Is de biologische klok van vrouwen een mythe?

Je biologische klok is verantwoordelijk voor meer dan alleen maar wakker worden en in slaap vallen. Het bepaalt ook wanneer vrouwen zwanger kunnen worden. Lees meer over algemene mythes rond 'biologische klokken' in dit artikel.
Is de biologische klok van vrouwen een mythe?

Laatste update: 01 oktober, 2018

De meestvoorkomende mythe over de biologische klok van vrouwen is dat het verlangen om kinderen te krijgen begint als ze ouder worden. Er is echter geen bewijs dat suggereert dat vrouwen een aangeboren behoefte voor kinderen hebben. Er is geen biologische reden voor ‘babyfever’.

De biologische klok van vrouwen bepaalt hun vruchtbaarheid nadat ze 35 jaar oud zijn. Hun vermogen om een kind te krijgen begint af te nemen. Dit komt omdat het aantal eicellen en hun kwaliteit afnemen naarmate ze ouder worden. Vrouwen beginnen steeds minder vruchtbaar te worden.

Er zijn echter veel plaatsen die onvruchtbaarheidsbehandelingen bieden en vrouwen helpen die moeite hebben om zwanger te worden.

De biologische klok van vrouwen

Het eerste dat je moet weten, is dat de vruchtbare leeftijd van vrouwen begint met hun eerste menstruatie, wat meestal gebeurt rond de leeftijd van 12. Het duurt tot hun laatste menstruatie, ongeveer 4o jaar later.

Een aantal verschillende dingen zorgt ervoor dat de vruchtbaarheid van vrouwen afneemt in hun twintiger en dertiger jaren. De vruchtbaarheid neemt aanzienlijk af na de leeftijd van 35.

De kans om zwanger te worden is veel kleiner bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar oud. Je moet echter rekening houden met de factoren die je biologische klok verlengen.

Vruchtbaarheid van vrouwen

Relatie tussen leeftijd en vruchtbaarheid

De waarheid is dat leeftijd ongetwijfeld de vruchtbaarheid beïnvloedt. Na de puberteit neemt de vrouwelijke vruchtbaarheid toe. Daarna, als een vrouw ouder wordt, is er een groter risico om niet zwanger te kunnen worden.

Over het algemeen volgen vrouwen deze tijdlijn met betrekking tot het verband tussen leeftijd en vruchtbaarheid:

  • Hoogtepunt op de leeftijd van begin tot midden ’20. Daarna begint de vruchtbaarheid langzaam af te nemen.
  • Significante afname rond de leeftijd van 35 jaar.
  • Einde van menstruatie of menopauze, dat meestal tussen de 40 en 50 jaar gebeurt.
  • De overgang betekent het einde van de vruchtbaarheid, hoewel onvruchtbaarheid door veroudering vóór deze datum kan optreden.

Vrouwen van 35 jaar of ouder moeten weten dat leeftijd veel te maken heeft met vruchtbaarheid. In feite neemt de kans op het krijgen van een kind geleidelijk af vanaf een leeftijd van in de 20 en neemt deze snel af nadat je 40 bent geworden. Er zijn wel enkele andere factoren die ook de vruchtbaarheid van de vrouw beïnvloeden.

“De biologische klok van vrouwen bepaalt hun vruchtbaarheid nadat ze 35 jaar oud zijn. Hun vermogen om een kind te krijgen begint af te nemen. Er zijn echter veel plaatsen die vruchtbaarheidsbehandelingen aanbieden .”

Invloedrijke factoren op de biologische klok van vrouwen

De gezondheid van een vrouw vóór de zwangerschap heeft zowel invloed op haar kansen om zwanger te worden als op het volbrengen van een gezonde zwangerschap. Roken, matig of overmatig drinken van alcohol en gewichtsproblemen maken het moeilijker om zwanger te raken.

Daarentegen beïnvloeden andere medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk of diabetes de kansen op een succesvolle zwangerschap. Je moet ook je familiegeschiedenis in gedachten houden als iemand een van deze aandoeningen heeft gehad.

IVF behandeling

Genetica is van sterke invloed op wanneer vrouwen stoppen met het vrijgeven van eitjes. Als gevolg hiervan zal hun menstruatiecyclus stoppen.

Ook beïnvloedt de algemene gezondheid van het stel de mogelijkheden om zwanger te worden. In feite kun je de vruchtbaarheid verlengen door de gezondheidsproblemen op te lossen als je dat kunt.

Tot slot willen we je eraan herinneren dat de mythe van de biologische klok van een vrouw precies dat is – een mythe. Het idee dat het “een timer is die zegt dat je vóór de leeftijd van 35 jaar zwanger moet worden” is slechts een manier waarop de maatschappij het moederschap en de vruchtbaarheid van vrouwen uitlegt.

Je moet geen druk voelen om moeder te worden voordat je er klaar voor bent.

Je moet weten dat de huidige trend is om pas op latere leeftijd kinderen te krijgen. Het moederschap bij vrouwen boven de 40 jaar neemt ook toe. Dit kan te wijten zijn aan nieuwe vruchtbaarheidsbehandelingen die helpen bij het overwinnen van natuurlijke onvruchtbaarheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.