Orale candidiasis bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling

Orale candidiasis is een veel voorkomende schimmelinfectie bij pasgeborenen. De meeste gevallen zijn onschuldig en niet ernstig.
Orale candidiasis bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling

Laatste update: 31 oktober, 2021

Orale candidiasis bij kinderen – of spruw – is een veel voorkomende opportunistische infectie van de mondholte als gevolg van een overgroei van Candida-schimmelsoorten, waarvan Candida Albicans de meest voorkomende is. De incidentie varieert echter afhankelijk van de leeftijd en bepaalde predisponerende factoren. Het treft meestal zuigelingen jonger dan 6 maanden en pasgeborenen.

Oorzaken van orale candidiasis bij kinderen

Bepaalde micro-organismen (bacteriën, schimmels, enz.) leven regelmatig in het lichaam. Sommige zijn ongevaarlijk, maar andere kunnen een infectie veroorzaken.

Omdat het immuunsysteem van kinderen en zuigelingen zich nog niet volledig heeft ontwikkeld, zijn ze vatbaarder voor infecties door schimmels die regelmatig in het lichaam leven. Risicofactoren zijn onder andere:

  • Verminderde speekselklierfunctie
  • Medicijnen (bepaalde antibiotica of corticosteroïden)
  • Koolhydraatrijk dieet en ook extreme levenssituaties
  • Suikerziekte
  • Syndroom van Cushing
  • Kwaadaardige neoplasma’s
  • Immunosuppressieve aandoeningen, ouderen en pasgeborenen
Orale candidiasis bij kinderen

De classificatie van candidiasis

Wanneer de gist Candida Albicans zich buitensporig ontwikkelt en zich in de mondholte vermenigvuldigt, noemen we de laesies vaak ‘spruw’. Volgens studies die zijn verschenen in dermatologische therapie (Engelse link), is de classificatie van orale candidiasis, volgens evolutie of locatie, als volgt:

  • Acute candidiasis: onderverdeeld in pseudomembraneuze en erythemateuze vormen
  • Chronische candidiasis: pseudomembraneuze, erythemateuze (atrofische) en hyperplastische vormen
  • Angulaire cheilitis: of infectieuze angulaire cheilitis, dit zijn koortsblaasjes in de hoek van de lippen

Symptomen en tekenen van orale candidiasis

Het klinische beeld dat Candida-gistinfecties veroorzaken, kan vergelijkbaar zijn met andere gezondheidsproblemen. Symptomen van spruw zijn onder andere:

  • Odynofagie (keelpijn)
  • Dysfagie (pijn bij het slikken)
  • Halitose of verlies van smaak en eetlust
  • Bloeden bij het wrijven van de laesies
  • Witte, fluweelachtige laesies op de tong en mond

Er zijn meestal echter geen symptomen van algemeen ongemak of ernst. In sommige gevallen zijn er zelfs geen symptomen en zijn de laesies pijnloos.

Diagnose van candidiasis bij kinderen

Een medisch specialist zal de diagnose candidiasis bij kinderen stellen. Hier zal de professional het kind of de moeder ondervragen om mogelijke predisponerende factoren en gezondheidsgeschiedenis te onderzoeken. De klinische bevindingen bij de patiënt zullen de antwoorden op de vragen aanvullen en beide zullen vervolgens bijdragen aan het stellen van een definitieve diagnose.

In gevallen waarin er bepaalde twijfels zijn op het moment van het stellen en definiëren van een diagnose, kan de arts een afschraping van de laesie uitvoeren om onder een microscoop te analyseren. Er zijn zelfs meer ernstige gevallen waarin candidiasis zich verspreidt naar regio’s van de slokdarm. Daarom moet de arts een kweek van het aangetaste weefsel doen om de microbe te bestuderen die het heeft geproduceerd.

Wat zijn de therapeutische mogelijkheden?

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van candidiasis bij kinderen is een goede mondspoeling. Dat wil zeggen dat patiënten met een goede gezondheid gemakkelijker herstellen dan patiënten met een onderliggende ziekte.

