Laat gaan slapen heeft invloed op gezondheid van je kind
Het verband tussen slaapgebrek en allerlei gezondheidsproblemen ligt voor de hand. Bij kinderen kan het bovendien slechte slaapgewoonten creëren. Blijf verder lezen als je meer informatie wilt over hoe kinderen die laat gaan slapen vaker last krijgen van aandoeningen.
Routine is cruciaal om goed te kunnen rusten. Het is ook bewezen dat kinderen die laat gaan slapen vaker last krijgen van bepaalde aandoeningen. Ze beginnen immers reeds op jonge leeftijd slechte slaapgewoonten te ontwikkelen.
Een gebrek aan slaap heeft invloed op iedereen. Deze levensfase vereist echter meer tijd om energie te herstellen. Voor een kind is het dus niet hetzelfde als voor een volwassene.
Uren slaap per leeftijd
Het verschil tussen de nodige uren slaap bij elke leeftijdsgroep is belangrijk. Naarmate we ouder worden verandert onze behoefte van 14-17 uur slaap naar 7-8 uur als we eenmaal volwassen zijn. Schoolgaande kinderen hebben dan weer gemiddeld 10-12 uur slaap per dag nodig.
Uiteraard zullen er momenten zijn waarop dit een beetje zal variëren. Het is echter belangrijk dat slaapgewoonten zo goed mogelijk gerespecteerd worden.
De nodige uren slaap op basis van de leeftijd van een kind zijn:
- Pasgeborenen tot 12 maanden: 11-14 uur per dag is aangeraden.
- Tot vijf jaar: tussen 10 en 13 uur per nacht.
- 5 tot 13 jaar: tussen 9 en 11 uur per nacht.
- 13-17 jaar oud: tussen 8 en 10 uur per nacht.
Waarom krijgen kinderen die laat gaan slapen vaker last van aandoeningen?
Veel aandoeningen worden veroorzaakt door een gebrek aan slaap of door slechte slaapgewoonten. Wanneer we kinderen toelaten om laat naar bed te gaan dan vergroot het risico op de volgende aandoeningen:
- Insomnia: door slechte slaapgewoonten is het mogelijk dat de interne slaappatronen bij een kind zich niet voltrekken zodat niet voldoende wordt gerust. Daarom leidt laat naar bed gaan tot een slechtere slaap, vaker wakker worden en uiteindelijk tot slaapgebrek.
- Vermoeidheid bij kinderen: de slaaptijden niet respecteren zal leiden tot vermoeide kinderen. De tijd om op te staan moet tijdens schooldagen altijd hetzelfde zijn en kan tijdens het weekend een beetje verschillen. In beide gevallen zullen kinderen niet in staat zijn om een vaste dag-en-nacht routine vol te houden wanneer ze onvoldoende hebben geslapen.
- Apathie: kinderen die last krijgen van deze aandoening ervaren iets dat lijkt op een depressie. Ze voelen zich lusteloos en tonen in niets interesse. Hun emotionele toestand wordt beïnvloedt door het gebrek aan energie. Hierdoor voelen ze zich geïsoleerd.
- Angst: een gebrek aan voldoende rust kan leiden tot stemmingswisselingen en angststoornissen. Gedachten die angst stimuleren kunnen erger worden door een gebrek aan slaap.
“De kunst om te ontspannen maakt deel uit van de kunst om te werken.”
– John Steinbeck
Advies om te gaan slapen
Wanneer de normale slaappatronen gerespecteerd worden is het niet zo erg als een kind af en toe eens lang opblijft. Het doel is niet om een strikt schema na te leven zonder enige uitzondering, maar om flexibel te kunnen zijn wanneer dit gepast is.
Je kind moet leren begrijpen wanneer een situatie een uitzondering is en wanneer ze zich aan het dagschema moeten houden. Wat betreft advies om hen deze gewoonten aan te leren kan je de volgende tips in overweging nemen:
Gewoonten die kunnen helpen
- Een vast schema: op een bepaald tijdstip gaan slapen en op een bepaald tijdstip wakker worden. Jij en je kind kunnen een schema opstellen dat altijd als referentie kan worden gebruikt.
- Een ontspannende omgeving: de slaapkamer van je kind moet een oase van rust zijn. Probeer afleidende factoren zoals televisie en videospelletjes te vermijden. Voor je kind is het belangrijk dat de slaapkamer een plaats is die bedoeld is om te slapen en te rusten.
- Klaarmaken om naar bed te gaan: voordat je kind gaat slapen moet er een ontspannende sfeer gecreëerd worden. Vermijd allerlei prikkels zoals actiefilms, griezelfilms en videospelletjes. Daarom kan het aangeraden worden om hen te laten lezen of naar ontspannende muziek te laten luisteren.
- Regelmatig praten: problemen zullen het moeilijker maken voor het kind om naar bed te gaan. Daarom wordt het aanbevolen om met je kind te praten over alles dat hen mogelijk bezighoudt. Als eenmaal deze zaken zijn uitgepraat zal het kind minder moeite hebben om te gaan slapen.
- Controleer de voeding: het is belangrijk om aandacht te schenken aan wat het kind eet. Sommige voedingsmiddelen werken stimulerend. Dit kan een gezond slaappatroon in de weg staan.
Om te concluderen kunnen we stellen dat je net zoveel aandacht moet besteden aan de slaappatronen van je kind als aan hun voeding of bijvoorbeeld studies. Op de lange termijn zullen kinderen die laat gaan slapen last krijgen van allerlei zaken die hun humeur en dagelijkse activiteiten negatief zullen beïnvloeden.