Tips om je afweer tegen de kou te versterken

Tijdens de herfst- en wintermaanden moet je je goed inpakken en weten hoe je je afweer tegen de kou kunt versterken.
Tips om je afweer tegen de kou te versterken
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 22 december, 2022

De winter breekt aan en daarmee komt onvermijdelijk ook het koude weer. Zonder twijfel hebben we het hier over een van de grootste vijanden van elke moeder. Maar je hoeft je geen zorgen te maken als je het hele jaar door hard werkt om jullie afweer tegen de kou te versterken.

Het immuunsysteem van kinderen is zwakker dan dat van volwassenen. Daarom worden ze een gemakkelijk doelwit voor de ongunstige omstandigheden van het seizoen. Ze zijn kwetsbaar voor lage temperaturen. Dit werkt het oplopen van veel voorkomende ziekten als griep, verkoudheid, keelontsteking en bronchitis in de hand.

Om deze aandoeningen en vele andere die nog ernstiger zijn te helpen voorkomen, is het het beste om samen met je kind op alle details te letten. Met dat in gedachten delen we een reeks nuttige en effectieve tips om je afweer te versterken, dag in dag uit.

Voeding en rust, sleutels tot een betere afweer

Tips om je afweer tegen de kou te versterken

Geloof het of niet, maar het topgeheim dat kinderen in staat stelt tegen verkoudheid te vechten is goed slapen en eten. Wil je hun afweer versterken? Dan hoef je ze alleen maar gevarieerde voeding en voldoende rust aan te bieden. Vermoeidheid en een voedingstekort maken het voor het lichaam namelijk moeilijk om op virussen en bacteriën te reageren.

Hebben we het over een baby tot één of twee jaar, dan stellen kinderartsen dat er geen betere afweer is dan moedermelk. Wetenschappelijk is bewezen dat het als een beschermend schild tegen bepaalde ziekten werkt. Zo worden otitis, aandoeningen van de luchtwegen en het maag-darmkanaal vermeden.

Als je kleintje eenmaal klaar is om fruit en groenten te eten, verhoog dan de porties van deze soorten vaste voeding. Een goede optie is om de hoeveelheid citrusvruchten in je dieet te vergroten. Gebruik vooral die welke rijk zijn aan vitamine A en C.

Voed je kind tegelijkertijd met voldoende eiwitten. Doe daarvoor een beroep op de kracht van granen en peulvruchten. Verwarm hun lichaam met warme bouillons en infusies en hydrateer ze met water en natuurlijke sappen op kamertemperatuur.

Natuurlijk moet het kind vier maaltijden per dag eten. “Eet ontbijt als een koning, lunch als een prins en avondeten als een pauper” is de wet – samen met een gezonde middagsnack. Elke maaltijd of tussendoortje moet fruit, granen en zuivelproducten bevatten die energie geven en je afweer helpen verbeteren.

Was je handen om je afweer te versterken

Goed je handen wassen helpt ook om gezond te blijven

Een essentiële gewoonte om de kleintjes bij te brengen om hun afweer te verbeteren, is het wassen van hun handen (Engelse link). Door het vaak te doen help je ziekte en infectie te voorkomen. Daarom is het een elementaire factor voor de gezondheid van kinderen.

Breng het dus allemaal steeds in praktijk. Bijvoorbeeld voor en na elke maaltijd of bij het hanteren van vlees, eieren, fruit en groenten, bij contact met zieke mensen, bij het aanraken van besmette oppervlakken of voorwerpen, etc.

Het gaat hier natuurlijk om een goed uitgevoerde handwassing. Dat moet gebeuren met warm water, van de toppen van de vingers tot de ellebogen. Was met warm water en gedurende 40 tot 60 seconden geduldig de ruimte tussen elke vinger en onder de nagels.

Dus onthoud: Als je kind vuile handen krijgt, naar de wc is geweest, of een dier aanraakt, was dan zijn handen! Hiermee moet op heel jonge leeftijd begonnen worden, zodat het kind de gewoonte zeker aanleert. En het spreekt vanzelf dat je het goede voorbeeld moet geven. Met andere woorden, wees ook ijverig met het wassen van je eigen handen.

Hoe warm moeten kinderen zich aankleden?

Specialisten zijn het erover eens dat de belangrijkste verdedigingsbarrière tegen de kou bestaat uit het beschutten van het kind. Zo zullen ze lichaamskoude kunnen vermijden. Daarom is het van levensbelang te weten hoe je de juiste kleding kiest om de klimatologische omstandigheden het hoofd te bieden.

Het belangrijkste hier is dat de kleine goed gekleed is. We willen hier verduidelijken dat we het niet hebben over te extreem gaan. Het is niet de bedoeling dat je ze met kleren smoort en het kind laat zweten. Dan doe je namelijk meer kwaad dan goed.

Het is echter een goed idee om kinderen in laagjes te wikkelen en, bij koude temperaturen, meer kledingstukken toe te voegen. De truc is om het kind een laag meer aan te trekken dan de laag die je zelf draagt. Natuurlijk hangt de keuze van de juiste kleding ook af van de vraag of de kleine in een draagzak, auto of lopend reist.

Een andere factor om rekening mee te houden is de tijd van blootstelling aan kou. Hoe lang zul je met je kind buiten zijn? Hoe ziet je dag eruit? Daaruit komen de aanwijzingen naar voren die je helpen te weten welke verzorging nodig is om eventuele verkoudheid te voorkomen.

Elke moeder moet er echter voor zorgen dat haar kind alle winteruitrusting heeft die het nodig heeft. Met andere woorden: een muts, wanten, sjaal, enz.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.