Hoe behandel je de hik, koorts en overgeven?
De hik, koorts en overgeven zijn enkele van de meest voorkomende bezorgdheden waarmee ouders in de eerste levensmaanden van hun kindje gewoonlijk mee te maken krijgen.
Gedurende een paar jaar kunnen deze ongemakken zich zo af en toe voordoen. Het is heel normaal omdat ze de reacties van het lichaam zijn op iets wat het nog niet kent.
Hoewel er geen verband bestaat tussen deze 3 ongemakken, bespreken we ze toch samen omdat ze de belangrijkste oorzaak zijn van bezorgdheid bij gezonde kinderen.
Hoewel de hik niet te vergelijken is met koorts omdat de ene ernstiger is dan de andere, moeten beide goed worden behandeld opdat het kind er op een later moment geen nadelige gevolgen aan over houdt.
Een van de gemeenschappelijke aspecten van deze ongemakken is dat ze niet voorkomen kunnen worden.
Zo krijgt een kind koorts doordat het besmet is met een virus of bacterie, waarvan de bron meestal onbekend is. Overgeven is ook een reactie op iets dat al in het lichaam aanwezig is. De hik is een ongewilde beweging die druk uitoefent op het middenrif. Het begint zonder duidelijke oorzaak.
Hieronder leggen we uit wat je moet doen in geval van hik, koorts of braken.
Een gevaarlijke vijand: koorts bij kinderen
Hoewel koorts zelf geen ziekte is, is het wel een belangrijk alarmsignaal dat er iets aan de hand is in het lichaam. Het komt meestal voor bij jonge kinderen wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnenkomt.
Koorts is altijd zorgwekkend. Alleen als het niet over gaat en de temperatuur van het kind boven 37 graden is, hebben we het over iets ernstigers.
Over het algemeen wordt koorts veroorzaakt door zeer veel voorkomende virale infecties. In dit geval is er geen reden tot grote ongerustheid en hebben kinderen meestal geen behandeling nodig.
Wat moet je doen als je kind koorts heeft?
Afhankelijk van het type koorts kan het kind zich meer of minder onwel voelen. Om de ernst van de zaak te bepalen, moeten we letten op andere tekenen van ongemak bij het kind.
Het is normaal dat koorts die hoger is dan 38ºC binnen een tijdsbestek van niet langer dan 32 uur, verdwijnt. Als de koorts echter langer dan twee dagen aanhoudt, moet een arts worden geraadpleegd.
Volg de volgende aanbevelingen op zolang het kind koorts heeft:
- Verlaag de lichaamstemperatuur met huismiddeltjes zoals waaieren, uitkleden en bevochtigen.
- Houd de lichaamstemperatuur constant in de gaten.
- Dien de minimale dosis paracetamol toe volgens medische aanwijzingen.
- Sommige moeders doen hun kinderen in bad om hun temperatuur te verlagen. Dat mag alleen met warm of lauw water, nooit met ijskoud water.
- Geef hem veel te drinken.
Als kinderen overgeven
Als je kind overgeeft is dat een teken dat er een ziekteverwekker in het lichaam aanwezig is. Hoewel het gerelateerd kan zijn aan iets dat de maag beïnvloedt, is het echt een teken van een virus. Daarmee word je gewaarschuwd voor de aanwezigheid van bepaalde bacteriën of een infectie in het algemeen.
Overgeven bij heel jonge kinderen is zorgelijk voor ouders omdat, zoals we weten, het een symptoom is van iets groters. Heel jonge kinderen kunnen echter nog niet aangeven hoe ze zich voelen. Bovendien kan overgeven het kind doen stikken.
Hoewel niet alle oorzaken van overgeven ernstig zijn, is het belangrijk te onderscheiden wanneer de interventie van een volwassene of een specialist onmiddelijk nodig is, of wanneer het kind moet worden geholpen met braken.
Kinderen voelen zich meestal aanzienlijk beter nadat ze hebben overgegeven. Het probleem is alleen wanneer het voor een lange periode doorgaat. Als het kind bijvoorbeeld al meer dan twee dagen aan het overgeven is, wordt het wel tijd een arts te raadplegen.
Wat moet je doen als je kind overgeeft?
- Hou voedingsschema’s in de gaten.
- Zorg ervoor dat je kind niet teveel eet.
- Controleer dat je kinderen zijn handen regelmatig wast. Bij heel kleine kinderen moet jij ervoor zorgen dat de handjes schoon zijn.
- Wees nauwkeurig met het steriliseren van voorwerpen die in contact komen met de baby.
- Zorg voor een goede hygiëne van en rondom voedingsmiddelen.
- Zorg dat het kind voldoende drinkt.
- Laat hem nooit alleen tijdens het overgeven.
- Wees alert op andere tekenen van ongemak zoals koorts, verlies van eetlust, pijn of diarree.
Waarom maken we ons zorgen wanneer ons kind de hik heeft?
Hikken is meestal tijdelijk en wordt bijna nooit veroorzaakt door een ernstige aandoening of een zorgwekkend gezondheidsprobleem. Wanneer het echter langdurig is, kan het een teken zijn van neurologische, maag- of stofwisselingsziekten.
Baby’s hikken om dezelfde redenen als volwassenen. Toch maken ouders zich meer zorgen omdat de samentrekking van hun kleine lichaampje niet normaal lijkt en ook buitengewoon onaangenaam voor hen is.
Wat moet je doen als je kind de hik heeft?
Net zoals de hik hebben er meestal raar uitziet, zo ziet ook de manier om het te laten stoppen er soms raar uit. Het is ook niet echt bekend welke van deze manieren in welk geval het beste werkt.
Probeer het volgende wanneer je baby de hik heeft:
- Zorg ervoor dat je baby niet te snel eet of drinkt.
- Leg hem niet direct na het eten in zijn bedje.
- Help hem een boertje te laten nadat hij heeft gegeten.
- Zorg ervoor dat hij voldoende drinkt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Consolini, D. Fiebre en lactantes y niños. Manual MSD (Versión para profesionales). [En línea].
- Consolini, D. Náuseas y vómitos en lactantes y niños. Manual MSD (Versión para profesionales). [En línea].
- Greenberger, N. Hipo. Manual MSD (Versión para profesionales) [En línea].