Pediatrische tandartsen: wat zijn ze en wat is hun functie?

Pediatrische tandartsen zijn gespecialiseerd in de mondverzorging van kinderen. Lees verder en leer meer over het belang van dit beroep.
Pediatrische tandartsen: wat zijn ze en wat is hun functie?

Laatste update: 05 september, 2022

Mondhygiëne van jongs af aan is essentieel om toekomstige complicaties te voorkomen. En met dit in gedachten zijn pediatrische tandartsen speciaal opgeleide vakmensen wier functie het is de goede conditie van de kindermond te bewaren.

Een tandarts kiezen die gespecialiseerd is in de zorg voor kinderen heeft veel voordelen. In dit artikel vertellen we je daarom in detail over.

Wat is een pediatrische tandarts?

Zoals we al gezegd hebben is een pediatrische tandarts of kindertandarts een gezondheidswerker die zich toelegt op de mondverzorging van kinderen. Met andere woorden, ze hebben een tandheelkundige specialisatie (of postdoctorale graad) die gericht is op de verzorging en behandeling van de monden van kinderen.

Deze tak van de tandheelkunde past niet alleen kennis toe die met preventie en mondverzorging te maken heeft. Het houdt ook rekening met het psychologische aspect van het kind. De noodzaak om een affectieve band met de kleine patiënt te scheppen is de sleutel tot het bereiken van een betere ontvangst van de behandelingen.

Bovendien vindt deze beroepsbeoefenaar de begeleiding van de ouders bij de zorg voor kinderen belangrijk. Daarom maakt ook opvoeding van volwassenen deel uit van de zorg.

In het algemeen is de kindertandarts het eerste contact dat kinderen met de tandheelkunde hebben. Hun rol in de gezondheid van de allerkleinsten begint bij de geboorte en gaat door tot in de adolescentie.

Het eerste bezoek aan de kindertandarts moet vóór de eerste verjaardag van het kind plaatsvinden en daarna doorgaan met regelmatige bezoeken om de 6 of 12 maanden, volgens de aanbevelingen van de tandarts.

Dit regime maakt het mogelijk de groei en ontwikkeling van de kaken van de zuigeling nauwkeurig te volgen. Zo kan men het doorkomen van de tanden  controleren. Als er een probleem in de mond opduikt, wordt dat vroeg ontdekt en behandeld.

Wie behandelen pediatrische tandartsen?

Pediatrische tandheelkunde is vooral gericht op preventie. Dus het doel is dat het kind van jongs af aan gezonde gewoonten ontwikkelt die de mondgezondheid bevorderen. Het doel is kinderen zover te krijgen dat:

  • ze zich inzetten voor de verzorging en hygiëne van hun mond.
  • de voorkeur geven aan een evenwichtige en gezonde voeding.
  • een positieve houding aannemen ten opzichte van tandartsbezoek.

Kindertandartsen verzorgen de baby vanaf de geboorte. Ze volgen hem of haar tijdens de zuigelingenjaren, de kinderjaren, de adolescentie en de vroege volwassenheid. Zoals gezegd speelt in dit proces het gezin een actieve rol. Daarom worden bij de zorg in de praktijk ook de kinderen en hun verzorgers betrokken.

De taak van de pediatrische tandarts begint, idealiter, al vóór de geboorte van het kind. Door de begeleiding van de moeder tijdens de zwangerschap.

Een kind is bang bij de tandarts
Pediatrische tandartsen zijn verantwoordelijk voor zorg en preventie als het gaat om de mondgezondheid van de kleintjes.

De functies van pediatrische tandartsen

We hebben al verschillende belangrijke aspecten van pediatrische mondzorg genoemd, zoals preventie en mondhygiëne, emotionele band, en binding met de patiënt. Maar hieronder vertellen we je in detail de belangrijkste functies van de tandarts voor kinderen.

1. Bevorderen van de mondgezondheid en voorkomen van de meest voorkomende ziekten van de mond

Gaatjes in de tanden behoren tot de meest voorkomende ziekten bij kinderen. Hun ontstaan hangt voor een groot deel af van enkele schadelijke gedragingen. Bijvoorbeeld een ontoereikende mondhygiëne en suikerrijke diëten. Evenzo is de ophoping van bacteriën en voedselresten in de mond ook predisponerend voor kinderen om te lijden aan gingivitis en slechte adem.

