Mijn baby spuugt na het voeden, kan dit kwaad?

Als een baby in de eerste maanden van zijn leven na voedingen spuugt, dan is dit een normaal verschijnsel. Wanneer dit echter vaak gebeurt, dan kan dit aanleiding geven tot bezorgdheid en moeten ouders zeer oplettend zijn.
Mijn baby spuugt na het voeden, kan dit kwaad?

Laatste update: 08 mei, 2019

Het is normaal als je baby na het voeden af en toe spuugt. Dit soort reactie op moedermelk of flesvoeding is een terugkerend probleem, vooral tijdens de eerste 6 maanden van het leven. Als er echter continu reflux optreedt, dan kan dit een teken zijn van een probleem met het spijsverteringsstelsel.

Dat betekent niet noodzakelijk dat we gealarmeerd moeten zijn, maar het betekent wel dat we oplettend en attent moeten zijn. Bijna alle klinische gevallen die dit symptoom presenteren, zijn in feite sporadisch en kunnen door een kinderarts worden behandeld.

Als ouders is het onze belangrijkste taak om de oorzaak achter het spugen uit te zoeken. Dit bepaalt het soort behandeling of zorg dat we ons kind zouden moeten bieden. Vandaag zullen we kijken naar de verschillende oorzaken die deze lichamelijke reactie teweegbrengen.

Soms heeft het probleem te maken met de manier waarop je je baby voedt

In eerste instantie spugen alle pasgeborenen, omdat hun spijsverteringsstelsel nog steeds onderontwikkeld is. Een onjuiste positionering of het verkeerde dieet kan daardoor leiden tot regurgitatie. In dit geval moet je de manier waarop je je baby voedt veranderen.

Je baby tijdens of na voedingen in de verkeerde positie plaatsen kan reflux veroorzaken. Tegelijkertijd kan de minste luchttoevoer tijdens voedingen er ook voor zorgen dat baby’s spugen. Als een middel om dit te voorkomen, is het belangrijk om je baby goed te laten boeren om gassen te verdrijven.

Tegelijkertijd zijn de hoeveelheid melk of flesvoeding die je baby drinkt en de consistentie ook veelvoorkomende boosdoeners. Het is belangrijk om zorgvuldig op bepaalde aspecten te letten, zoals de:

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je de aanbevolen hoeveelheid voor het gewicht en de lengte van je baby niet overschrijdt.

Baby spuugt door allergieën en verstopte neus

Baby met spuug aan de mond

Net zoals deze factoren van invloed zijn op het binnendringen van lucht, kunnen ze ook de reden zijn waarom je baby na het voeden spuugt. Een kind met een verstopte neus kan gaan spugen als een reflex die de ademhaling verbetert. Dit komt vaak voor bij baby’s die last hebben van sinusitis.

Op dezelfde manier kunnen allergieën en melkintoleranties er ook toe leiden dat pasgeborenen gaan spugen. Lactose of het eiwit in de flesvoeding die je aanbiedt, kan de oorzaak zijn. Als dat het geval is, dan is het het beste om naar een andere flesvoeding over te gaan.

Dit gezegd hebbende, als baby’s voortdurend en herhaaldelijk na het eten spugen, dan kunnen ze aan een of andere aandoening lijden. Dit geldt vooral als de reactie aanhoudt, zelfs wanneer een baby 10 tot 14 maanden oud is.

“Je baby tijdens of na voedingen in de verkeerde positie plaatsen kan reflux veroorzaken. Tegelijkertijd kan de minste luchttoevoer tijdens voedingen er ook voor zorgen dat baby’s spugen.”

Het is belangrijk om gastro-oesofageale reflux stoornissen uit te sluiten

Gastro-oesofageale reflux, of GERD, komt voort uit een onvolgroeide inferieure slokdarmsfincter. Dit is een spier die de doorgang van voedsel door de hele slokdarm naar de maag toestaat. Als deze spier niet goed functioneert, dan komt er voedsel terug naar boven.

Over het algemeen gaat deze aandoening gepaard met andere symptomen. Als je kleintje zijn of haar rug als een reflex buigt na het eten, dan kan GERD de oorzaak zijn.

Tegelijkertijd, als je baby constant koliek heeft, hoest of gewicht verliest, dan kunnen deze symptomen ook op GERD wijzen.

De oplossing is om de manier te verbeteren waarop de baby in kwestie wordt gevoed. Er zijn ook testen die helpen bij de diagnose en behandelingen die het zuurniveau in de slokdarm van een baby verlagen.

Mijn baby spuugt na het voeden: Pylorushypertrofie

Een baby krijgt de fles

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is pylorushypertrofie, dat niet moet worden verward met gastro-oesofageale reflux. In dit geval heeft het probleem te maken met een verwijding van de slokdarm. Dit leidt ertoe dat kinderen hun melk uitspugen.

Het kenmerkende symptoom van deze pathologie is dat baby’s met tussenpozen overgeven, als een reeks geweerschoten. Het braaksel is erg zuur. Alleen in de meest ernstige gevallen zullen artsen chirurgische ingrepen aanbevelen om dit defect te corrigeren.

Het goede nieuws is dat, met betrekking tot beide kwesties, er altijd een oplossing is. Het is erg moeilijk om terugkerend spugen te associëren met een ernstige medische aandoening. Dit geldt zelfs meer voor baby’s van jonger dan 6 maanden.

Samengevat, als je baby na voedingen spuugt, dan is het eerste dat je moet doen observeren. Het is belangrijk om te verduidelijken dat alleen een arts de juiste behandeling kan aangeven. Ten slotte kan het aanpassen van de manier waarop je je baby voedt, veel helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.