Groeihormoontekort bij kinderen

Groeihormoontekort wordt meestal gedetecteerd tijdens een reguliere medische controle. Een vroege diagnose is de sleutel tot een effectieve behandeling.
Groeihormoontekort bij kinderen

Laatste update: 23 september, 2018

Groeihormoontekort bij kinderen of groeihormoondeficiëntie is een relatief zeldzame kinderziekte.

Het wordt veroorzaakt door een lage productiesnelheid van dit hormoon in de hypofyse. Deze bevindt zich aan de basis van de schedel. Het kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld:

  • een hersenbeschadiging
  • de aanwezigheid van een tumor in dit deel van de hersenen
  • blootstelling aan straling

Er zijn ook andere ziektes die bij kinderen tot groeihormoontekort kunnen leiden. Dit is geen erfelijke aandoening.

In veel gevallen kunnen artsen de oorzaak niet vaststellen. Bij sommige kinderen treedt het al op vanaf de geboorte. Groeihormoontekort kan optreden samen met andere aangeboren vervormingen, zoals een hazenlip of een gespleten gehemelte.

Een afwezigheid van groeihormonen kan ook verband houden met andere endocriene stoornissen, zoals een gebrek aan gonadotropine, thyrotropine of vasopressine. Deze hormonen reguleren andere belangrijke biologische processen.

Regelmatige medische controles zijn de beste manier om een groeihormoontekort vroegtijdig op te sporen en vervolgens passende maatregelen te nemen.

Ouders en verzorgers moeten letten op de waarschuwingssignalen van deze tekortkoming. Een vroege diagnose is essentieel voor een goede behandeling.

Mogelijke tekenen van een groeihormoontekort bij kinderen

Het meest voor de hand liggende symptoom van een tekort aan groeihormoon is een kort gestalte.

Kinderen met GHD zijn meestal kleiner dan anderen in dezelfde leeftijdsgroep. Langzame groei beïnvloedt de vorm van het gezicht en de ledematen en leidt tot een gedrongen lichaamstype.

Mensen met een groeihormoontekort hebben over het algemeen een slechte spierspanning en bij mannen kan  de penis klein zijn.

Lage glucosespiegels in de bloedbaan kunnen leiden tot een vertraging van het begin van de puberteit.

Een ander punt om op te letten is het zelfvertrouwen van het kind. Je fysiek anders voelen dan vrienden en klasgenoten, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat kinderen zich extreem kwetsbaar voelen.

Baby in een wit pakje

Diagnose van groeihormoontekort bij kinderen

Als onderdeel van regelmatige medische controles zal je kinderarts de groei van je kind volgen aan de hand van groeicurves. Dit soort analyse kan helpen om een ​​probleem met groeihormonen op te sporen.

Een van de eerste tests die artsen toepassen om een ​​diagnose van een groeihormoontekort bij kinderen te bevestigen, is een röntgenfoto. Dit kan namelijk de botleeftijd van de patiënt bepalen en hoe snel zijn botten groeien.

Er is nog een ander onderzoek dat de arts waarschijnlijk zal uitvoeren. Dit is een bloedtest om het niveau van IGF of insuline-achtige groeifactor 1 te controleren.

“In veel gevallen zijn artsen niet in staat om de oorzaak van groeihormoondeficiëntie te achterhalen. Bij sommige kinderen treedt het op vanaf de geboorte, hoewel het niet erfelijk is”

Een manier om deze aandoening te behandelen, is bijvoorbeeld door het lichaam te prikkelen om groeihormonen te produceren. Dit doet men door medicijnen toe te dienen die de hypofyse stimuleren.

De specialist van je kind analyseert vervolgens de reactie van zijn lichaam op de hormoontherapie.

Andere analyses omvatten tests om de productie van het lichaam van het gonadotropine-vrijgevend hormoon (GnRH) te bepalen.

Klinische behandeling van een groeihormoontekort bij kinderen

Wanneer groeistoornissen worden veroorzaakt door een hormonaal tekort, dan kunnen ze worden behandeld met medicijnen. Er wordt met name een synthetische versie van het hormoon toegediend via een onderhuidse injectie.

De medisch specialist bepaalt zowel de dosering als de frequentie en het type hormoontherapie. In sommige gevallen moet de behandeling echter worden voortgezet tot in de volwassenheid.

Kinderen met GHD groeien vaak minder dan 5 centimeter per jaar. Met de juiste behandeling kunnen ze in dezelfde periode wel 10 centimeter groter worden.

Hoewel er bijwerkingen kunnen optreden, zijn deze over het algemeen licht tot matig, terwijl de effecten van hormoontherapie geweldig zijn.

Jongen wordt opgemeten
Voorbeelden van deze bijwerkingen zijn onder andere:
  • Borstweefselgroei bij mannen
  • Scoliose
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Ontsteking van de armen en benen
  • Hoofdpijn
  • Lichte hypothyreoïdie

Ernstigere bijwerkingen zijn veel zeldzamer. Deze omvatten onder andere hoofdpijn met uitstraling symptomen, pancreatitis en problemen met de heupbotten.

Een vroege diagnose is echter de beste manier om goede resultaten te verkrijgen met de groeihormoontherapie.

Het is belangrijk dat artsen deze aandoening vroeg in het leven van een kind ontdekken en behandelen. Op die manier kunnen kinderen met een tekort aan groeihormoon toch vaak een normale lengte bereiken tegen de tijd dat ze volwassen zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.