Kindertandartsen leren ouders en kinderen dus de juiste praktijk van mondhygiëne en het belang ervan. Ze zullen er bij elk consult op aandringen de mond schoon te houden en bacteriële plaque te verwijderen met mondreiniging vanaf de geboorte. Ook met tandenpoetsen, het gebruik van flosdraad en fluoride tandpasta als de eerste tandjes in de mond verschijnen.

Ook adviseert de deskundige ouders over de voeding van hun kinderen. Het houden van een gevarieerde en voedzame voeding en het vermijden van ultra bewerkte voedingsmiddelen en een teveel aan suiker zijn essentieel om de mond gezond te houden.

Bovendien geven ze aanbevelingen over de texturen van voedingsmiddelen om het kauwen te bevorderen- Zo maken ze de juiste ontwikkeling van de orofaciale structuren mogelijk.

Sommige specifieke tandheelkundige praktijken helpen ook ziekten in de mond van kinderen te voorkomen. Zo kan de tandarts gebitsreinigingen uitvoeren, fluoride aanbrengen, of put- en fissuurverzegelingen aanbrengen op pas doorgekomen blijvende kiezen.

2. Omgaan met angst voor de tandarts

Bezoeken aan de tandarts kunnen bij sommige kinderen angst, vrees of ongerustheid veroorzaken. De kindertandarts heeft verschillende strategieën (Spaanse link) om van het bezoek een aangename situatie te maken die het kind kan accepteren en zelfs leuk vindt.

De tandarts kan spelletjes, liedjes, demonstraties, rollenspellen en andere tactieken gebruiken om kinderen vertrouwd te maken met de tandartsomgeving en -praktijken. Frequente, korte bezoeken en een liefdevolle behandeling zijn de sleutel om kinderen het vertrouwen te helpen krijgen dat ze nodig hebben om deze vorm van zorg te aanvaarden.

3. Controle van de groei en ontwikkeling van de mond en van het doorkomen van de tanden

Vanaf het moment dat een kind als baby de tandarts bezoekt en gedurende de hele kindertijd en adolescentie, controleert zijn kindertandarts de ontwikkeling van de mond.

De beroepsbeoefenaar kan elke verandering in de groei van de kaken of in het uitbreken van de tanden opmerken. Ook de aanwezigheid van schadelijke of disfunctionele gewoonten die de juiste groei van de mond of de stand van de tanden in gevaar kunnen brengen. Ook zoeken ze voor al deze zaken vroegtijdig een passende oplossing.

Als ze dat nodig achten, verwijzen ze de patiënt door naar een orthodontist. Of als ze zelf op dit gebied gespecialiseerd zijn, iets wat veel voorkomt bij kindertandartsen, passen ze de juiste orthopedische en orthodontische behandelingen toe.

4. Pediatrische tandartsen behandelen mondziekten

Wanneer kinderen zich met een of ander probleem in de mond presenteren of ontwikkelen, zal de kindertandarts belast zijn met het diagnosticeren en behandelen (Spaanse link) van de situatie. Daarvoor nemen ze hun toevlucht tot verschillende procedures en technieken om de verloren gezondheid van het kind te herstellen.

De meest voorkomende tandheelkundige behandelingen bij kinderen zijn vullingen, kronen, of facings om gaatjes te herstellen of defecten in het glazuur te behandelen. Ook gebitsreinigingen om gingivitis te behandelen.

In noodzakelijke gevallen zullen kindertandartsen het gebruik van medicijnen aangeven, zoals die om pijn (Spaanse link), infecties en veranderingen in het slijmvlies en de zachte weefsels van de mond te bestrijden.

Kindertandartsen kunnen wortelkanaal behandelingen uitvoeren om sterk beschadigde tanden te behouden of tanden die niet behouden kunnen worden te extraheren. Afhankelijk van de behoeften van het geval en de bijzonderheden van de patiënt gebruiken ze plaatselijke verdoving, sedatie, of algehele anesthesie.

Als melktanden voortijdig verloren zijn, gaat de kindertandarts over tot de bijbehorende rehabilitatie. Dit herstelt de esthetiek en de functionaliteit en houdt de ruimte in stand tot de uitbarsting van de definitieve stukken.

Een kind bij de tandarts
De preventie van mondziekten omvat routine tweejaarlijkse of jaarlijkse controles tijdens de kindertijd.

5. Behandeling van tandheelkundig trauma

Klappen op de mond zijn vrij frequente situaties tijdens de kindertijd en de adolescentie. Kindertandartsen zijn de meest aangewezen vakmensen om deze traumatische situaties bij kinderen te behandelen.

