Ontdek 2 beroemdheden met een gespleten lip

In het artikel van vandaag leer je wat een gespleten lip is en waarom deze aandoening voorkomt. We vertellen je ook over enkele beroemde beroemdheden met een gespleten lip.
Ontdek 2 beroemdheden met een gespleten lip
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 11 december, 2021

Je hebt waarschijnlijk wel eens van een gespleten lip gehoord. Als je zwanger bent, is het misschien een van de problemen die je zorgen baren wat de ontwikkeling van je baby betreft. Deze aangeboren afwijking is een van de meest voorkomende misvormingen die er bestaan, waardoor ze steeds grondiger bestudeerd wordt.

Zowel de gevolgen die uit deze aandoening kunnen voortkomen als het gemak waarmee deze aandoening te behandelen is, hangen af van de graad. Het is echter mogelijk om een gespleten lip te overwinnen. Wie ermee geboren is kan dus een normaal leven gaan leiden. Als voorbeeld hiervan vertellen we je over enkele beroemde mensen die er aan hebben geleden. Maar laten we eerst eens kijken waar deze aandoening uit bestaat.

Wat is een gespleten lip?

Een gespleten lip is een aangeboren afwijking die bestaat uit een spleet of scheiding in de bovenlip. De oorzaak is de onvolledige samensmelting van de kiembladen van het embryo. Het is een van de meest voorkomende geboorteafwijkingen.

Zowel een gespleten lip als een gespleten gehemelte ontstaan in de vroege stadia van de embryonale ontwikkeling, als de knobbels waaruit de lippen, neus en gehemelte zullen bestaan, net beginnen te versmelten.

2 beroemdheden met een gespleten lip

Aan het eind van het eerste trimester van de zwangerschap is deze samensmelting voltooid. Gebeurt dat echter niet, dan wordt de baby geboren met een gespleten lip, een gespleten gehemelte, of beide.

Uit wereldwijde gegevens blijkt dat deze gezichtsspleten bij 1 op de 700 geboorten (Engelse link) voorkomen. Het is dan ook een van de meest voorkomende aangeboren afwijkingen.

Oorzaken van een gespleten lip

Er is veel onderzoek naar dit onderwerp gedaan en, dankzij de kennis van het menselijk genoom, hebben deskundigen kunnen concluderen dat er bepaalde aspecten zijn die deze misvorming kunnen bevorderen. Deskundigen zeggen dat omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap, zoals slecht voorgeschreven medicijnen of blootstelling aan bepaalde giftige stoffen en familiegenetica bepalend zijn.

Tabaksgebruik en een slecht dieet vergroten de kans dat het gehemelte zich niet goed ontwikkelt. Er is ook sprake van dat foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap heel effectief kan zijn om het te voorkomen.

Mogelijke moeilijkheden voor kinderen met een gespleten lip

Geboren worden met een gespleten lip of een gespleten gehemelte kan tal van problemen veroorzaken die verder gaan dan het esthetische aspect. In feite kan het de basisfuncties, zoals eten en spreken, beïnvloeden. Over het algemeen moeten deze kinderen al op jonge leeftijd talrijke operaties ondergaan. Enkele van de belangrijkste complicaties zijn de volgende:

  • Moeilijkheden bij het voeden: Problemen met het opzuigen van moedermelk.
  • Gehoorverlies: Dit treedt op doordat oorontstekingen heel vaak voorkomen. Er is een disfunctie van de buis die het middenoor met de keel verbindt.
  • Spraak- en taalachterstand: Door de conditie van de lip en de keel kunnen er spraakmoeilijkheden zijn.
  • Gebitsproblemen: Beïnvloeden de normale ontwikkeling van het gebit.

Beroemdheden met een gespleten lip

Gelukkig zijn de vooruitzichten steeds bemoedigender en betekent de vooruitgang op medisch gebied dat deze kinderen een goede levenskwaliteit kunnen hebben.

Ter inspiratie hebben we gekeken naar enkele beroemdheden die met een gespleten lip geboren werden. Niet alleen hebben ze het weten te overwinnen, maar ze hebben ook hun dromen waargemaakt.

Peyton Manning

Deze Amerikaanse voetballer is een icoon van prestatie. Hij werd de enige quarterback in de geschiedenis van de NFL die met twee verschillende teams de Super Bowl won en zijn records zijn indrukwekkend. Niets, zelfs niet zijn geboorte met een gespleten lip, verhinderde hem zijn doelen te bereiken.

Gedurende zijn hele leven onderging hij verschillende operaties om de spleet in het bovenste van zijn mond te dichten en ervoor te zorgen dat die niet weer open zou gaan als hij groot was. Hij had ook een bottransplantatie nodig en honderden bezoeken aan de tandarts. Maar het probleem was niet alleen lichamelijk. Zijn uiterlijk zorgde er namelijk voor dat hij zich terugtrok van de andere kinderen.

Toen hij voor de NFL mocht spelen, richtte Manning het Peyton Manning Children’s Hospital in het St. Vincent (Engelse link) op. Dit kinderziekenhuis omvat het Craniofaciaal Centrum, dat diagnose, behandeling en ondersteuning biedt aan kinderen die lijden aan aandoeningen of misvormingen van het hoofd en het gezicht.

Een baby bij wie de hazenlip is behandeld

Carmit Bachar

Je kent haar misschien nog als een van de leden van The Pussycat Dolls. Weinigen weten dat deze aantrekkelijke zangeres en danseres geboren werd met een gespleten lip.

Ze groeide op in een familie van artiesten, maar gezien haar toestand dachten ze dat ze nooit zou kunnen zingen. Ze besloot zich toen te wijden aan ritmische gymnastiek, waarmee ze in 1992 de vijfde plaats behaalde in de Amerikaanse Olympische kwalificaties.

Alsof dat nog niet genoeg was, studeerde ze piano, viool, acteren en zingen. Behalve dat ze een van de leden van deze beroemde muziekgroep was, werkte ze ook mee aan muziekvideo’s voor The Offspring, No Doubt, Beyoncé, enz.

Carmit heeft een non-profit organisatie opgericht met de naam Smile With Me, die kinderen helpt die, net als zij, met deze aangeboren misvorming geboren zijn.

Enkele onbevestigde geruchten over beroemdheden met een gespleten lip

Er zijn geruchten over verschillende beroemdheden die ook deze aandoening zouden kunnen hebben. Deze informatie is echter nooit door hen bevestigd en er zijn zelfs verschillende theorieën over hun littekens.

Een van hen is acteur Joaquin Phoenix. Zeker heb je zijn opvallende litteken gezien dat van zijn lip tot aan zijn neus loopt. Het is zo karakteristiek, dat velen beweren dat hij een gespleten lip had. In een interview heeft hij dit echter ontkend, zeggende dat zijn moeder tijdens de zwangerschap hevige pijn had en gelooft dat dit de reden was van deze spleet.

Hetzelfde gebeurde met de acteur van The Lord of the Rings, Viggo Mortensen, en met de in Mexico gevestigde Franse actrice, Angelique Boyer. Geen van beiden heeft deze geruchten echter bevestigd.

Zoals je ziet is geboren worden met een gespleten lip een probleem en de weg naar een normaal leven is lang. Maar in veel gevallen is het mogelijk dit stigma te overwinnen en een volledige ontwikkeling door te maken. Wellicht ook interessant voor jou

Aangeboren afwijkingen: soorten en preventie
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Aangeboren afwijkingen: soorten en preventie

Foetale misvormen zijn aangeboren afwijkingen. Ze kunnen zowel structureel of functioneel zijn. Ze komen over het algemeen voor als de baby in de b...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.