Technieken om kinderen die geplaagd worden te helpen

Klaagt jouw kind erover dat hij of zij geplaagd wordt? Hier laten we je enkele technieken zien om je kind te helpen als ze geplaagd worden.
Technieken om kinderen die geplaagd worden te helpen

Laatste update: 19 juni, 2021

Tegenwoordig willen veel kinderen niet naar school omdat ze gepest worden. Pesten gebeurt echter niet alleen op school. Het kan ook gebeuren in het park, in de gang van een gebouw, in de speeltuin, enz. Daarom is het erg belangrijk dat kinderen die geplaagd worden leren hoe dit het hoofd te bieden.

Ook al proberen gezinnen en scholen kinderen met elkaar te laten opschieten, is plagen heel moeilijk te voorkomen. Kinderen voelen zich slecht en vernederd als anderen hen uitlachen. Helaas kunnen ouders hun kinderen niet altijd beschermen tegen deze onaangename en schadelijke situaties.

Om deze reden is het belangrijk om ze tools en strategieën te geven om plagen het hoofd te bieden. Als we ze dit van jongs af aan leren, zijn ze voorbereid op de conflicten die ze tijdens en na de adolescentie zullen ervaren. Wil je meer weten? Blijf dan lezen!

Waarom plagen kinderen en tieners?

Aandacht trekken

Een manier om aandacht te krijgen is door te plagen, zelfs als het negatief is. Ze denken dat het beter is om negatieve aandacht te krijgen dan helemaal geen aandacht.

Technieken om kinderen die geplaagd worden te helpen

Zich superieur en krachtig voelen

Volgens Olweus (1993) voelen veel van de kinderen die pesten zich superieur als ze andere kinderen plagen. Ze voelen zich ook krachtig als ze mensen boos maken door te plagen.

Groepsacceptatie

Het gevoel hebben dat ze bij een groep horen kan heel krachtig zijn. Daarom zullen sommige kinderen anderen uitlachen om zich geaccepteerd te voelen door de populaire kinderen.

Het niet accepteren van verschillen

In veel gevallen begrijpen kinderen verschillen niet. Ze begrijpen bijvoorbeeld niet altijd culturele, raciale of fysieke verschillen. In plaats van deze verschillen te omarmen en te begrijpen, maken ze er grappen over.

Imitatie

Sommige kinderen imiteren wat ze thuis of in andere omgevingen zien. Ze bewegen en gedragen zich dan bijvoorbeeld zoals ze hun ouders zien handelen. Deze kinderen leven echter mogelijk in een gewelddadige omgeving.

Technieken om kinderen die geplaagd worden te helpen dit het hoofd te bieden

  • Versterk hun gevoel van veiligheid met liefde.
  • Help kinderen om om zichzelf te leren lachen.
  • Leer ze niet bang te zijn voor wat andere kinderen zullen zeggen. Als dit geplaag na verloop van tijd aanhoudt, is het het beste dat de ouders erbij betrokken raken.

Kinderen die geplaagd worden: leer passende reacties om ermee om te gaan

Negeer de plagers

Kinderen die plagen geven het bijna altijd op als ze zich realiseren dat anderen hen negeren. Daarom kun je je kinderen leren om te draaien zonder iets tegen de pesters te zeggen.

Ze kunnen ze ook confronteren door te zeggen: “Stokken en stenen kunnen mijn botten breken, maar woorden zullen me nooit pijn doen.” Als ouders is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kinderen standvastig zijn met dit gedrag. Pesters zullen namelijk proberen een reactie te krijgen.

Bij pesten kun je het het beste negeren

Leer snelle antwoorden

Het is belangrijk dat deze reacties geen beledigingen of spot bevatten. Snelle reacties zullen de pestkop zelfs in verwarring brengen. Een standaard plagend antwoord zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “ik weet dat je me boos wilt maken, maar wat je zegt heeft geen invloed op mij, dus het gaat je niet lukken.”

Kinderen die geplaagd worden: gebruik rollenspel

Ouders kunnen met kinderen oefenen door middel van rollenspellen. Ouders kunnen de rol spelen van een pestkop die gemene dingen zegt. Vervolgens kunnen kinderen doen alsof ze het geplaag het hoofd bieden door middel van snelle reacties.

Dit spel geeft je veel tools om plagen het hoofd te bieden. Hoe meer je kinderen ze oefenen, hoe groter de kans dat ze hun pestkoppen verslaan.

Geef je kind veel begrip en liefde als ze geplaagd worden

Wanneer kinderen hun ouders over deze problemen vertellen, is het belangrijk om begripvol en liefdevol te zijn. Daarom is het het beste om te zoeken naar verhalen over plagen die een goed einde hebben.

Het is erg belangrijk voor kinderen om te begrijpen hoe trots hun ouders zijn als ze zelf plagen proberen aan te pakken.

We hebben enkele technieken gedeeld die je kind kunnen helpen. Als dit echter vaak op school gebeurt (Engelse link), is het belangrijk om met de leraar te praten. Dan kunnen zij ook helpen.

Als je kind heeft geklaagd over geplaagd te worden, zullen deze technieken zeer nuttig zijn om in de praktijk toe te passen. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is kinderpsychologie? De basis uitgelegd
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat is kinderpsychologie? De basis uitgelegd

Wat is kinderpsychologie? Het is de studie die zich richt op de ontwikkeling van een kind in verschillende fases. Lees hier meer over in dit artike...