Is het veilig om spirulina te nemen terwijl je zwanger bent?

Spirulina is een zeewier dat veel gezondheidsvoordelen heeft en ook tijdens de zwangerschap kan worden geconsumeerd. Leer meer in het artikel van vandaag.
Is het veilig om spirulina te nemen terwijl je zwanger bent?

Laatste update: 12 augustus, 2022

Spirulina is de laatste jaren populair geworden vanwege de gezondheidsvoordelen ervan. Het is een blauwe of groene alg die een flinke hoeveelheid micronutriënten en antioxidanten bevat. Nu vragen sommigen zich af of het ook tijdens de zwangerschap ingenomen kan worden, Dat gaan we hieronder uitzoeken.

Het eerste wat je in gedachten moet houden is dat de introductie van zeewier in het gewone dieet als positief voor de gezondheid wordt beschouwd, althans voor gezonde volwassenen. Deze eetwaren zijn in staat om ontstekings- en oxidatieve controle in het lichaam te bevorderen, wat de stofwisseling efficiënter maakt. Lees verder om te weten te komen of spirulina tijdens de zwangerschap ingenomen kan worden.

Is spirulina een goed supplement tijdens de zwangerschap?

Er zijn geen wetenschappelijke artikelen die waarschuwen voor een mogelijk gevaar in verband met de consumptie van spirulina tijdens de zwangerschap. Het is dus een product dat in het dieet kan worden opgenomen.

Er is echter wel een voorzorgsmaatregel die je in dit verband moet nemen, en dat is dat je erop moet letten dat het van biologische bronnen komt. Zo voorkom je dat je een product binnenkrijgt dat zware metalen (Engelse link)kan concentreren, die echt schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de foetus. Op dezelfde manier moet je vermijden vaak grote vissen te eten, want die concentreren kwik in hun vlees.

Spirulina kan echter een bron zijn van essentiële micronutriënten, zoals ijzer. Regelmatige inname van dit mineraal helpt bloedarmoede tijdens de zwangerschap voorkomen.

Is het veilig om spirulina te nemen terwijl je zwanger bent
Spirulina is een soort alg die gebruikt wordt als voedingssupplement vanwege zijn gezondheidsvoordelen. Het is een bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten, en hoogwaardige eiwitten.

Voedingswaarde en voordelen van spirulina

Je hebt al gezien dat er geen probleem is met het opnemen van spirulina in het dieet tijdens de zwangerschap. Wat we hieronder gaan bespreken zijn de belangrijkste voedingseigenschappen en voordelen van deze alg:

  • Het is een bron van calcium: Dit is een bepalend mineraal voor de botgezondheid op middellange en lange termijn. Een tekort aan calcium kan het risico op osteoporose verhogen, vooral bij vrouwen, zo blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link). Natuurlijk is het, naast het reguleren van de calcium inname, belangrijk om voldoende vitamine D te blijven innemen, die verkregen wordt door blootstelling van de huid aan de zon in de niet-centrale uren van de dag.
  • Het bevat een goede hoeveelheid eiwitten: In feite bevat het meer dan bijna elk ander voedsel van plantaardige oorsprong. Bovendien is het aminogram van deze voedingsstoffen vrij compleet. Hoewel het waar is dat de verteerbaarheid niet hoog is, is de kwaliteit toch vrij aanvaardbaar.

Hoe spirulina innemen

Als het om de inname van spirulina gaat, is het meestal het handigst een ingekapseld product te kopen. Dit vergemakkelijkt de dosering en vermijdt de organoleptische eigenschappen van de alg, die niet naar ieders zin zijn. Er is echter ook de mogelijkheid om het in poedervorm te kopen en het aan verschillende culinaire recepten toe te voegen. Bovendien zijn er verschillende plantaardige crèmes die het onder hun ingrediënten bevatten.

Bij elk van de mogelijkheden moet je er rekening mee houden dat de door de fabrikant vastgestelde maximale doses nooit overschreden mogen worden. Tegelijk is het belangrijk je arts te raadplegen voor je het inneemt, vooral als je een soort multivitamine of bemiddeling krijgt.

Spirulina in verschillende vormen
Spirulina is verkrijgbaar in capsules of poeder en zit ook in veel plantaardige crèmes. Ondanks de voordelen is het altijd het beste een arts te raadplegen voor je het tijdens de zwangerschap consumeert.

Spirulina kan tijdens de zwangerschap geconsumeerd worden

Zoals je gezien hebt, is het mogelijk spirulina tijdens de zwangerschap te consumeren. Je moet alleen zeker zijn van de herkomst ervan om te voorkomen dat er zware metalen in kunnen zitten.

Bedenk tot slot dat een goede gezondheidstoestand behouden betekent dat je voor een goede voeding moet zorgen. Dat moet evenwichtig en gevarieerd zijn, en gebaseerd op verse voedingsmiddelen.

Supplementen kunnen helpen tekorten te voorkomen, maar mogen nooit de hoofdrolspeler van je dieet worden. Ook is het beter, voordat je ze begint te nemen, een voedingsspecialist te bezoeken om zijn mening of beoordeling over dit onderwerp te krijgen. Wellicht ook interessant voor jou

De 3 essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De 3 essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap

In het artikel van vandaag vertellen we je alles over de essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen tijdens de zwangerschap.  • Stratakis, N., Conti, D. V., Borras, E., Sabido, E., Roumeliotaki, T., Papadopoulou, E., Agier, L., Basagana, X., Bustamante, M., Casas, M., Farzan, S. F., Fossati, S., Gonzalez, J. R., Grazuleviciene, R., Heude, B., Maitre, L., McEachan, R., Theologidis, I., Urquiza, J., Vafeiadi, M., … Chatzi, L. (2020). Association of Fish Consumption and Mercury Exposure During Pregnancy With Metabolic Health and Inflammatory Biomarkers in Children. JAMA network open3(3), e201007. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.1007
  • Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930