Wat je moet weten over de meningokokken B-vaccinatie, Bexsero

Wat je moet weten over de meningokokken B-vaccinatie, Bexsero
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

De meningokokken B-vaccinatie is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp. Dit komt vooral door de lange wachtlijst bij apotheken vanwege de beperkte levering.

Deze vaccinatie moet niet verward worden met de in Nederland recent ingevoerde meningokokken ACWY-vaccinatie. 

De Spaanse overheid heeft ‘Bexsero’ nog niet aan het vaccinatieschema toegevoegd. Daarom hebben ouders geen andere keuze dan er zelf voor te betalen als zij willen dat hun kind ingeënt wordt.

De vaccinatie voor meningokokken B is in Spanje niet makkelijk te vinden, omdat er niet veel van geleverd kan worden. Sommige ouders hebben meerdere maanden gewacht tot zij de dosis konden krijgen.

Onlangs is de hoeveelheid vaccinaties en de levering aan apotheken erg gegroeid in Spanje. Het gevolg hiervan is dat meer ouders er aan denken om hun kind in te enten.

In het volgende artikel zullen we het verder hebben over de Meningokokken B-vaccinatie. We hopen dat deze informatie je zal helpen om te beslissen of je je kind wel of niet laat inenten.

Is de meningokokken B-vaccinatie belangrijk voor de gezondheid van mijn kind?

Dit is iets dat veel ouders zich afvragen. Het is aan de ouders om te kiezen of ze hun kind wel of niet inenten, aangezien deze vaccinatie optioneel is.

Ouders moeten een beslissing maken op basis van de informatie die zij hebben over de vaccinatie. Het is dus de keuze van de ouders en niemand anders.

Zelfs dokters vertellen niet aan ouders of zij hun kind wel of niet moeten inenten. Ze geven simpelweg informatie en laten de keuze aan de ouders over.

Het is erg onwaarschijnlijk dat je kind in aanraking komt met Meningokokken B, maar het is niet onmogelijk. Het is een erg serieuze ziekte, waardoor de keuze voor de ouders erg moeilijk is.

In feite is het verbazingwekkend dat deze vaccinatie nog geen deel uit maakt van het vaccinatieschema. Van de gevallen met meningokokken in Spanje is 65% veroorzaakt door de meningokokken B bacterie.

De Spaanse Kindergeneeskunde Vereniging heeft laten weten dat er in 2013 tussen de 400 en 600 gevallen geregistreerd zijn. Ongeveer 1 op de 10 gevallen eindigt met de dood. Bovendien heeft tussen de 20 en 30 procent van de gevallen last van serieuze gevolgen zoals:

De overgebleven 70-80 procent houdt er echter geen permanente schade aan over.

Alles wat je moet weten over de meningokokken B-vaccinatie

Injectie meningokokken B

Op welke leeftijd kan ik mijn kind laten vaccineren?

De meningokokken B-vaccinatie kan toegediend worden als je kind 2 maanden oud is. Deze vaccinatie kan ook aan kinderen toegediend worden die ouder en nog niet ingeënt zijn.

Het is het beste om Bexsero niet toe te dienen in combinatie met andere vaccinaties die op het vaccinatieschema staan. Daarom wachten veel gezondheidscentra tot het kind 3 maanden is voordat ze ze inenten tegen meningokokken B.

Is deze vaccinatie veilig?

De AEMPS (Spanish Medicine and Sanitary Product Association) stond levering van deze vaccinatie niet toe totdat er bewezen was dat hij veilig is.

Zo’n 8.000 kinderen van verschillende leeftijden deden mee aan deze studie. Als resultaat kwam uit dat pijn en zwelling rond de plaats van injectie de enige bijwerkingen waren bij de kinderen die ingeënt werden.

Daarnaast waren sommige kinderen prikkelbaarder dan normaal en hadden last van een lichte koorts.

Is meningokokken B gevaarlijk?

Meisje krijgt injectie

Meningokokken B is zeer gevaarlijk, vooral voor kleine kinderen, want hun immuunsysteem is nog in ontwikkeling en kan de infectie niet goed bestrijden. In sommige gevallen zijn jonge kinderen met meningokokken B overleden.

Is er een behandeling voor deze ziekte?

Ja, er is een behandeling. Er zijn antibiotica die meningokokken B tegengaan. Maar de mogelijkheid voor deze behandeling hangt af van de leeftijd van het kind en na hoeveel tijd de infectie is ontdekt.

Bij erg kleine kinderen kan de infectie erg snel groeien en heeft antibiotica geen effect.

Is de vaccinatie effectief?

Ja. In het Verenigd Koninkrijk is de gevallen van kinderen met meningokokken B gehalveerd.

Er zijn slechts 37 gevallen geregistreerd in het jaar dat het vaccinatie programma begon, terwijl er in de jaren ervoor meer dan 74 gevallen waren per jaar.

Hoeveel kost de vaccinatie?

We zullen niet ontkennen dat de prijs best hoog ligt. Je moet aardig wat geld sparen, vooral aangezien de loon in Spanje lager ligt dan in andere Europese landen.

De prijs per dosis is 106,15 euro.

Nu dat je die informatie hebt, weet je dat de keuze aan de ouders is of ze hun kind laten inenten of niet. Het is een beslissing die volledig aan de vader en moeder van een kind is voorbehouden, die op basis van alle informatie een keuze kunnen maken.

Onthoud dat het erg onwaarschijnlijk is dat een kind meningokokken B krijgt. Maar als hij dit wel oploopt, is het een erg ernstige ziekte.  Wellicht ook interessant voor jou

7 symptomen bij je kinderen die je niet mag negeren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
7 symptomen bij je kinderen die je niet mag negeren

Hieronder vindt je een lijst met symptomen bij je kinderen die je niet mag negeren als het gaat om hun gezondheid. Sommige van deze signalen kunnen...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.