Er zijn verschillende procedures die de gewonde mond weer normaal proberen te maken. De keuze van een van deze procedures hangt af van:

  • de mate van betrokkenheid van de zachte weefsels.
  • of het om melktanden of blijvende elementen gaat.
  • of dat er schade is aan het alveolaire bot.

Als je kind een klap op zijn mond krijgt, is het dus van essentieel belang onmiddellijk een kindertandarts te contacteren. De vakman zal je begeleiden in hoe te handelen en zal in de praktijk op hun kleine patiëntje wachten om hem na het ongelukje te helpen.

6. Zorg voor patiënten met handicaps

Naast het bovenstaande verschaft de opleiding van een kindertandarts hem verschillende nuttige hulpmiddelen om voor patiënten met verschillende handicaps te zorgen. Of het nu kinderen of volwassenen zijn. Bijvoorbeeld mensen met de diagnose Down syndroom, hersenverlamming, autisme spectrum stoornis, enz.

In het algemeen zijn ze een vakman die deel zal uitmaken van het zorgteam voor patiënten met gespleten gehemelte, gespleten lip, en andere craniofaciale afwijkingen.

Het belang van een bezoek aan pediatrische tandartsen

Door van jongs af aan tandproblemen te vermijden kan de mond van kinderen zich ontwikkelen en zijn functies normaal uitvoeren. Daarom zullen eten, praten, omgaan met elkaar en glimlachen geen zorg voor hen zijn. Bovendien worden met een gezonde mondholte ingewikkelder, ongemakkelijker en duurdere behandelingen vermeden.

Je kind naar een kindertandarts brengen vanaf dat het een baby is, is een heel gunstige houding voor de verzorging van zijn gezondheid. En als je een deskundige hebt die opgeleid is om voor hen te zorgen, geeft dat je gemoedsrust. Je voel je zo namelijk begeleid bij de taak om voor het welzijn van je kind te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Leache, E. B., Quesada, J. B., Quesada, M. C., Ballesta, C. G., & Mendoza, A. (1995). Odontopediatría (pp. 85-93). Masson.
  • García, B., & Planells, B. A. M. P. (2011). Odontopediatría. La evolución del niño al adulto joven. Madrid-España: Ripano.
  • De Andrade Massara, M. D. L., & Barbosa Rédua, P. C. (2014). Manual de Referencia para procedimientos clinicos en Odontopediatria. In Manual de referencia para procedimientos clínicos en odontopediatría (pp. 264-p).
  • Atapoma, J. A., & Pizán, M. E. D. (2010). Manejo del dolor en odontopediatría. Revista Estomatológica Herediana20(3), 166-166.
  • Abanto, J., Imparato, J. C. P., Guedes-Pinto, A. C., & Bönecker, M. (2012). Anomalías dentarias de impacto estético en odontopediatría: Características y tratamiento. Revista Estomatológica Herediana22(3), 171-171.
  • Bellet, L. J., Sanclemente, C., & Casanovas, M. (2006). Coronas en odontopediatría: revisión bibliográfica. Dentum (Barc.), 111-117.
  • Chinchilla Figueroa, H. S., & Yepez Devia, S. D. (2021). Técnicas de adaptación no farmacológicas usadas en odontopediatría para disminuir la ansiedad durante la consulta odontológica. Revisión de la literatura.
  • Zambrano Palma, P. M. (2011). Farmacología aplicada a la odontopediatria (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Baldeón Arellano, G. A. (2019). Farmacología aplicada a la odontología pediátrica.
  • Abréu, W., & Poche, A. (2018). Efectividad del uso de la musicoterapia en el manejo de la ansiedad en niños de 5 a 10 años que asisten al área de odontopediatría de la Clínica Odontológica Dr. René Puig Bentz de la Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña, período mayo-agosto 2018.
  • Lema, C., & Paúl, B. (2019). Nivel de ansiedad y miedo a la atención odontológica en pacientes de la Clínica de Odontopediatría de la FOD período 2019, mediante las escalas de Corah (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
  • López, L. A. J., Ugalde, R. R., & López, A. A. D. (2014). Factores de riesgo asociados con el estado de ansiedad en niños de cuatro a seis años de edad que acuden por primera vez con el odontopediatra. Revista de la Asociación Dental Mexicana71(1), 9-15.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.