Otitis media bij zuigelingen en kinderen: wat is het en hoe te behandelen??

Otitis media bij zuigelingen en kinderen komt vaak voor in de eerste 5 jaar en verschijnt meestal samen met ademhalingssymptomen.
Otitis media bij zuigelingen en kinderen: wat is het en hoe te behandelen??
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Leidy Mora Molina

Laatste update: 07 januari, 2023

Otitis media bij zuigelingen en kinderen is een van de meest voorkomende kinderziekten. Geschat wordt dat tussen 70 en 80% van de gezonde kinderen minstens één geval van otitis media oplopen in hun eerste 5 levensjaren.

Deze aandoening veroorzaakt veel pijn in het oor en een karakteristiek ongemak. Hoewel het raadzaam is verlichtende maatregelen aan te bieden, is het niet altijd nodig naar antibiotica te grijpen.

Hier is alles wat je over deze aandoening moet weten om beter voor je kinderen te kunnen zorgen. Mis het niet!

Wat is otitis media bij zuigelingen en kinderen?

Otitis media (OM) is de ontsteking van het middenoor, die meestal wordt veroorzaakt door een infectieus agens (een virus of bacterie). Deze micro-organismen zijn meestal afkomstig van een aangrenzende structuur van de luchtwegen.

Het oor heeft drie goed afgebakende holtes. Het middenoor is dat achter het trommelvlies en dat op zijn beurt met de neus (en keel) communiceert via de buis van Eustachius.

Zuigelingen en jonge kinderen hebben een grotere aanleg om otitis te ontwikkelen dan oudere kinderen en dit komt door immuun- en anatomische factoren. Daarom is het een van de belangrijkste redenen om tijdens de kinderjaren een kinderarts te raadplegen, zowel in de zomer- als in de wintermaanden.

Wat is de oorzaak van otitis media in de kindertijd?

De belangrijkste oorzaak van otitis media in de kindertijd zijn infecties van de luchtwegen. Dit komt omdat, zoals we al zeiden, die de toegangspoort zijn voor ziektekiemen om het middenoor binnen te dringen. Zo zijn de meest voorkomende veroorzakende bacteriën Streptococcus pneumoniae en Haemophylus influenzae.

Bij zuigelingen en jonge kinderen is de buis van Eustachius korter, breder en horizontaler dan bij volwassenen. Deze bijzondere anatomie van de buis bevordert het binnendringen van slijm (en ziektekiemen) uit de neus en zorgt ervoor dat de buis gedeeltelijk verstopt raakt. Dit verschijnsel biedt een gunstige omgeving voor micro-organismen om zich te ontwikkelen en nabijgelegen organen, zoals het middenoor, te infecteren.

Als bacteriën het middenoor bereiken, ontstaat er een toename van afscheiding en pus in het middenoor, dat druk uitoefent op het trommelvlies, waardoor het naar buiten wordt geduwd. Dit veroorzaakt bij de zuigeling aanzienlijke pijn en beperkt het vermogen om aan die kant te horen.

Als de aandoening frequent of langdurig wordt, is de toestand niet meer acuut en wordt het respectievelijk als recurrent of chronisch beschouwd. Dit komt vrij vaak voor in de kindertijd, vanwege de onrijpheid van het afweersysteem. Daarom is te verwachten dat vanaf de leeftijd van 5 jaar otitis media steeds minder voorkomt.

Afbeelding van het oor

Het middenoor is de holte achter het trommelvlies die via de buis van Eustachius in verbinding staat met de luchtwegen. Deze verbinding is degene die de stroom van ziektekiemen van de ene plaats naar de andere bevordert.

Andere oorzaken van otitis media

We moeten in gedachten houden dat er ook andere niet-infectieuze aandoeningen zijn die dit ongemak kunnen opwekken. Onder hen vestigen we de aandacht op de volgende:

  • Ademhalingsallergieën.
  • Directe irritatie van het trommelvlies (direct contact met chemische stoffen, zoals chloor uit zwembaden).
  • Plotselinge veranderingen in luchtdruk.
  • Verstopping van de buis van Eustachius door andere oorzaken.

Symptomen van otitis media bij zuigelingen en kinderen

Het opsporen van het pijnpunt bij zuigelingen en jonge kinderen kan een wat ingewikkelde taak zijn. Als je echter vermoedt dat je kleintje een oorontsteking heeft, kun je hun symptomen als leidraad observeren.

Een belangrijk teken dat je zeker zult registreren is dat de baby veel huilt en zijn hand naar het aangedane oor brengt.

Behalve de otalgie (pijn in het oor) kan je kleintje ook enkele van de volgende tekenen en symptomen uitwendig waarnemen:

  • Koorts.
  • Prikkelbaarheid en voortdurend huilen, vooral ‘s nachts.
  • Onzindelijkheid.
  • Roodheid van het uitwendige oor en pijn bij palpatie van het oor (dit treedt niet altijd op).
  • Uitvloeiing van heldere vloeistof of pus door de gehoorgang.
  • Verlies van evenwicht.

Bij aanwezigheid van deze symptomen kun je het beste naar je kinderarts gaan om je kind te onderzoeken en de beste handelwijze te bepalen.

Hoe wordt otitis media bij zuigelingen en kinderen behandeld?

