Moet je je schaamhaar verwijderen?

Schaamhaar is voor sommige mensen aantrekkelijk, terwijl anderen het alleen maar willen verwijderen. Wat belangrijk is om te onthouden als het om deze kwestie gaat, is dat gezondheid belangrijker is dan esthetiek. Wat vindt jij?
Moet je je schaamhaar verwijderen?

Laatste update: 02 april, 2019

Een nieuwe trend heeft duizenden mensen gemotiveerd om zonder lichaamshaar te leven. Veel mensen verwijderen het haar op hun gezicht, oksels, buik, rug, benen, enz. Het extreme van het verwijderen van schaamhaar heeft echter ook voor grote controverses gezorgd. Veel mensen vragen zich daarom af of ze deze stap echt moeten zetten.

Het permanent verwijderen van het haar in dit gebied is natuurlijk een persoonlijke beslissing. Velen vinden de resultaten aangenamer, zowel visueel als om aan te raken.

Voordat je echter de voorkeur geeft aan uiterlijkheden, is het belangrijk om de voor- en nadelen met betrekking tot onze gezondheid te bekijken. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Mogelijke gevolgen van het verwijderen van schaamhaar

Voordat je ten prooi valt aan de huidige trend, moet je je bewust zijn van de complicaties die het verwijderen van schaamhaar kan veroorzaken. Het is duidelijk dat niet alle huidtypes hetzelfde zijn.

Hieronder volgen echter de meest voorkomende problemen voor zowel mannen als vrouwen:

Irritatie of een brandend gevoel van de huid

Bij het verwijderen van je schaamhaar, zul je merken dat het gebied gladder is en in eerste instantie een verbeterd uiterlijk heeft. Maar of je nu een scheermes of hete was gebruikt, je huid heeft daaronder te lijden.

Het gebruik van ontharingsproducten kan irritatie en een pijnlijk brandend gevoel van de gevoelige huid van onze genitale regio veroorzaken. Als je je schaamhaar op de verkeerde manier verwijdert, dan kan dat serieuze problemen met de gezondheid van dit gebied veroorzaken.

Snijwonden, bacteriën en ingegroeide haartjes

Een slechte werkwijze bij het verwijderen van schaamhaar kan in de directe toekomst negatieve gevolgen hebben.

Het onjuiste gebruik van een scheermes kan wonden op de huid veroorzaken en tot infecties leiden. Dit is te danken aan de aanmaak van bacteriën in deze zone vanwege het constante vocht en de warmte rond de geslachtsorganen.

Als we niet weten hoe we ons schaamhaar correct moeten verwijderen, dan kunnen we snijwonden veroorzaken. We kunnen er ook voor zorgen dat onze poriën sluiten, waardoor genezing moeilijker wordt.

Wanneer dit gebeurt, dan groeit het haar niet meer op een natuurlijke manier. Integendeel zelfs, het groeit onder de huid, veroorzaakt zwelling, pijn en mogelijk een infectie.

Pijn en jeuk door het verwijderen van schaamhaar

handen maken hartje boven bikinilijn

Er zijn allerlei methoden beschikbaar om schaamhaar te verwijderen. Welke je ook gebruikt, het haar groeit terug, en als het terug groeit, dan zal het jeuk en ongemak veroorzaken.

De meeste mensen die deze sensaties ervaren, kunnen niet anders doen dan krabben. Dit breekt echter de poriën in je huid en het contact met je vuile handen en nagels kan tot een infectie leiden.

Verhoogd risico op het oplopen van ziekten

Uiteraard biedt de aanwezigheid van schaamhaar geen garantie dat je geen geslachtsziekten zult krijgen. Het heeft echter tot gevolg dat minder huid van je genitale zone in direct contact staat.

De kans op het krijgen van een geslachtsziekte, zoals HPV, is dan dus kleiner. Samen met de trend van het verwijderen van schaamhaar, ziet men een toename in de verspreiding van HPV.

Voordat je de voorkeur geeft aan uiterlijkheden, is het belangrijk om de voor- en nadelen met betrekking tot onze gezondheid te bekijken.

Huidaandoeningen en verwijderen van schaamhaar

Als je lijdt aan ziekten zoals diabetes, psoriasis of eczeem, dan dien je je arts te raadplegen. Hij of zij zal aangeven welke methode voor het verwijderen van schaamhaar in jouw geval het beste is.

Huidaandoeningen maken ontharing namelijk ingewikkelder, omdat het vervelende gevolgen kan hebben, zoals pijn, ongemak en zelfs infectieuze wonden die ernstig kunnen worden.

Haar versus hygiëne

Veel mensen zweren bij deze gewoonte, met het argument dat het een kwestie van persoonlijke hygiëne is. Ze beweren tegelijkertijd dat de aanwezigheid van haar in het genitale gebied onaangename geuren produceert.

Dit is echter niet helemaal waar. Met of zonder schaamhaar, persoonlijke hygiëne is afhankelijk van het individu. Bij voldoende en regelmatig wassen, mag er geen reden zijn voor onaangename of vervelende geurtjes.

Er is een reden dat we haar op ons lichaam hebben

Er is een reden dat we haar op ons lichaam hebben

Elk onderdeel van ons lichaam heeft een doel en een reden om te bestaan. Elk onderdeel is er om specifieke functies uit te voeren. Schaamhaar is natuurlijk geen uitzondering. In feite vervult het verschillende functies, waaronder de volgende:

  • Het dient als een soort barrière tegen bacteriën en virussen van buitenaf die een infectie of ziekte kunnen veroorzaken. Met andere woorden, schaamhaar is als een soort beschermende wand rond het genitale gebied.
  • Door schaamhaar kan het vrouwelijke genitale gebied een comfortabele temperatuur handhaven die voldoende is voor geslachtsgemeenschap.
  • Schaamhaar behoudt het persoonlijke aroma dat gecreëerd wordt door feromonen. Dit zijn seksuele signalen die ons lichaam uitzendt om het libido van onze partner te stimuleren.
  • Het voorkomt irritatie in het genitale gebied. Het helpt bij het voorkomen van roodheid en ongemak veroorzaakt door het wrijven tijdens geslachtsgemeenschap of het gebruik van te strakke of te losse kledingstukken.

Misschien ben je er al aan gewend geraakt om je schaamhaar te verwijderen, of het nu gaat om scheren, harsen of een andere methode. Je zou echter nooit moeten wennen aan het moeten verdragen van ongemakken of andere negatieve gevolgen die deze gewoonte met zich meebrengt.

Het is belangrijk dat je de voor- en nadelen kent, zodat je de beste beslissing voor je gezondheid kunt nemen.

Raadpleeg ten slotte je arts om meer diepgaand te kunnen praten als je nog vragen hebt. Met je medische geschiedenis bij de hand, zal hij of zij je informeren of het verwijderen van schaamhaar een goede optie voor je is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.