Hoe een gebrek aan affectie kinderen beïnvloedt

Gebrek aan affectie en aandacht kan negatieve effecten hebben op kinderen. In dit artikel gaan we dieper in op de gevolgen. 
Hoe een gebrek aan affectie kinderen beïnvloedt
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 08 november, 2019

Kinderen hebben genegenheid nodig als ze jong zijn. Als ze het niet ontvangen, kan dit zeer negatieve gevolgen hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling. In dit artikel zullen we bekijken hoe een gebrek aan affectie kinderen beïnvloedt.

Gebrek aan affectie treft kinderen op een aantal manieren, voornamelijk omdat het wijst op het ontbreken van een optimale omgeving. De effecten kunnen langdurig zijn en belangrijke gevolgen hebben voor de kansen die kinderen op latere leeftijd zullen krijgen.

Kinderen kunnen cognitief, fysiek en emotioneel stagneren als ze niet de aandacht en genegenheid krijgen die ze nodig hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld omdat ze geen vaderfiguur hebben of er geen hebben die warm en liefdevol genoeg is.

Bovendien is het een reden dat kinderen die geen genegenheid krijgen, soms persoonlijkheidsproblemen, of emotionele en psychologische tekortkomingen ontwikkelen.

Vergeet niet dat kinderen veel verschillende sensorische prikkels nodig hebben om zich normaal te ontwikkelen. Ze hebben huid-op-huid contact, knuffels en veel visueel contact en communicatie nodig. Dit alles helpt hen om te groeien en een gezond brein te ontwikkelen.

Hoe gebrek aan affectie kinderen beïnvloedt

Kind met gebrek aan affectie

Hieronder bespreken we de gevolgen van een gebrek aan affectie tijdens de kindertijd. Maak een notitie.

1. Moeilijk van jezelf houden

Als je een persoon bent die niet genoeg aandacht kreeg tijdens de kindertijd, is de moeilijkste relatie die je hebt die met jezelf. Het is zelfs mogelijk dat je je soms je eigen ergste vijand voelt. Je bent misschien de grootste criticus van je eigen acties.

En als je leven een constante strijd is tussen wat je voelt over jezelf en wat je wilt voelen, moet je leren van jezelf te houden. Geloven dat je belangrijk bent en dingen in een positief licht kunnen zien, zal de manier waarop je over jezelf denkt en hoe je jezelf ziet in verhouding met anderen veranderen.

2. Onbevredigende relaties op volwassen leeftijd

In de tweede plaats is de kindertijd een tijd die je relaties en interacties van leeftijdsgenoten voor de rest van je leven beïnvloedt. Als een persoon op de juiste manier is bemind en verzorgd, zullen ze die eigenschappen waarschijnlijk als volwassene laten zien.

Integendeel, als kinderen alleen maar worden afgewezen, is het waarschijnlijk dat ze als volwassenen verdedigingsmechanismen zullen ontwikkelen. Een defensieve of overdreven beschermende houding zijn twee uitingen van een gebrek aan affectie in de kindertijd.

Houd er rekening mee dat wanneer je nog geen liefde, genegenheid en bescherming van een volwassene hebt ervaren, je waarschijnlijk verdedigingsmechanismen ontwikkelt die je op afstand houden van anderen.

3. Laag zelfbeeld door gebrek aan affectie

Een andere manier waarop gebrek aan affectie kinderen beïnvloedt, is een laag zelfbeeld. Een gebrek aan genegenheid voorkomt dat kinderen zichzelf waarderen. Als ze deze eerste liefde niet krijgen, is het erg moeilijk voor hen om de basis te leggen die nodig is om te kunnen assimileren wat er daarna komt.

Vader met kind op het strand

Het ervaren van afwijzing in de kindertijd of niet geliefd worden door hun ouders, zorgt ervoor dat kinderen het gevoel hebben dat ze de liefde niet waard zijn. Bovendien zorgt dit ervoor dat ze opgroeien met een zeer laag zelfbeeld.

Onveiligheid, een gevoel van falen en zelfs zelfvernietigend gedrag zijn enkele van de mogelijke ongewenste gevolgen.

4. Geestelijke gezondheid

Het ontwikkelen van voldoende hechtingsniveaus is essentieel voor de huidige en toekomstige geestelijke gezondheid van een individu. Gehechtheid verwijst naar het niveau van hechting dat is gelegd tussen een kind en een verzorger tijdens de eerste levensjaren.

Kinderen die geen affectie krijgen, ontwikkelen vaak niet de vaardigheden die nodig zijn om gezonde relaties op te bouwen. Dit betekent dat kinderen die vroeg in hun leven van genegenheid worden beroofd, later problemen kunnen hebben om contact te maken met anderen.

Ze missen zelfvertrouwen en zelfrespect. Bovendien zijn ze vaak bang om relaties aan te gaan.

Het is echt triest dat het leven van een kind voor altijd kan worden beïnvloed – nog veel meer als het te wijten is aan een gebrek aan aandacht, liefde en zorg van ouders of verzorgers.

Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat kinderen affectie krijgen van de mensen van wie ze houden. Zo niet, dan zullen de tekenen van verwaarlozing diep zijn en misschien een heel leven meegaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Contreras, G. (2010). “La Carencia Afectiva Intrafamiliar en niños y niñas de 5 años” (Tesis.) Retrieved from http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/2338
  • Jaar, H. E., & Córdova, V. M. (2017). “Prevención de la carencia afectiva crónica: nuevos paradigmas en el modelo de familia de acogida temporal”, Revista Chilena de Neuro-Psiquiatría, 71. 55 (1): 44-51.
  • Papalia, D. (2003). Desarrollo humano. México: McGraw-Hill.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.