Hoe kun je aften genezen bij kinderen?
Aften zijn zweren die in de mond voorkomen en een brandende pijn en groot ongemak veroorzaken bij het eten. Bij kinderen kunnen deze verwondingen echt een probleem zijn. Het ergste is dat sommige aften bij kinderen langdurig kunnen zijn, dus het is goed om een paar trucs te weten om aften te helpen genezen.
Je hoeft geen expert te zijn om een afte in de mond van je kindje te identificeren. Deze worden gekenmerkt als rond, wit of geelachtig, omgeven door een rood gebied. Bovendien zal de kenmerkende pijn constante klachten veroorzaken – begrijpend natuurlijk – bij het kind.
Het ongemak is intenser bij het eten van warm, zout, gekruid of zuur voedsel. Het wordt ook erger met bepaalde vloeistoffen of bij het tandenpoetsen.
Oorzaken van aften bij kinderen
Het is niet altijd mogelijk om de oorsprong van aften te bepalen bij kinderen. Veel verschijnen echter als gevolg van een virale infectie. Anderen kunnen daarentegen te wijten zijn aan reacties op bepaalde voedingsmiddelen, hetzij vanwege spijsverteringsproblemen of allergische reacties.
Stress en gebrek aan vitamines en voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kunnen ook mogelijke verklaringen zijn voor het optreden van deze zweertjes. Ook kunnen sommige orale problemen zoals een zeer agressieve reiniging, een tandheelkundige procedure of zelfs op de lip bijten deze reactie in het immuunsysteem activeren.
In elk van deze gevallen is het raadzaam om het probleem aan te pakken in plaats van te wachten tot het vanzelf verdwijnt.
Hoe kun je aften genezen bij kinderen?
De zweren verschijnen op het tandvlees, op de binnenrand van de lippen of op de binnenkant van de wangen. Om deze reden komen ze in contact met al het voedsel dat het kind binnenkrijgt. Ze veroorzaken dus veel pijn.
Het is erg belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over hoe je aften kunt helpen te genezen bij kinderen. Hier zijn een paar tips:
1. Paracetamol voor pijn
De veiligste oplossing om aften te genezen bij kinderen, vooral als ze lang duren of erg groot zijn, is om je dokter te vragen om bepaalde medicijnen voor te schrijven. Als het kind lijdt aan buitengewoon veel ongemak, kan de arts paracetamol aanbevelen om de pijn te verlichten.
We zullen hieronder meer methoden noemen om aften te genezen. Het is vermeldenswaard dat antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen meestal niet werken in deze gevallen.
2. Antiseptische oplossing
Antiseptische oplossingen worden aangebracht met een kleine kwast, of ze komen in de vorm van een spray. Met een kleine dosis antiseptische oplossing die ongeveer drie of vier keer per dag wordt toegediend, zullen de zweren snel verdwijnen.
Het ongemak wordt intenser bij het eten van warm, zout, gekruid of zuur voedsel; ze worden ook erger met bepaalde vloeistoffen of bij het tandenpoetsen.
3. Mondspoelingen
Er zijn enkele gemakkelijk verkrijgbare producten die in deze gevallen effectief zijn. Natuurlijk moet je de toepassing van alcoholhoudende spoelingen vermijden, omdat deze meer irritatie veroorzaken.
Aan de andere kant is spoelen met water en zout ook effectief. Een traditionele truc is de toepassing van natriumbicarbonaat (zuiveringszout) en water rechtstreeks op de tandenborstel, hoewel dit meestal wel veel pijn veroorzaakt.
4. Krachtigere medicijnen
Bij bepaalde situaties kan een meer specifieke medische interventie nodig zijn om de oorzaak van de zweren tegen te gaan. In deze gevallen schrijft de dokter gewoonlijk geneesmiddelen zoals mondspoelingen met chloorhexidine gluconaat of corticosteroïden voor.
Een zeer effectieve maatregel om aften bij kinderen te genezen en deze te voorkomen, is de behandeling van spijsverteringsproblemen, aangezien er in de kinderjaren een grotere gevoeligheid is voor bepaalde soorten voedsel.
Wanneer moet ik me zorgen maken over aften?
Zoals we eerder hebben opgemerkt, kunnen aften bij kinderen optreden als een symptoom van een virale infectie. Als het kind andere waarschuwingssignalen heeft, zoals koorts of gezwollen klieren, is medisch advies nodig om verdere complicaties te voorkomen.
We moeten ook proberen ervoor te zorgen dat het ongemak niet langdurig of te intens is, zodat het niet van invloed is op het dagelijkse leven van het kind. Als het kind zich zwak voelt of de pijn erg heftig is, moet je hem of haar naar de dokter brengen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bonet, R., & Garrote, A. (2015). Aftas bucales. Farmacia Profesional, 29(1), 27-31. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-aftas-bucales-X0213932415727469.
- Carrozzo, M., (2009). Vitamin B12 for the treatment of recurrent aphthous stomatitis. Evid Based Dent, 10(4), 114-5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20023621/.
- Comunidad de Madrid (s.f.). Calculadora de dosis pediátricas. Consultado el 13 de mayo de 2023. https://www.comunidad.madrid/servicios/salud/calculadora-dosis-pediatricas.
- Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría (2021). Paracetamol (acetaminofén). Consultado el 13 de mayo de 2023. https://www.aeped.es/comite-medicamentos/pediamecum/paracetamol-acetaminofen.
- Crespo, R., Martínez, B. (2011). Aftas de la mucosa oral. Avances en Odontoestomatología, 27(2), 63-74. http://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v27n2/original1.pdf.
- Giridkar, K. (2021). Enjuague bucal mágico: ¿Es eficaz para las llagas en la boca causadas por la quimioterapia? Consultado el 13 de mayo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/chemotherapy/expert-answers/magic-mouthwash/faq-20058071.
- Manual MDS. (2022). Estomatitis aftosa recidivante. Consultado el 31 de mayo de 2023. https://www.msdmanuals.com/es/hogar/trastornos-bucales-y-dentales/s%C3%ADntomas-de-los-trastornos-orales-y-dentales/estomatitis-aftosa-recidivante?query=Estomatitis%20aftosa%20recurrente