Wat betekent dromen dat je tanden eruit vallen?

Je hersenen bepalen wat je geest doet en het kan je een verscheidenheid aan verschillende dingen laten dromen. Hoe zit het dan met dromen dat je tanden eruit vallen? De psychologie biedt ons verschillende interpretaties van dit soort dromen.
Wat betekent dromen dat je tanden eruit vallen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 26 juni, 2019

Het is normaal dat onze hersenen ons laten dromen terwijl we slapen. Onze dromen zijn vaak gekoppeld aan de activiteiten die we gedurende de dag hebben uitgevoerd. Dromen dat je tanden eruit vallen is een van de meest voorkomende dromen om te hebben. Hier zullen we daarom enkele van de mogelijke interpretaties uitleggen.

Tanden zijn stabiele, sterke en duurzame delen van het menselijk lichaam. Dromen dat je tanden eruit vallen is daarom gerelateerd aan:

 • Gevoelens van onzekerheid.
 • Angst voor verandering.
 • Schuldgevoel voor het nemen van slechte beslissingen.
 • Kwetsbaarheid en persoonlijke ontevredenheid.

Als je je zorgen maakt dat je je niet sterk voelt, dan kan dit in je dromen weerspiegeld worden. Het kan zijn dat je je bijvoorbeeld niet op je gemak voelt om jezelf te zijn tegenover anderen, dat je bang bent jezelf voor gek te zetten bij een speciale gelegenheid of dat je je kwetsbaar voelt.

Het is ook mogelijk dat je wordt uitgelachen, omdat je iets verprutst hebt dat je normaal altijd goed hebt gedaan. Het interpreteren van dromen waarin je tanden eruit vallen, is afhankelijk van specifieke details.

Belangrijke details wanneer je droomt dat je tanden eruit vallen

Zoals we al hebben vermeld, zal de interpretatie veel te maken hebben met wat er in onze droom gebeurt of tenminste wat we ons ervan herinneren. Enkele van de essentiële details die opvallen zijn bijvoorbeeld:

 • het soort tand
 • de locatie
 • de kleur
 • de hoeveelheid

Dromen dat je bovenste voortanden eruit vallen

Kind heeft een voortand eruit

Als je droomt dat deze tanden eruit vallen, dan kan dit erop wijzen dat zelfs de sterkste aspecten van je persoonlijke leven ongedaan kunnen worden gemaakt of dat er iets is waar je je onbewust zorgen over maakt waardoor je je niet sterk kunt voelen.

Op dit moment voel je je kwetsbaar en onzeker. Je maakt je ook zorgen over je zelfvertrouwen, je lichaamsbeeld of je hebt meer behoefte om je fysieke uiterlijk beter te verzorgen.

Dromen dat je voorste ondertanden eruit vallen

Enkele van de negatieve interpretaties van deze droom zijn onder andere de:

 • Angst voor persoonlijke verliezen.
 • Angst voor seksuele ervaringen.
 • Toezeggingen of moeilijke veranderingen in de levensstijl.
 • De angst voor ouder worden.

Het kan echter ook positieve betekenissen hebben, zoals het verlangen naar persoonlijke groei en de behoefte om beter voor jezelf te zorgen en tijd voor zelfvernieuwing.

Dromen dat je een hoektand verliest

Onze hoektanden zijn de sterkste en meest agressieve van al onze tanden. Ze vertegenwoordigen persoonlijke kracht. Ze zijn degenen die door dieren worden gebruikt om hun prooi te verscheuren. Het verliezen van deze tanden kan daarom betekenen dat je je bang, onbeschermd, zwak of kwetsbaar voelt.

Aan de andere kant kan deze droom duiden op:

 • Instabiliteit.
 • Een gebrek aan evenwicht.
 • Zwakte.
 • Problemen om jezelf of anderen te vertrouwen.
 • Bovendien weerspiegelt het schuld of angst voor het niet nakomen van een belofte, emotionele pijn en angst voor verlies

Dromen dat je tanden uit elkaar vallen

Deze specifieke nachtmerrie veroorzaakt veel wanhoop en angst. Het kan erop wijzen dat je je erg nerveus voelt over een situatie in je leven die je moet verbeteren. Het heeft ook te maken met gevoelens van impotentie.

Denk aan wat er op dit moment in je leven uit elkaar valt. Op deze manier kun je de situatie repareren voordat deze uit de hand loopt.

Dromen dat je tanden eruit vallen is gerelateerd aan gevoelens van onzekerheid, angst voor verandering, schuldgevoel voor het nemen van slechte beslissingen, kwetsbaarheid en persoonlijke ontevredenheid.

Dromen dat je tanden gemakkelijk bewegen

Dit soort dromen kan verband houden met een gebrek aan zelfvertrouwen. Het gevoel hebben dat je tanden veel bewegen en snel uitvallen, geeft dan aan dat je je zwak en kwetsbaar voelt in een verontrustende situatie.

Dromen dat je tanden van kleur veranderen of tandbederf

Meisje slaapt met beren en droomt

Als je tanden donkerder lijken in de droom, dan kan dit een teken zijn dat je lichaam vermoeid is. Misschien denk je dat je te veel werk te doen hebt of dat je niet betaald krijgt wat je verdient.

Het uiterlijk van tandbederf vertegenwoordigt verontrustende situaties of de angst om betrapt te worden op iets dat je doet. Aan de andere kant, als ze er wit, sterk en recht uitzien, dan kan dit betekenen dat je je omringd voelt door goede vrienden en familie.

Dromen dat de tanden van iemand anders eruit vallen

In plaats van te dromen dat je tanden eruit vallen, kun je ook dromen dat iemand anders zijn tanden verliest. Dit soort droom kan je bezorgdheid vertegenwoordigen voor een andere persoon die geen goede levenskeuzes maakt of iemand die door negatieve gevolgen wordt getroffen.

Kortom, onze hersenen drukken onze dagelijkse zorgen of interne worstelingen uit die we vaak niet direct waarnemen. Dromen dat je tanden eruit vallen kan aangeven dat er dingen in je leven zijn die je moet verbeteren. Gebruik deze informatie daarom om jezelf te analyseren en de beste manier te bepalen om de controle terug te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bailey 2nd, J. A. (2003). The foundation of self-esteem. Journal of the National Medical Association95(5), 388.
 • Fernández, L. (2018). Sigmund Freud. Praxis Filosófica, (46), 11-41.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.