Pyelectasie van de nieren bij baby's behandelen

Wat kun je doen om pyelectasie van de nieren bij baby's te behandelen? Lees het in dit artikel.
Pyelectasie van de nieren bij baby's behandelen

Laatste update: 04 november, 2018

Pyelectasie van de nieren is in wezen een lichte samentrekking van het nierbekken, met of zonder de verwijding van de kelken.

Het ontwikkelt zich tot een kleine trechtervormige anatomische structuur die urine afvoert of verzamelt van de nier naar de urineleider, de buis die urine naar de blaas transporteert.

In bepaalde situaties zorgt dit voor een obstructie van de stroom. Als gevolg hiervan neemt de druk in het lichaam toe en neemt de omvang van het bekken toe.

Het aantal gevallen van pyelectasie van de nieren bij baby’s verschilt. Meisjes hebben minder kans op nierafwijkingen dan jongens. Bij de meeste patiënten verdwijnt de aandoening echter na 6 maanden.

Daarom is er, ongeacht het geslacht van de baby, een verantwoordelijke houding nodig om de diagnose te stellen en de behandeling uit te voeren.

Omdat het zo vaak voorkomt, is het moeilijk om een verband te vinden tussen pyelectasie van de nieren bij baby’s en een aandoening bij de moeder, of met medicijnen die de moeder neemt.

Wat kan pyelectasie van de nieren bij baby’s veroorzaken?

Een aantal factoren die pyelectasie van de nieren kunnen veroorzaken, zijn onder andere:

  • Reflux: de urine keert terug naar de nier.
  • Blokkade in het urinestelsel.
  • Te smalle of geblokkeerde urineleider.
  • Vroeggeboorte.
  • Urineweginfectie.

Bovendien kunnen er andere oorzaken zijn. Vaak wordt pyelectasie van de nieren bij baby’s veroorzaakt door algemene zwakte en door neurologische problemen.

Pyelectasie van de nieren

Symptomen van pyelectasie van de nieren

Als je de symptomen opmerkt, is het belangrijk dat je met je kind naar de kinderarts gaat, omdat hij of zij aan pyelectasie van de nieren kan lijden.

Let op of er een aanzienlijke koorts is en of hij vaak buikpijn heeft. Daarbij stopt in de meeste gevallen de urinestroom.

Deze symptomen verschijnen pas in de latere stadia of wanneer complicaties zich voordoen. Daarom is het belangrijk om snel te handelen.

Hoe kun je pyelectasie van de nieren bij baby’s ontdekken?

Pyelectasie van de nieren wordt ontdekt door middel van een prenatale echo en ingedeeld op basis van de mate van de verwijding. Het kan bijvoorbeeld licht zijn (minder dan 10 millimeter), matig (tussen 11 en 15 millimeter) en ernstig (meer dan 15 millimeter).

Je moet deze aandoening zeker behandelen, anders kan een groot aantal problemen ontstaan die de nieren van het kind aantasten. Daarom is het nodig om regelmatig onderzoek uit te voeren, zoals een echo.

Veel baby’s die lijden aan pyelectasie van de nieren, hebben last van een verhoogde druk op hun organen en verminderde werking. Als er complicaties optreden, kan pyelonefritis optreden, wat een ontsteking van de weefsels in de nieren is.

Als je ook maar één van deze symptomen bij je baby opmerkt, moet je niet zelf gaan dokteren. Ga in plaats daarvan direct naar een medische instelling, waar een specialist een onderzoek uit zal voeren en een diagnose zal stellen.

Vaak wordt pyelectasie van de nieren bij baby’s veroorzaakt door algemene zwakte en de aanwezigheid van neurologische problemen.

Wanneer is een operatie nodig om het te behandelen?

Je zult een operatie moeten ondergaan als de urineleider een abnormale bouw vertoont en niet kan worden verholpen met medicijnen. Dit wordt ook gebruikt als er een sterke toename is in de dynamische groei van het nierbekken, zowel rechts als links.

Als er complicaties zijn bij de baby, wordt er soms een operatie overwogen. Deze maatregelen worden gebruikt om het kind te redden door het effect van reflux bij kinderen weg te nemen. Hierdoor komt de stroom van urine weer vrij.

Baby wordt gewogen

Behandelen van pyelectasie van de nieren

Helaas is er geen magisch recept om het probleem op te lossen voordat de baby wordt geboren. Een echo maken zal je echter kunnen helpen om voorbereid te zijn op de ongemakken die het kind kan krijgen.

Het wordt niet tijdens de zwangerschap behandeld, omdat dit negatieve gevolgen kan hebben, waaronder de dood van de foetus.

Later, als het kind groeit, kunnen zijn organen veranderen. Dan kan alles op de juiste plaats gaan en de symptomen van de ziekte verdwijnen.

Het is belangrijk om met je baby naar de dokter te gaan. Zodra de dokter de oorzaken van pyelectasie van de nieren bij de baby heeft vastgesteld kan hij een behandeling bepalen. In de meeste gevallen bestaat dit uit medicijnen en fysiotherapie


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.