De behandeling van otitis media bij zuigelingen en kinderen is gebaseerd op de symptomatologie, de oorzaak, en de basis gezondheidstoestand van de zuigeling. Dat wil zeggen, hun leeftijd en medische voorgeschiedenis.

In de meeste gevallen (Spaanse link) verdwijnt otitis media vanzelf binnen een paar dagen en in feite lost tot 90% van de kinderen de aandoening binnen de eerste week op. Dit geldt vooral als het veroorzaakt wordt door gewone ziektekiemen zoals Haemophilus influenzae.

In andere gevallen moet echter een behandeling met antibiotica (Engelse link) overwogen worden om complicaties te voorkomen. Vooral bij zuigelingen en kinderen jonger dan 2 jaar, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig rijp is.

Als algemene richtlijn begint de behandeling van otitis media meestal met het voorschrijven van pijnstillers en koortsverlagers, zoals paracetamol en ibuprofen.

Als na 2 of 3 dagen de symptomen niet afnemen of als de kinderarts vaststelt dat de otitis bilateraal of suppuratief is (er komt pus uit het oor), kan een antibioticabehandeling aangewezen zijn, met oordruppels of oraal.

Het is belangrijk dat als eenmaal met de antibioticakuur begonnen is, die ook afgemaakt wordt, zelfs als de symptomen snel verbeteren. Dit is de sleutel tot het vermijden van recidieven en kiemresistentie tegen het medicijn.

Kan otitis media voorkomen worden?

Otitis media is een aandoening die veel kan voorkomen bij jonge kinderen. Daarom is het de moeite waard thuis enkele preventieve maatregelen te nemen:

  • Bied je kind borstvoeding aan tot minstens het eerste levensjaar. Deze melk zal namelijk antilichamen leveren die beschermen tegen veel voorkomende infecties.
  • Als je een flesje aanbiedt, zorg dan dat de baby niet helemaal ligt. Als de fles rechtop staat, predisponeert hij door de zwaartekracht een deel van de inhoud om de buis van Eustachius te bereiken.
  • Vermijdt verkoudheid en griep bij kinderen. Mochten ze symptomen van de luchtwegen krijgen, dan is een goede techniek om ze te helpen het slijm te elimineren door neusspoelingen.
  • Houd de oren van je baby droog. Vermijd tijdens hun bad dat ze zeepwater direct op deze holte gieten en droog bij het uit het water komen alles wat je kunt bereiken af met een handdoek. Steek nooit wattenstaafjes in de oren, want je kunt per ongeluk het trommelvlies verwonden.
  • Zorg ervoor dat het kind in een geventileerde en rookvrije omgeving wordt gehouden.
  • Houd je strikt aan het vaccinatieschema. Vaccinaties helpen infecties te voorkomen door verschillende van de ziektekiemen die bij otitis betrokken zijn tegen te gaan.
  • Was je handen en die van je kind regelmatig met water en zeep. Houd ook veelgebruikte oppervlakken schoon.
A mother nursing her baby.
Borstvoeding geven is de beste strategie om infectieziekten in de vroege kinderjaren te voorkomen. Bied aan je kind zo lang mogelijk borstvoeding te geven om zijn afweer te helpen versterken.

Otitis media in de vroege kinderjaren

Otitis media is een vrij veel voorkomende aandoening bij jonge kinderen en is wereldwijd een belangrijke oorzaak van school- en werkverzuim. Gelukkig is het te voorkomen en is het verloop meestal mild en zelfbeperkend. Maar als je vermoedt dat je baby aan otitis media lijdt, ga dan naar je kinderarts voor richtlijnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De la flor, J. (2017). Infecciones de vías respiratorias altas-2: otitis media aguda (etiología, clínica y diagnóstico; complicaciones y tratamiento); otitis media aguda de repetición y otitis media crónica; otitis externa. Pediatría Integral 2017; XXI (6): 399–417.
  • National institute on deafness and other communication disorders (2017). Infecciones del oído en los niños. Recuperado de: https://www.nidcd.nih.gov/es/espanol/infecciones-del-oido-en-los-ninos
  • Yolik, J. (2017). Otitis media aguda.  Revista de la Facultad de Medicina de la UNAM. Vol. 60, Nº 1, Enero-Febrero 2017. Páginas 50-58.
  • Venekamp RP, Sanders SL, Glasziou PP, Del Mar CB, Rovers MM. (2015) Antibiotics for acute otitis media in children. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jun 23;2015(6):CD000219. doi: 10.1002/14651858.CD000219.pub4. PMID: 26099233; PMCID: PMC7043305. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26099233/
  • Muñoz, J. (2013). Otitis media aguda Revista pediatría en atención primaria. Vol. 15 – Num. 22. Recuperado de: https://pap.es/articulo/11815/otitis-media-aguda
  • López, G. et al. (2008). Guía-ABE. Infecciones en Pediatría. Guía rápida para la selección del tratamiento antimicrobiano empírico. Otitis media aguda. Recuperado de: https://www.guia-abe.es/temas-clinicos-otitis-media-aguda
  • Hijano, F. (2003). Otitis media aguda. Anales de pediatría. Vol. 01. Núm. S1. páginas 3-9 (Junio 2003).
  • Richardson, V. et al (1998). Otitis media aguda en pediatría. Revista de salud pública de México Vol.40, N°.5. Recuperado de: https://www.scielosp.org/pdf/spm/1998.v40n5/450-455/es

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.