Vrouwen van in de vijftig zouden boekweitbrood moeten eten
Voor vrouwen betekent het bereiken van de leeftijd van 50 een hormonale verandering die de kwaliteit van leven beïnvloedt, vooral omdat de menopauze in deze fase het risico op overgewicht, obesitas en metabole en cardiovasculaire ziekten kan vergroten. Daarom is het cruciaal om bij het bereiken van de leeftijd van 50 aanpassingen te maken in het dieet, door voedingsmiddelen op te nemen die de gezondheid ten goede komen. Brood is een van de voedingsmiddelen waar vrouwen voorzichtig mee proberen te zijn. Boekweitbrood is echter een geweldige optie voor vrouwen die door de menopauze gaan.
In dit artikel onderzoeken we de veranderingen die een vrouw ervaart wanneer ze deze leeftijd bereikt en hoe boekweitbrood een bondgenoot kan worden tijdens de menopauze en met betrekking tot gewichtsbeheersing. Bovendien geven we je een heerlijk recept om het thuis te bereiden en laten we je zien welke voedingsmiddelen ideaal zijn om het mee te eten.
Wat gebeurt er met het lichaam van een vrouw na de leeftijd van 50?
Voor de meeste vrouwen is de leeftijd van 50 een periode waarin er een significante daling is in oestrogeenspiegels. Deze verandering heeft een impact op het lichaam, aangezien hormonale schommelingen tijdens de menopauze bijdragen aan vetophoping, met name in de buikstreek.
Dit proces kan zelfs al drie jaar voor de menopauze beginnen. Zoals vermeld in het tijdschrift Menopause Review (Engelse link) leidt de afname van oestrogeenspiegels tot een vermindering van de activiteit van een enzym genaamd lipoproteïnelipase, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van vet.
Overgewicht brengt ook andere gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals insulineresistentie, diabetes type 2, hypertensie, veranderingen in het bloedlipidenprofiel en reflux.
Het werk van MacCarthy en Raval, gepubliceerd in het Journal of Neuroinflammation (Engelse link), beschrijft een ontstekingsproces dat geassocieerd wordt met daaropvolgende neurodegeneratieve ziekten. Daarnaast benadrukt een publicatie in het Iranian Journal of Public Health (Engelse link) het verlies van spiermassa en botmassa bij vrouwen in de menopauze.
Daarom is het aannemen van goede gewoontes met als doel om af te vallen en gezond te blijven een cruciaal onderdeel voor vrouwen in de 50. Enkele aanbevelingen zijn het verhogen van de inname van voedingsmiddelen met een lage glykemische index (waarvan de suikers langzaam worden opgenomen – Engelse link), evenals het prioriteren van vezels en voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen.
Boekweitbrood wordt aanbevolen voor vrouwen van 50 jaar om met veranderingen in de menopauze om te gaan
Om te begrijpen hoe boekweitbrood vrouwen in de vijftig kan helpen, moeten we beginnen met het leren kennen van de kwaliteiten van boekweit. Het is interessant om te weten dat boekweit, ondanks de naam, niet verwant is aan echte tarwe.
Echter, vanwege de nutritionele samenstelling, vertoont het overeenkomsten met granen. Daarom staat het bekend als een pseudograan met een aanzienlijk zetmeelgehalte, vergelijkbaar met dat van andere grassen. Echter, het onderscheidt zich door enkele voedingsstoffen die gunstig zijn voor de menopauze, die we hieronder zullen beschrijven.
De koolhydraten hebben een lage glykemische index
De glykemische index (GI) meet de snelheid waarmee een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel verhoogt na het eten ervan. In het geval van boekweit ligt de waarde tussen laag en gemiddeld, wat als adequaat wordt beschouwd voor aanbevolen diëten tijdens de menopauze.
Uit een onderzoek in het Journal of Nutritional Science and Vitaminology (Engelse link) blijkt dat bepaalde suikers in boekweit (D-chiroinositol en fagopyritol) de stijging van de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren.
Boekweitbrood voegt vezels toe aan je dieet
Boekweitbrood kan worden beschouwd als een voedingsmiddel met waardevolle vezelinname, omdat het helpt om deze voedingsstof in het dieet te verhogen. Volgens de voedingstabel van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA – Engelse link) bevat boekweitmeel, dat wordt gebruikt om brood te bereiden, 11% totale voedingsvezels.
Het International Journal of Engineering Research and Technology (IJERT) meldt vezelwaarden (Engelse link) voor brood verrijkt met maximaal 20% boekweitmeel. Een portie brood van 100 gram kan tot 3% vezels bevatten.
Daarnaast bevat boekweit ook resistent zetmeel, een complexe koolhydraat die niet wordt verteerd zoals normaal zetmeel. Daarom wordt het beschouwd als een soort vezel, die alleen wordt gefermenteerd door bacteriën in de dikke darm om stoffen te produceren die de gezondheid van de darmen reguleren. Bovendien draagt het eten van meer vezels bij aan verzadiging, eetlustbeheersing en regulering van het bloedcholesterol.
Boekweit levert eiwitten om spierverlies te reguleren
Volgens de voedingswaarden van USDA levert boekweitmeel bijna 9% van de totale proteïne. Het aminozuurprofiel is uitgebalanceerd en bevat veel essentiële aminozuren, namelijk lysine, tryptofaan, threonine en die welke zwavel bevatten. Dit kan de synthese of reparatie van spierweefsel bevorderen dat vaak verloren gaat bij de menopauze.
Wanneer het lichaam spiermassa behoudt, worden er meer calorieën verbrand in rust, wat bijdraagt aan gewichtsbeheersing. Aan de andere kant, wanneer spiermassa verloren gaat, worden er meer calorieën opgeslagen als vet. Boekweitbrood wordt aanbevolen voor vrouwen in de 50, omdat het extra eiwitten in het dieet levert, wat bijdraagt aan gewichtsregulering.
Tegelijkertijd bevat boekweitbrood geen gluten, een eiwit dat veel voorkomt in tarwe en andere granen en dat verband houdt met allergische processen en spijsverteringsintoleranties.
Het bevat antioxidanten
Sommige studies beweren dat de menopauze een staat creëert die de oxidatie van het lichaam (Engelse link) bevordert. