Ontdek alles wat je moet weten over enterovirussen

Enterovirus infecties worden overgedragen via afscheidingen van de luchtwegen (hoesten, slijm, niezen) of via de orale-fecale weg. Ontdek meer.
Ontdek alles wat je moet weten over enterovirussen
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Als ouders willen we nooit dat onze kinderen ziek worden. Om dat te voorkomen zijn we in staat het onmogelijke te doen. Onze inspanningen zijn belangrijk, maar we zullen ze niet altijd van deze realiteit kunnen weghouden omdat hun immuunsysteem niet altijd sterk genoeg is om bijvoorbeeld enterovirussen te bestrijden.

Deze groep virussen komt veel voor en in de meeste gevallen gaat het alleen om lichte ongemakken. Ze behoren tot de familie Picornaviridae. Deze naam komt van Pico wat een klein maateenheid betekent, gecombineerd met ‘RNA’, van ribonucleïnezuur. Op grond van hun kenmerken deelt men ze in vier belangrijke subgroepen in:

  • Aphthovirus:Dit is een dierlijk pathogeen virus.
  • Cardiovirus: Net als het vorige heeft het geen menselijke oorsprong.
  • Enterovirus: Poliovirus, Coxsackievirus A1-A24, Coxsackievirus B1-B6, Echovirus 1-34, en Enterovirus 68-71.
  • Rhinovirus: Deze worden onderverdeeld van 1 tot 100.

Hoewel deze gegevens wat moeilijk te begrijpen zijn, is het toch belangrijk dat we de diversiteit kennen van dit virus dat meedogenloos aanvalt. Vooral als het gaat om het kleinste lid van het huishouden. Elk van deze soorten wekt een ander ongemak op en heeft een bijzondere behandeling.

Ontdek alles wat je moet weten over enterovirussen

Symptomen van enterovirussen

Ouders moeten op de baby letten en alert blijven op elk verschil in gedrag. Dit is het eerste onderzoek dat we bij onze kleintjes uitvoeren en wat ons ertoe zal aanzetten tijdig naar de dokter te gaan.

Enterovirussen worden overgedragen via afscheidingen van de luchtwegen (hoest, slijm, niezen) of via de orale-fecale weg. Kinderen die in slechte omstandigheden leven en geen toegang hebben tot goede hygiëne lopen meer kans met dit virus besmet te worden.

Waarschijnlijk kan niets je ongerustheid over het bestaan van deze agentia wegnemen. Het is echter van essentieel belang dat je bepaalde gewoonten aanhoudt en de inenting van je kinderen door vaccinatie niet uitstelt.

Enterovirussen worden overgedragen via orale-fecale weg of via afscheidingen van de luchtwegen

Laten we de aanwezigheid van enterovirussen leren herkennen en zien wat de symptomen zijn die door deze kleine indringers worden veroorzaakt:

  • Algemeen ongemak.
  • Lichte koorts.
  • Verstopte neus.
  • Ongemak van de spijsvertering.
  • Zweertjes in de mond.
  • Huiduitslag.

Enterovirussen die poliovurissen genoemd worden, zijn verantwoordelijk voor sommige ziekten zoals faryngitis, gastro-enteritis, buikpijn, diarree, of verkoudheid. Er zijn complexere scenario’s met aandoeningen als aseptische meningitis, encefalitis, of myelitis (die problemen in het ruggenmerg veroorzaakt).

Een baby met een verstopte neus

Hoe worden enterovirussen behandeld?

Momenteel zijn de gevaarlijkste serotypes voor de gezondheid A71 en D68. Deskundigen benadrukken dat de waarschuwingssignalen tremoren, slaperigheid, licht gevoel in het hoofd, hoofdpijn en koorts zijn. Als je baby deze symptomen ontwikkelt, aarzel dan niet meteen de kinderarts te bellen.

Er is nog steeds geen vaccin tegen alle soorten enterovirus, dus de beste manier om het te voorkomen is bepaalde gewoonten aan te houden. Denk bijvoorbeeld aan onze handen wassen na het verschonen van luiers of het helpen van onze kinderen in de badkamer, onze mond bedekken bij hoesten of niezen, een zakdoekje gebruiken, enz.

Als je ziet dat je kind zich slecht voelt, bel dan onmiddellijk je kinderarts, want die weet hoe je te begeleiden

Leer meer over het poliovirus

Dit is een van de ingewikkeldste ziekten die kinderen treffen. Het belangrijkste gevolg ervan is namelijk verlamming in de onderste ledematen van het lichaam. Als kinderen besmet zijn, vertonen ze geen specifieke verschijnselen, wat de situatie nog erger maakt omdat we het probleem daardoor niet kunnen aanpakken.

Het effect van de verlamming beïnvloedt snel het lichaam, waardoor bepaalde spieren in het gedrang komen en de motoriek afneemt. Herstel kan optreden tussen 18 maanden tot 3 jaar na de besmetting. Het kind kan echter bepaalde moeilijkheden overhouden als het op mobiliteit aankomt.

Momenteel bestaat er geen therapie voor polio om deze gevallen te helpen verbeteren. Er blijft echter hoop door bepaalde studies die nog in ontwikkeling zijn. Daarom hebben wij, als ouders, een enorme verantwoordelijkheid om ze elke seconde met al onze liefde te beschermen.

Papa en mama moeten eventuele risicofactoren herkennen en goed luisteren naar het advies van hun kinderarts. Schrik niet als je baby ongemakjes heeft. Vraag daarentegen tijdig advies en volg de aanbevelingen van de dokters op.

De wereld is ondergedompeld in miljoenen virussen, waaraan onze kinderen blootgesteld moeten worden, zodat hun immuunsysteem zich kan ontwikkelen. Het belangrijkste is dat we de situatie steeds onder controle houden, zorg dragen voor hygiëne en ze leren niet in contact te komen met vervuilde en gevaarlijke elementen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.