Hoe verlicht je pijn aan het tandvlees van baby's

Hoe verlicht je pijn aan het tandvlees van baby's

Laatste update: 22 augustus, 2018

Het doorkomen van de tandjes van een baby’s kan erg vervelend zijn. De pijn uit zich door huilen en zichtbare symptomen van ontstekingen zoals roodheid. Hoe kunnen ouders de pijn aan het tandvlees van baby’s verlichten? 

Het doorkomen van de tandjes is een natuurlijk proces dat ontstaat terwijl de baby zich ontwikkelt. Deze ervaring kan echter voor ouders reden tot zorg zijn. 

Gelukkig zijn er simpele technieken die het ongemak van pijn aan het tandvlees van baby’s kunnen verminderen.

De tanden van een baby worden al gevormd wanneer ze nog in de baarmoeder verblijven. Ze verschijnen ergens in de leeftijd van 6 maanden tot 28 maanden oud.

Elke baby is uniek, dus de tijdspanne kan van kind tot kind verschillen. Sommige kinderen worden zelfs geboren met een of meerdere zichtbare tanden.

De voortanden komen vaak als eerste tevoorschijn. De tanden in de onderkaak zijn eerder zichtbaar dan de bovenste tanden.

Rond de leeftijd van 10 maanden, verschijnen de bovenste laterale snijtanden. Hierna volgende de onderste snijtanden.

Kiezen en hoektanden komen na 14 tot 18 maanden tot uiting.

Veelvoorkomende symptomen

Het is van belang het gedrag van het kind goed in de gaten te houden. Aangezien hun vermogen om te spreken nog niet is ontwikkeld, kunnen ze niet goed uitdrukken hoe ze zich voelen.

Het humeur kan veranderen op het moment dat de tanden beginnen door te komen. Huilen komt veel voor, zonder meestal zonder aantoonbare oorzaak. 

Je moet daarom hun mondje controleren. Pijn aan het tandvlees van baby’s wordt veroorzaakt door ontstekingen.

Het tandvlees begint op te zwellen, nog voordat de tand zichtbaar is. Ook zullen ze meer speeksel aanmaken.

Omdat ze worden geconfronteerd met pijn, zal het kind niet meer de hoeveelheid eten die het gewend is. Ook zal je zien dat ze problemen hebben met horizontaal slapen.

Hun hartslag wordt intenser en sneller, veroorzaakt door de pijn.

Het tandvlees van baby's

Wanneer moet je een dokter raadplegen?

Verhoging en koorts kunnen een signaal van infectie zijn. Diarree kan ook een teken zijn van bacteriële virussen of problemen in de buik.

Soms heeft de baby iets vies in zijn mond gestopt, of heeft hij een wondje opgelopen van iets waar hij in gebeten heeft. Ouders zouden waakzaam moeten zijn.

Wanneer niet de juiste maatregelen genomen worden, kan het constante kwijlen irritatie van de kin en de wangen veroorzaken. 

Omdat ze meer speeksel aanmaken dan normaal, zal hun ontlasting wat zachter zijn dan. Dit komt vaak voor en kan ook niet voorkomen worden.

Hoe kan je pijn aan het tandvlees van baby’s verlichten? 

Het tandvlees van baby’s in contact brengen met iets kouds geeft onmiddellijke verlichting tegen de pijn. 

Om deze techniek juist uit te voeren, neem je een glas ijswater. Doop hier je vinger in en leg hem daarna op het tandvlees van je baby.

Wanneer je baby een speen gebruikt, leg deze dan in de koelkast en bied hem aan wanneer deze koud is.

Er zijn verschillende producten op de markt met een gel aan de binnenkant. Deze zijn gemaakt om op te bijten. 

Het is belangrijk om deze producten in de koelkast te leggen, maar zorg dat ze niet bevriezen. De lage temperatuur is effectief in het verminderen van ontsteking en pijn.

Het dieet aanpassen kan ook helpen. Het bereiden van suikervrij ijs kan uitkomst bieden. Kleine partjes appel, peer, mango, banaan of papaja kan ook voor verlichting zorgen.

De beste remedie is liefde

Het voeden of naar bed brengen van een kind kan moeilijk zijn wanneer de tandjes doorkomen. Een siliconen lepel gebruiken tijdens de voeding kan het voor hen minder vervelend maken.

Ook wordt het aanbevolen om hen, voordat je ze naar bed brengt,  een warm bad te geven. Hierdoor ontspannen ze wat meer.

Soms huilen baby’s continue, omdat dit de enige manier is waarop ze hun pijn kunnen uiten.

Liefdevolle aanrakingen zullen hen helpen rustig te worden. De baby in je armen nemen, voor hem zingen of gewoonweg tijd met hem doorbrengen zal hem helpen ontspannen en stoppen met huilen.

Bijten op een bijtring

Helpen medicijnen?

Het doorkomen van de tanden kan een jaar duren. Dit kan een hoop pijn veroorzaken aan het tandvlees van baby’s.

Wanneer je doorhebt dat huis-tuin-en-keuken middeltjes niet werken, dan kan je medicatie gebruiken. 

Het is aan de kinderarts om de juiste middelen voor te schrijven. Het meest gebruikelijke zijn pijnstillende gels, die direct op het tandvlees kunnen worden aangebracht.  

Deze medicijnen kunnen niet gebruikt worden tijdens het geven van borstvoeding, omdat het verdovende middelen bevat.

Kinderartsen raden soms orale pijnstillers aan. Denk hierbij aan ibuprofen en paracetamol om de pijn aan het tandvlees van baby’s te verzachten.

Echter, neem in acht dat het gebruik van aspirine en benzocaine gecontra-indiceerd zijn.

Preventieve zorg

Suiker, slechte voeding en geraffineerde zoetigheden, zouden moeten worden ontweken. Het dieet van je baby zou moeten bestaan uit groenten, fruit, peulvruchten en eiwitten. Ook calcium-rijke producten zullen hier onderdeel van uit moeten maken.

Wanneer de tanden eenmaal doorkomen, zien ze er wellicht wat scheef uit. Dat is geen reden tot zorg, ze gaan normaal gesproken rechter staan wanneer de kinderen ouder worden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.