingsmoeilijkheden en anafylaxie.

Slotoverwegingen

We moeten heel voorzichtig zijn met de meest allergene voedingsmiddelen bij onze kinderen. Als de aanvullende voeding begint, na 6 maanden, moeten de voedingsmiddelen op deze lijst geleidelijk worden geïntroduceerd. Bovendien moet je altijd de instructies van de specialist opvolgen. Gelukkig verdwijnen allergieën voor eieren, melk, tarwe en soja meestal rond 5-jarige leeftijd. Die van pinda’s, noten en schaaldieren daarentegen blijven na verloop van tijd bestaan.

Als het kind weg van huis is, moeten de verzorgers gewaarschuwd worden over de allergie en welke voedingsmiddelen vermeden moeten worden. Ook het lezen van product etiketten is essentieel. Als je kind aan een voedselallergie lijdt, denk er dan aan om overal twee adrenaline auto-injectoren bij je te hebben en op bepaalde voedingsmiddelen te letten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.