Tips voor het behandelen en verminderen van littekens
In dit artikel gaan we het hebben over het behandelen en verminderen van littekens. Littekens zijn het resultaat van snijwonden of laesies op de huid die door verschillende redenen ontstaan. Het hebben van littekens op het lichaam is om esthetische redenen niet altijd welkom.
Veel vrouwen gaan dus zelfs zo ver om ze te bedekken, camoufleren of zelfs volledig te laten verwijderen met een of andere techniek.
Wanneer het menselijk lichaam gewond is, dan begint het proces van het repareren van het beschadigde weefsel. Dankzij dit proces kan het lichaam genezen van stoten, wondjes en andere soorten kleine wonden.
Dit is het littekenproces en het bestaat uit verschillende stadia. Hoewel dit proces van nature plaatsvindt, slaagt het er niet altijd in om de markering volledig van de huid te verwijderen.
De littekens die niet bedekt kunnen worden, zijn vaak de eerste die ervoor zorgen dat mensen naar een oplossing gaan zoeken. In feite kunnen zichtbare littekens zelfs een negatief effect hebben op zowel het lichaamsbeeld van een persoon als zijn zelfvertrouwen.
En dit kan dan natuurlijk verdere gevolgen hebben.
De impact van littekens
Het litteken van een keizersnee is heel normaal, maar niemand zit daar natuurlijk op te wachten. Veel vrouwen wensen namelijk dat hun litteken niet zo duidelijk is. Ze zoeken vervolgens naar manieren om het te verminderen of volledig te verwijderen.
Op dezelfde manier hopen veel mensen zich te ontdoen van littekens door brandwonden, snijwonden, acne. Ze willen de littekens op zijn minst verminderen. Blijkbaar zijn er naast fysieke of esthetische redenen ook psychologische redenen achter de afwijzing van een litteken.
Vaak is het verhaal achter onze fysieke littekens niet prettig.
Gelukkig hebben medische ontwikkelingen en de toepassing van bepaalde traditionele methoden mensen in staat gesteld het uiterlijk van littekens te verminderen of te elimineren.
De mogelijkheid hebben om de aanwezigheid van littekens te verminderen of ze te laten verdwijnen is een nuttig alternatief. In feite is het iets dat voor iedereen mogelijk is.
Sommige littekens zijn minder zichtbaar, zoals bijvoorbeeld het litteken dat achterblijft na een operatieve ingreep tijdens de kindertijd. Andere chirurgische ingrepen kunnen echter meer zichtbare littekens achterlaten, zoals bij het verwijderen van spataderen of het litteken van een schildklieroperatie.
Factoren die het littekenproces beïnvloeden
Bij sommige mensen geneest een litteken beter dan bij andere mensen. In feite kan door dezelfde chirurgische procedure, zoals een keizersnee, bij sommige vrouwen een uitgesproken litteken zichtbaar zijn, terwijl andere vrouwen alleen een bijna onzichtbare lijn hebben.
Hoe komt dat dan? Over het algemeen heeft dit te maken met onder andere:
- Huidtype
- De locatie van het litteken
- Het type wond
- Leeftijd
- Zelfs een dieet
Al deze factoren kunnen het vermogen van een lichaam om zichzelf te genezen beïnvloeden.
Vergeet niet dat het element, of eiwit dat ons lichaam in staat stelt om gewond weefsel te repareren collageen is.
Het is ook interessant om te weten dat het littekenproces tussen de 12 en 18 maanden kan duren. Daarom kan er minstens een jaar voorbijgaan voordat je het uiteindelijke resultaat van een litteken kunt zien.
Keloïden en hypertrofisch litteken van een keizersnee
Keloïden zijn littekens die moeilijk te genezen zijn. Ze ontstaan bijvoorbeeld door brandwonden, spataderen en diepe chirurgische wonden.
Operaties in de buik of perineale regio, zoals een keizersnee en episiotomie, kunnen keloïden veroorzaken. In deze gevallen laat een buitensporig littekenproces een hypertrofisch litteken achter.
Natuurlijke behandelingsopties om littekens te verminderen
Aloëvera
- Aloëvera is zeer gunstig voor de huid. Of het nu gaat om het verlichten van brandwonden of het verlichten van littekens, de hydraterende en regenererende eigenschappen van aloëvera zijn namelijk geweldig voor je huid. Om die reden is het ook een van de meest gebruikte natuurlijke elementen in de huidverzorging.
- Polysaccharide en lignine, twee componenten die je in aloëvera vindt, helpen bij het regenereren en hydrateren van de huid en zorgen voor de pH van je huid.
Rozenbottelolie
- Rozenbottel is een soort doornige struik met uitzonderlijke verdiensten voor de behandeling van striae, littekens, brandwonden, droge huid, enz.
- De olie van deze plant helpt bij de vernieuwing van cellen in alle lagen van de huid. Bovendien neemt het deel aan de productie van collageen en elastine door de huid.
Cacaoboter
- Cacaoboter, zoals rozenbottelolie, wordt ook gebruikt voor huidverzorgingsdoeleinden. Het is zelfs een van de beste manieren om littekens op natuurlijke wijze te behandelen.
- Dit plantaardige extract is namelijk een geweldige bron van hydratatie. Het maakt de beschadigde huid glad en vermindert langzaamaan de ruwheid en schraalheid en herstelt de natuurlijke elasticiteit.
Verminderen van littekens door gespecialiseerde technieken
Naar centra gaan die gespecialiseerd zijn in het behandelen van littekens is een eenvoudige en effectieve optie die we binnen ons bereik hebben.
In deze centra gebruiken specialisten technieken om alles aan te pakken, van acnelittekens tot littekens veroorzaakt door traumatische gebeurtenissen, brandwonden en chirurgische ingrepen.
De meest gebruikte technieken zijn onder andere
- Z-plasty: een plastische chirurgietechniek die de functie en het esthetische uiterlijk van littekens verbetert. Door deze procedure kunnen professionals littekens oprekken, ontspannen of opnieuw uitlijnen om ze minder opvallend te maken.
- Lipostructuur: een proces dat vet van het ene deel van het lichaam haalt en het in een ander gebied injecteert om gebreken of deuken op te vullen die zijn achtergelaten door een eerder trauma of een operatie.
- Dermabrasie: Dermabrasie is een techniek die door speciaal opgeleide medische specialisten wordt uitgevoerd, met name op littekens op het huidoppervlak, zoals acnelittekens. Door de bovenste tot middelste lagen van de huid af te schaven, vermindert de procedure lijntjes en het uiterlijk van littekens.
- Lasertechnologie: het gebruik van een laser is zonder twijfel een van de meest gebruikte ingrepen. Met lasertechnologie kan littekenpigment worden vernietigd, waardoor de huidskleur wordt gehomogeniseerd.
- Hyaluronzuur: een stof die het afvlakken van littekenweefsel vergemakkelijkt.
Als het gaat om het behandelen van littekens, zijn er dus een aantal opties en strategieën. Het maakt niet uit waar onze littekens zich bevinden of hoe lang we ze al hebben.
Het gaat erom dat we ons goed voelen over onszelf en gelukkig zijn met wat we in de spiegel zien.