Mijn kind draagt nog steeds luiers, moet ik me zorgen maken?

Het is heel gewoon voor moeders om zich zorgen te maken wanneer hun kind nog steeds luiers draagt. Dit gebeurt vaak wanneer moeders hun kind met andere kinderen vergelijken. Wat is normaal? Wanneer zou je je zorgen moeten maken?
Mijn kind draagt nog steeds luiers, moet ik me zorgen maken?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Wat moet je doen als je kind nog steeds luiers draagt? In dit artikel nemen we je zorgen weg.

Wanneer kinderen zindelijk moeten zijn, is een veel voorkomende vraag bij de ouders. Als je het antwoord niet weet, heb je waarschijnlijk dezelfde zorgen als anderen. Dus blijf lezen om nuttige informatie over dit onderwerp te vinden.

Mijn kind draagt ​​nog steeds luiers: is het normaal?

We zouden kunnen zeggen dat ‘normaal’ meer te maken heeft met sociale druk dan met iets anders. Veel mensen denken dat kinderen op de leeftijd van 3 jaar moeten stoppen met het gebruik van luiers. In termen van biologie hoef je echter niet zo streng te zijn.

Als je kind ouder is dan 3 jaar en nog niet zelf naar de wc kan gaan, geven mensen de ouders vaak de schuld. Ze zeggen dat de ouders hem niet goed opvoeden, of dat ze te laat begonnen zijn.

In de kleuterklas kunnen andere moeders een enigszins vervelende druk uitoefenen op hun kind’s controle over hun blaas. Daarom is het normaal dat een moeder het vervelend vindt om toe te geven dat haar kind nog steeds luiers draagt. Ze kunnen zelfs beschaamd zijn.

Moet ik me zorgen maken als mijn kind nog steeds luiers draagt?

Maak je geen zorgen. Het is niet de moeite waard om je kind te traumatiseren, alleen omdat andere kinderen van zijn leeftijd zindelijk zijn. Hetzelfde gebeurt met andere mijlpalen gerelateerd aan ontwikkeling. Ouders doen het bijvoorbeeld met lopen, praten of met bestek eten.

Het is geen stimulans, gebrek aan opleiding of nalatigheid van de ouders. In feite heeft het alles te maken met biologische rijping. Het is gebruikelijk dat kinderen tussen de 2 en 3 jaar oud klaar zijn om te beginnen met zindelijkheidstraining.

Zoals we eerder al zeiden, is er echter geen vast tijdschema. Daarom is het erg belangrijk om geduldig te zijn. Zorg er tegelijkertijd voor dat je kind klaar is voor deze zeer belangrijke tijd in zijn leven.

Jongetje zit op een potje te spelen

Je kind uit de luiers krijgen kost tijd

Sommige kinderen hebben de mogelijkheid in een korte tijd uit de luiers te zijn. De meeste nemen echter een paar weken in beslag.

Om kinderen alleen naar de wc te kunnen laten gaan, moeten hun organen en zenuwstelsel volgroeid zijn. Dit vindt plaats rond de leeftijd van 3, hoewel dit van kind tot kind varieert.

Je kunt zien wanneer je kind klaar is voor zindelijkheidstraining als hij aankondigt dat hij zijn luier heeft bevuild en wil worden verschoond. Ook als hij je vertelt dat hij op dat moment plast of poept, of dat hij het van plan is.

Dit zijn de signalen dat het kind begrijpt wat er met zijn lichaam gebeurt en dat de blaas of de darm berichten naar de hersenen stuurt.

Het is gebruikelijk dat kinderen tussen de 2 en 3 jaar gereed zijn om te beginnen met zindelijkheidstraining. Zoals we eerder al zeiden, is er geen vast tijdschema. Daarom is het erg belangrijk om geduldig te zijn.

Tips voor zindelijkheidstraining bij kinderen

Waar moet je rekening mee houden als je kind nog steeds luiers draagt? Hier zijn enkele richtlijnen:

  • Uit de luiers zijn heeft niets met leeftijd te maken. Het heeft alles te maken met biologie.
  • Het is geen wedstrijd met andere moeders. Let niet op opmerkingen die je kind met anderen vergelijken.
  • Dit is slechts één fase van velen. Ga niet zitten wachten op het moment dat je de luier van je kind weg kunt halen.
  • Vermijd het straffen van je kind als hij de wc nog niet kan gebruiken.
Meisje zit met een wc-rol op een potje
  • Je kind je wil opleggen is contraproductief. Je kind zal pas stoppen met luiers gebruiken als hij daar zin in heeft.
  • Houd er rekening mee dat er mogelijk regressies zijn. Deze zijn normaal, vooral wanneer ze worden geconfronteerd met bepaalde uitdagingen. De komst van een broer of zus, een verhuizing en meer kunnen allemaal regressies veroorzaken.

Zonder zorgen zindelijk

Om het proces leuker en effectiever te maken, moet je als ouders goed letten op wat je kind nodig heeft. Het kopen van een kleurrijk trainingspotje of het uitvinden van spelletjes kan een goed idee zijn.

Je kunt ze ook laten zien hoe ze moeten zitten door ze zelf het voorbeeld te geven. Bovendien kun je een verhaal lezen terwijl hij wacht om te plassen, en hem prijzen als hij zijn doel bereikt. Maar houd vooral veel reserveondergoed bij de hand voor ongelukjes.

“Mijn kind draagt ​​nog steeds luiers” is een uitdrukking die veel leraren horen. Het is echter niet iets om je voor te schamen of je schuldig over te voelen. Maar let wel dat een basisschool een kind kan weigeren als het nog niet zindelijk is.

Veel kinderen van rond de 3 jaar, kunnen zelf naar de wc gaan. Hiervoor heeft je kind je hulp en steun nodig, geen druk of ongeduld.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.