Is het veilig om lindethee tijdens de zwangerschap te drinken?

Het is mogelijk om lindethee te drinken tijdens de zwangerschap, hoewel je dat het beste slechts af en toe kunt doen, omdat studies over de veiligheid ervan ontbreken.
Is het veilig om lindethee tijdens de zwangerschap te drinken?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 november, 2022

Tijdens de zwangerschap moet je speciaal op je voeding letten. Er zijn veel infusies die niet geconsumeerd moeten worden, omdat ze veranderingen in de baarmoeder kunnen opwekken en miskramen en spontane abortussen kunnen veroorzaken. Het is echter zo dat sommige veilig kunnen worden geïntroduceerd in de context van een gevarieerd dieet zonder grote problemen. In het volgende artikel vertellen we je of je lindethee tijdens de zwangerschap kunt drinken.

Voordat we beginnen, moeten we opmerken dat men linde vooral gebruikt om een staat van ontspanning te bevorderen. Het is een drank die kan bijdragen aan een betere nachtrust en een gevoel van welzijn. Het is ook ideaal voor het verlichten van buikpijn, omdat een warme vloeistof een licht pijnstillend effect opwekt.

De consumptie van lindethee en zwangerschap

Lindebloesem, of linde, is een van de infusies die tijdens de zwangerschap geconsumeerd kunnen worden. Het is echter niet een van de meest bestudeerde, dus matiging wordt aanbevolen. Zolang het in lage doses wordt ingenomen, zou de lindebloesemthee tijdens de zwangerschap geen problemen moeten opleveren. Als het echter overmatig in het dieet aanwezig is, kan het bepaalde bijwerkingen veroorzaken. Op dit moment zijn daar in de wetenschappelijke literatuur echter geen bewijzen voor.

In ieder geval zijn er echt veiliger opties tijdens de zwangerschap om een goede staat van ontspanning te bereiken, die resulteert in een rustigere slaap. Een van de meest aanbevolen infusies is oranjebloesem. Dit is een alternatief voor lindebloesem met vergelijkbare eigenschappen. In dit geval is de veiligheid ervan tijdens de zwangerschap bewezen.

Is het veilig om lindethee tijdens de zwangerschap te drinken
Het is goed om lindethee te drinken tijdens de zwangerschap, maar met mate. Het is het beste om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen vanwege het gebrek aan studies over de vraag of het problemen kan veroorzaken voor de moeder of de baby.

Andere tips voor een betere slaap

Als je je kwaliteit van rust wilt verbeteren, zijn er andere gewoonten die je tijdens de zwangerschap kunt toepassen, naast de consumptie van infusies. Een daarvan heeft te maken met het vermijden van blootstelling aan blauw licht in de momenten vóór de slaap. Dit element zou de endogene productie van melatonine, het hormoon dat de rust moduleert, kunnen remmen. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd (Engelse link) in het Journal of Biophotonics.

Aan de andere kant is het ook raadzaam om dagelijks wat aan lichaamsbeweging te doen. Het is duidelijk dat er tijdens de zwangerschap in dit opzicht een aantal beperkingen zijn, maar het zal altijd mogelijk zijn om voor mobiliteit te zorgen en wat lichaamsbeweging te doen. Op die manier zul je gemakkelijker in slaap vallen en zal je slaap van veel hogere kwaliteit zijn, zoals staat in een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Evidence-Based Medicine.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als je het gevoel hebt dat je niet genoeg rust krijgt ondanks het toepassen van goede leefgewoonten en het optimaliseren van je dieet, kan het aangewezen zijn om een specialist te raadplegen. Het is cruciaal om tijdens de zwangerschap goed te slapen. In deze periode komen namelijk de herstelprocessen van het lichaam op gang. Hoewel de inname van bepaalde kruidenthee kan helpen, is het soms nodig om je toevlucht te nemen tot farmacologie.

Als je niet in staat bent om 7 uur per nacht te slapen of als je te vaak wakker wordt, moet je naar de dokter gaan om over je geval te overleggen. De deskundige kan enkele producten of een verandering van gewoonten aanbevelen om elke nacht een rustgevende slaap te bereiken, die de gezondheid van de foetus positief zal beïnvloeden.

Een zwangere vrouw drinkt thee
Naast kruidenthee is de toepassing van goede leefgewoonten en een gezond dieet belangrijk om een betere rust te bereiken.

Het is mogelijk om lindethee tijdens de zwangerschap te consumeren

Zoals je hebt gezien, kan je linde tijdens de zwangerschap consumeren, zij het in gematigde doses. Dat komt omdat de effecten ervan nog niet helemaal bekend zijn. Weliswaar is er geen bewijs voor de risico’s. Maar het veiligheidsprofiel van de drank bij zwangere vrouwen is niet met zekerheid beschreven. Voorzichtigheid is in deze gevallen dus het beste.

Vergeet echter niet dat het niet alleen mogelijk is een staat van ontspanning te bereiken door de consumptie van infusies. Daarnaast zijn er namelijk andere alternatieven en leefgewoonten die je helpen gemakkelijker in slaap te vallen en te zorgen voor een goede nachtrust. Als het je niet lukt om het zelf te doen, kun je altijd je toevlucht nemen tot professionele hulp.

Waar je duidelijk over moet zijn is dat infusies niet zonder voorkennis in het dieet van zwangere vrouwen moeten worden geïntroduceerd. Houd er rekening mee dat sommige schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van de baby. Bij twijfel kun je blootstelling aan deze serie kruidendrankjes het beste vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.