4 Voedingsfouten bij adolescenten
Adolescenten maken vaak een reeks voedingsfouten die een negatieve invloed kunnen hebben op hun toekomstige gezondheid. Het is belangrijk je ervan bewust te zijn om ze te vermijden en goede gewoonten vanaf de vroegste levensfase te bevorderen. We hebben het over een tijd van grote ontwikkeling, dus het zal van cruciaal belang zijn te zorgen voor een optimale toevoer van kwaliteitsvoedingsstoffen.
Voor we beginnen moeten we erop wijzen dat de eetgewoonten van tegenwoordig sterk beïnvloed worden door de blootstelling aan de media en de macht van de industrie. Er is veel verkeerde informatie over dit onderwerp, wat leidt tot mythes die ons behoorlijk kunnen misleiden. Overleg met een voedingsdeskundige kan helpen hun dieet te optimaliseren.
Voedingsfouten die tieners maken
Laten we de belangrijkste voedingsfouten van tieners bespreken. Veel ervan kunnen uit de kindertijd overgeërfd zijn, dus zal een goede opvoeding in de eerste levensfasen bevorderd moeten worden.
1. Voedingsfouten: geen water drinken
Adolescenten hebben de neiging weinig water te drinken en misbruik te maken van frisdranken. Deze producten bevatten echter een zeer grote hoeveelheid eenvoudige suikers. De regelmatige consumptie ervan kan in de loop der jaren stofwisselingsschade veroorzaken en de kans op het ontstaan van diabetes type 2 vergroten. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Current Diabetes Reports (Engelse link).
De kwestie wordt nog zorgwekkender als we het hebben over alcoholgebruik, dat ook veel voorkomt bij adolescenten. Deze stof wordt als giftig beschouwd, ongeacht de ingenomen dosis. Het beïnvloedt namelijk de ontwikkeling van de hersenen en verhoogt de incidentie van neurodegeneratieve ziekten. Ook slaagt het erin het hormonale evenwicht in de inwendige omgeving te veranderen. Dranken die alcohol bevatten worden als zeer schadelijk beschouwd en worden best vermeden.
2. Misbruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen
Zowel als ontbijt als tussendoortjes consumeren adolescenten vaak industriële ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Deze producten bevatten transvetten en kunstmatige additieven van lage kwaliteit. Deze vetten zijn in staat het ontstekingsniveau in het inwendige te verhogen en zo de aanleg voor het ontstaan van chronische ziekten te vergroten. Een studie gepubliceerd in de BMJ (Engelse link) bevestigt dit.
In plaats van deze voedingsmiddelen kun je beter zorgen voor voedingsmiddelen met een hoge voedingsdichtheid bij het ontbijt en de tussendoortjes. Voorbeelden zouden kunnen zijn: zuivelproducten, noten, peulvruchtencrèmes, of groenten, onder andere. Er zijn verschillende gemakkelijk te bereiden alternatieven die complexe koolhydraten en hoogwaardige eiwitten leveren.
3. Weinig vis eten
Kinderen en adolescenten eten vaak niet graag vis, vooral vanwege de graten. Maar ze moeten er aan wennen dit voedsel in hun dieet op te nemen. Het biedt namelijk verschillende voordelen voor de gezondheid. Enerzijds bevat het eiwitten van de hoogste kwaliteit. Ook concentreert het lipiden van de omega 3 reeks, elementen die doorslaggevend zijn als het erom gaat een gebrek aan controle op ontstekingsniveau te voorkomen.
Een goed alternatief is te beginnen met vis met een lager percentage graten, zoals zalm of tonijn. Geleidelijk aan kun je andere vissoorten aan het dieet toevoegen. Op dezelfde manier is het raadzaam te variëren in de bereidingswijzen die je gebruikt. Ingeblikte voedingsmiddelen moeten niet misbruikt worden, want ze kunnen te grote hoeveelheden zware metalen leveren die zich in het lichaam ophopen.
4. Voedingsfouten: weinig groenten consumeren
Tot slot is het belangrijk erop te wijzen dat adolescenten de neiging hebben weinig groenten te eten. Voedingsdeskundigen raden aan om elke dag tussen de 3 en 5 porties groenten en fruit te consumeren om een goede gezondheid te behouden. Deze leveren antioxiderende elementen die ontstekingen onder controle houden en het ontstaan van complexe problemen helpen voorkomen.
Pas op voor voedingsfouten bij adolescenten
Nu weet je wat de belangrijkste voedingsfouten bij adolescenten zijn. Het is belangrijk om een goede voedingsopvoeding tijdens de kinderjaren te bevorderen om tekorten in de toekomst, die geconditioneerd zijn door een slecht gepland dieet, te voorkomen. Als je bovendien van jongs af aan gevarieerd voedsel aanbiedt, is de kans op latere afwijzing kleiner.
Tot slot moeten we nog opmerken dat het niet alleen om voeding gaat als we het over gezondheid hebben. Het is ook belangrijk aandacht te besteden aan andere gewoonten, zoals lichaamsbeweging. Krachttraining moet regelmatig gedaan worden om ervoor te zorgen dat de spiermassa in een functionele toestand is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports, 18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
- de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.), 351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978