Nagelbijten bij kinderen: een probleem?

Nagelbijten bij kinderen: een probleem?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 23 juni, 2018

Nagelbijten bij kinderen is een veelvoorkomende aandoening. Het is belangrijk om dit tijdig te behandelen. Zo voorkom je dat dit een gewoonte wordt die ook nog hebben wanneer ze volwassen zijn. 

Nagelbijten bij kinderen bestaat uit het constant bijten van de vingernagels en dit heeft verschillende oorzaken. Het kan leiden tot problemen van de gezondheid, wanneer dit gedurende een langere periode voorkomt.

We moeten ons zorgen maken om nagelbijten bij kinderen, wanneer dit gedrag verandert van ‘af en toe’ naar veelvuldig en herhaaldelijk nagelbijten en het resulteert in een gewoonte. 

We zouden aandacht moeten besteden aan onze kinderen en hen moeten helpen bij het stoppen van het bijten van hun nagels, voordat het een gewoonte wordt. Allereerst moeten we de oorzaak van het probleem achterhalen.

De oorzaken van nagelbijten bij kinderen

 • Stress
 • Angst
 • Verveling
 • Emotionele gebeurtenissen zoals de dood van een naaste, ruziënde ouders en de onzekerheid die ontstaat door de geboorte van een nieuw broertje of zusje.

De gevolgen van nagelbijten bij kinderen

Nagelbijten bij kinderen kan leiden tot verscheidene problemen met de gezondheid. Deze hebben in verschillende mate invloed. Hieronder leggen we de meeste voorkomende gevolgen uit. 

Gebitsproblemen

 • Een abnormale stand van de tanden. Het kan leiden tot vervorming van de tandboog. Dit kan doorkomen vertragen en het ontstaan van misvormde tanden veroorzaken. Een orthodontist zal nodig zijn om dit probleem te verhelpen.
 • Ontsteking van het tandvlees door de aanwezigheid van micro-organismen onder de nagels. Deze kunnen ontstekingen veroorzaken zoals tandvleesontsteking en een vergevorderd stadium daarvan.
 • Nagelbijten bij kinderen kan pijn tijdens het kauwen van voedsel veroorzaken, omdat de kaken overmatig gebruikt worden.
 • Slechte adem kan voorkomen door een gebruik aan hygiëne van de mond of infecties.

Problemen van de spijsvertering

 • Afhankelijk van de intensiteit en de duur van deze gewoonte kan het een obstructie in de darm veroorzaken. 
 • Nagelbijten kan leiden tot verschillende ontstekingen, die veroorzaakt worden door pathogenen. Normaal gesproken zijn deze onschuldig en ze wakkeren enkel gezondheidsproblemen aan wanneer het immuunsysteem onvoldoende sterk is.
Nagelbijten bij kinderen

Problemen van de huid

 • Bacteriële infecties rond de nagels. Dit verschijnt als gevolg van speeksel wat ontstekingen aan de vingers kan veroorzaken. Dit kan pijnlijk zijn.
 • Afhankelijk van de intensiteit kan nagelbijten bij kinderen op de lange termijn vervorming van de vingers veroorzaken. Dit kan ook blijvende schade aan de nagels veroorzaken.
 • Ontstekingen van mond kunnen ontstaan wanneer de huid wordt afgescheurd, afgebeten of wanneer er wonden ontstaan. Deze wonden kunnen gemakkelijk geïnfecteerd raken, door het grote aantal ziektekiemen die aanwezig zijn in het speeksel.
 • Een ander probleem is hoe nagelbijten eruit ziet. Het is niet plezier om naar te kijken en kan een negatieve invloed hebben op het sociale leven van kinderen.

Wat kun je doen? 

Afgezien van het feit dat nagelbijten bij kinderen als onplezierig wordt beschouwd, kunnen opgezwollen vingers, ontstoken tandvlees en een slechte adem het zelfvertrouwen van kinderen aantasten. 

Waarom? Omdat nagelbijten voor andere kinderen een aanleiding kan zijn om te pesten en zelfs tot sociale uitstoting kan zorgen. Uiteindelijk kan dit er voor zorgen dat kinderen zichzelf isoleren en in de extreme gevallen en sociale angst ontwikkelen.

Nagelbijten bij kinderen is een probleem wat normaal gesproken geen behandeling nodig heeft. Maar door zijn dwingende aard, is het soms raadzaam om hulp te vragen van een psycholoog, die aan positieve therapie kan aanraden.

Het is erg belangrijk onze kinderen niet te beoordelen. We zouden het advies van professionals consistent moeten toepassen. Wanneer we hier hard aan werken, kunnen we deze slechte gewoonte afleren.

Hierdoor kan nagelbijten bij kinderen stoppen en kan het kind gezond opgroeien waarbij verschillende problemen voorkomen worden. Het is zelfs van belang voor het tegengaan van verslavingen aan tabak of andere drug in de toekomst.

Onthoud dat deze verslavingen slechts een uitweg zijn van opgelopen spanning en het op een verkeerde manier verwerken van emoties en gedachten.

Dus, negeer je kind niet. Denk na over de manier waarop je hem behandelt. 

Een op het eerste oog vrij onschuldige gewoonte zoals nagelbijten, kan een signaal zijn dat er ze meer aandacht en betere zorg nodig hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.