De plasstopmethode: waar bestaat het uit?
De plasstopmethode is een techniek die tot doel heeft een einde te maken aan nachtelijke enuresis of bedplassen. Het is een techniek waarbij sprake is van klassieke conditionering waarbij het kind leert door middel van een prikkel.
Maar we moeten heel voorzichtig zijn met deze methode. Het kan namelijk het zelfrespect van het kind schaden. Zindelijkheidstraining is een natuurlijk proces en het specifieke ritme van elk kind is iets dat we moeten respecteren.
Wat is de plasstopmethode?
De plasstopmethode is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een slimme wekker zodat het kind door middel van conditionering leert het plassen onder controle te houden. Het is ontworpen voor kinderen vanaf 5 jaar om hen te leren ‘s nachts te stoppen met plassen.
Deze methode duurt meestal tussen de 4 en 12 weken. Het zorgt voor een slagingspercentage van 80 tot 90%. Je kunt de methode ook toepassen met een normale wekker om het kind om de twee uur wakker te maken om te plassen. Of je kunt een kleine doos gebruiken die aan de pyjama van het kind wordt bevestigd met een schakelaar en een vochtigheidssensor aan het uiteinde van een kabel.
De vochtsensor is klein en er zit een soort inlegkruisje in, dat aan het ondergoed van het kind wordt bevestigd. Wanneer het kind begint te plassen en de eerste druppel de sensor nat maakt, klinkt de zoemer. Hierdoor zal het kind snel en met een schok wakker worden. In sommige gevallen zal dit het plassen stoppen.
Waarom is de plasstopmethode niet altijd een goede optie?
Het eerste dat je in gedachten moet houden, is dat het kind met dit apparaat het gevoel kan hebben dat het iets verkeerd doet. Ze zullen denken dat ‘s nachts plassen iets negatiefs is.
Hierdoor kunnen ze zich schuldig voelen en zelfs hun zelfrespect schaden. Het is echter volkomen normaal dat een kind ‘s nachts urineert, zelfs na de leeftijd van 7 jaar. Daarom moet je het ontwikkelingsritme van je kind respecteren.
Nachtelijke enuresis kan optreden als gevolg van vele factoren. Denk bijvoorbeeld aan emotionele stress, ziekten zoals diabetes, een kleinere blaas of zelfs erfelijkheid. In deze gevallen op een apparaat vertrouwen om te proberen het plassen ‘s nachts te stoppen, is volledig contraproductief. En dit geldt vooral als er een medische oorzaak is die behandeling vereist.
Plasstopmethode: een leerproces dat emotioneel schadelijk kan zijn
Dit leren is gebaseerd op straffen en frustratie omdat het kind onwillekeurig plast, met als gevolg dat het het zelfrespect van het kind schaadt. Leren kan heel goed plaatsvinden na veel mislukkingen en veel nachtelijke onderbrekingen, maar kinderen moeten kunnen slapen. Bovendien is het geen natuurlijk leerproces, waardoor het kind erg gefrustreerd kan raken.
Het is belangrijk om de autonomie van het kind te versterken en ze te laten plassen voordat ze naar bed gaan en zodra ze wakker worden. Zelfs als het kind ‘s nachts een luier moet dragen, mag je het nooit berispen.
In die zin, wanneer het kind meerdere weken achter elkaar wakker wordt met een droge luier, kun je het aanmoedigen om te vertrouwen op zijn eigen zindelijkheidstraining. Op deze manier versterk je hun zelfrespect en weten ze dat zij de hoofdrolspeler zijn van de verandering en van hun evolutie.
Is er iets goeds aan deze methode?
Hoewel, zoals we al zeiden, deze methode veel nadelen heeft, kunnen we niet ontkennen dat er ook enig voordeel is om het slechts voor een korte periode te gebruiken.
Ouders kunnen bijvoorbeeld weten op welke tijden hun kind ‘s nachts gewoonlijk plast en dit opschrijven. Op deze manier kunnen ze hun kleintje op die momenten liefdevol wakker maken om naar de badkamer te gaan en die tijden vervolgens geleidelijk uitspreiden totdat ze de hele nacht zonder plassen kunnen.
Maar dit is een heel klein voordeel omdat het jouw slaap en die van je kind onderbreekt. Bovendien ondermijn je het zelfrespect van je kleintje. Die zal namelijk denken dat ze niet in staat zijn om dingen alleen te doen.
Ouders moeten zich ervan bewust zijn dat dit proces afhangt van hun fysiologische rijping en niet van hun controlevermogen. Alleen op deze manier zullen ouders hun kinderen beter kunnen begrijpen en hen niet de schuld geven omdat ze in bed of in hun broek plassen.
Help je kind om nachtelijke enuresis onder controle te houden
Natuurlijk heb je als ouders de mogelijkheid om je kind te helpen het nachtelijk plassen onder controle te houden zonder de plasstopmethode te hoeven volgen. Het eerste dat je in gedachten moet houden, is het zelfrespect en zelfvertrouwen van je kind vergroten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van kinderverhalen waarin ‘s nachts plassen genormaliseerd wordt. Op die manier kun je oplossingen vinden door middel van motivatie en niet door straffen.
Je kind zal je zijn hele leven nodig hebben om verschillende stadia te overwinnen, en dit is er een van. Naarmate ze ouder worden, moet je ze misschien met andere dingen helpen, zoals vrienden maken of een toespraak voorbereiden voor de hele school. Het is belangrijk dat ze het gevoel hebben dat je aan hun zijde staat, met onvoorwaardelijke liefde en steun, niet met straf.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bragado Álvarez, C. (2009) Enuresis nocturna: Tratamientos eficaces. Editorial: Pirámide
- Alcázar, A. I. R., Meca, J. S., Rodríguez, J. O., & Martínez, F. M. (1998). La intervención conductual de la enuresis en España: una revisión meta-analítica. Análisis y modificación de conducta, 24(96), 557-578. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/7076973.pdf