Antischimmelmiddelen zijn de medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van candidiasis. Ook zal het specifieke type antischimmelmiddel afhangen van de locatie van de laesie in het lichaam (nystatine, clotrimazol, fluconazol, miconazol, amfotericine B).

In milde gevallen van orale candidiasis bij kinderen schrijven artsen geschikte orale medicatie voor, of het nu tabletten, pillen of capsules zijn. Kinderen zouden op hun beurt ook yoghurt moeten consumeren of probiotica zoals Lactobacillus, die de groei van Candida Albicans verminderen en infecties voorkomen, volgens gepubliceerde studies (Engelse link) in het medische tijdschrift Micosis.

Tips om toekomstige uitbraken van candidiasis te voorkomen

Het is belangrijk om te weten dat er een grote kans is op toekomstige uitbraken van candidiasis als de oorzaak niet correct en efficiënt wordt aangepakt. Daarom is de beste manier om spruw te behandelen en terugkerende infecties te voorkomen dus de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Een baby met spruw die zijn tong uitsteekt

Enkele van de volgende aanbevelingen helpen om na verloop van tijd nieuwe episodes te vermijden:

  • Zorg voor een goede mondhygiëne: Deel tandenborstels bijvoorbeeld niet met anderen en vervang ze regelmatig. Voer elke dag een goede mondhygiëne uit.
  • Desinfecteer artikelen: Desinfecteer flessen, fopspenen en gebruiksvoorwerpen die vaak worden gebruikt door baby’s en kinderen.
  • Mondspoelingen: Voer mondspoelingen uit om de schoonheid van de mondholte te waarborgen. Een van de mogelijkheden om dit te doen is bijvoorbeeld met mondspoelingen met warm zout water.

Prognose van orale candidiasis bij kinderen

Zoals we hebben vermeld, kan candidiasis bij kinderen zich ontwikkelen zonder symptomen of tekenen. Wanneer echter laesies aanwezig zijn en de behandeling begint, verdwijnt deze gewoonlijk binnen 2 weken. Bij kinderen met een verzwakt immuunsysteem duren de behandelingsprocessen echter langer en is er meer zorg nodig.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Berdicevsky I, Ben-Aryeh H, Szargel R, Gutman D. Oral Candida in children. Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1984 Jan;57(1):37-40. doi: 10.1016/0030-4220(84)90257-3. PMID: 6582432.
  • Sharon V, Fazel N. Oral candidiasis and angular cheilitis. Dermatol Ther. 2010 May-Jun;23(3):230-42. doi: 10.1111/j.1529-8019.2010.01320.x. PMID: 20597942.
  • PUERTO, J.L. et al. Candidiasis orofaríngea. Rev Diagn Biol [online]. 2001, vol.50, n.4 [citado  2020-12-01], pp.177-181. Disponible en: <http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-79732001000400001&lng=es&nrm=iso>. ISSN 0034-7973.
  • Mailänder-Sánchez D, Wagener J, Schaller M. Potential role of probiotic bacteria in the treatment and prevention of localised candidosis. Mycoses. 2012 Jan;55(1):17-26. doi: 10.1111/j.1439-0507.2010.01967.x. Epub 2011 Jun 14. PMID: 21672043.
  • Fang J, Huang B, Ding Z. Efficacy of antifungal drugs in the treatment of oral candidiasis: A Bayesian network meta-analysis. J Prosthet Dent. 2020 Mar 10:S0022-3913(20)30076-7. doi: 10.1016/j.prosdent.2019.12.025. Epub ahead of print. PMID: 32165010.
  • Martins N, Ferreira IC, Barros L, Silva S, Henriques M. Candidiasis: predisposing factors, prevention, diagnosis and alternative treatment. Mycopathologia. 2014 Jun;177(5-6):223-40. doi: 10.1007/s11046-014-9749-1. Epub 2014 May 1. PMID: 24789109.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.