Je kind heeft een verstopte neus. Wat kun je eraan doen?

30 oktober 2018
In dit artikel zullen we kijken hoe het is voor een kind een verstopte neus te hebben en wat je eraan kunt doen.

Een verstopte neus is een veel voorkomend probleem bij kinderen. Kleine kinderen hebben niet veel afweer tegen verkoudheid en griep.

Een verstopte neus bij kinderen is meestal een symptoom van één van de vele virale infecties die vaak voorkomen. Als de symptomen echter aanhouden, kan dit te wijten zijn aan een allergie.

Wanneer we door een virale infectie symptomen van een verkoudheid krijgen, zwelt het neusslijmvlies van binnen op. Dat geeft het verstopte gevoel. Dit symptoom resulteert meestal in helder slijm dat uit de neus loopt en dat geleidelijk dikker wordt.

Als de infectie hevig is, kan het slijm geelachtig of zelfs groen van kleur zijn. Dit hoeft niet noodzakelijk een teken van een ernstige ziekte te zijn. Als het slijm uit de neus van je kind erg dik is, raadpleeg dan wel een arts.

Wat zijn de symptomen van een verstopte neus bij kinderen?

Een verstopte neus bij kinderen komt heel erg vaak voor. Vooral bij kleine kinderen die nog niet weten hoe ze hun neus moeten snuiten.

Over het algemeen is er niets ernstigs aan de hand. Maar toch, als het enkele dagen aanhoudt, moet je het wel in de gaten houden. Mogelijke oorzaken van een verstopte neus bij kinderen beschrijven we hieronder.

1. Slechte neushygiëne

Slechte neushygiëne kan de oorzaak zijn van een verstopte neus bij kinderen. Vooral kleine kinderen hebben de neiging om alleen door hun neus te ademen. Dit betekent dat de neus goed moet worden schoon gemaakt om alle onzuiverheden te verwijderen.

Een dagelijkse reiniging met een door de dokter voorgeschreven neusspray kan helpen het risico op infectieziekten zoals verkoudheid te verminderen. Het houdt tevens hooikoorts redelijk onder controle. Daarnaast kan dit het het risico van ernstiger infecties beperken.

Wat zijn de symptomen van een verstopte neus bij kinderen?

2. Virusinfectie

Verkoudheid komt veel voor bij jonge kinderen. Hoewel het niet gevaarlijk is, kan het een verstopte neus veroorzaken en dat kan erg ongemakkelijk zijn.

3. Misvorming

Er zijn enkele omstandigheden die een blokkade in de neusholte kunnen veroorzaken. Dit kan:

 • eenzijdig (alleen in één neusgat)
 • bilateraal (een blokkade aan beide zijden)

Kleine kinderen hebben een lagere afweer tegen verkoudheid en griep

Wat zijn de symptomen van een verstopte neus bij kinderen?

Wanneer klachten aanhouden, kunnen symptomen zoals een verstopte neus bij kinderen een reden tot bezorgdheid zijn. Een verstopte neus is de reden voor veel bezoeken aan de huisarts, kinderarts of KNO-arts.

De vorm van het strottenhoofd van een kind maakt hem bijzonder kwetsbaar voor ademhalingsmoeilijkheden. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te schenken. De volgende symptomen kunnen wijzen op een blokkade in de neus en medische aandacht behoeven:

 • Moeilijk eten
 • Gewichtsverlies
 • Slecht slapen
 • Zwaar ademen of snurken
 • Een droge mond
 • Vaak huilen

Praktisch advies: wat kun je doen als je kind een verstopte neus heeft?

We zullen nu kijken naar enkele manieren waarop ouders een verstopte neus bij kinderen kunnen voorkomen of behandelen.

Hou hun omgeving vochtig

Droge lucht kan bij kinderen een verstopte neus verergeren. De eenvoudigste manier om een vochtige omgeving te creëren, is door een verdamper of een luchtbevochtiger te gebruiken. Beide apparaten zijn ontworpen om vocht terug in de lucht te brengen.

Verdampers geven hete stoom af, terwijl luchtbevochtigers koude damp produceren.

Gebruik een zoutoplossing om hun neus schoon te maken

Een zoutoplossing is een natuurlijke remedie om een verstopte neus bij kinderen te behandelen en slijm te verwijderen. Je kunt het kopen in de vorm van:

 • sprays
 • druppels
 • verstuivers
 • capsules voor eenmalig gebruik
Gebruik een zoutoplossing om hun neus schoon te maken

Vermijd uitdroging

Goede hydratatie stopt de overproductie van slijm en maakt het gemakkelijker om te verwijderen. Geef je kind veel water. Je kunt dit ook aanvullen met sap, melk of bouillon gedurende de dag om te zorgen dat hij goed gehydrateerd wordt.

Leg het hoofdje iets hoger wanneer het kind gaat slapen

Een laatste tip: laat je kind in een houding slapen waarbij zijn hoofd wat hoger ligt dan de rest van zijn lichaam. Dit zal hem helpen om gemakkelijker te ademen tijdens de nacht, zelfs met een verstopte neus.

Bij baby’s en peuters kun je een kleine opgevouwen handdoek onder de matrashoes plaatsen waar hun hoofdje ligt. Sommige kinderbedjes kunnen ook worden gekanteld om ervoor te zorgen dat het kind in een geschikte houding slaapt. Onthoud dat, als we gaan liggen, een verstopte neus meer last geeft en het ademen verder bemoeilijkt wordt.

Een verstopte neus is over het algemeen onschadelijk en tijdelijk. In sommige gevallen kan een verstopte neus bij kinderen echter leiden tot (tijdelijke) gehoorproblemen.

Gehoorproblemen zijn op hun beurt gekoppeld aan vertragingen met (leren) praten. Volg de tips hierboven om verkoudheden en verstopping effectief te behandelen en toekomstige complicaties te voorkomen.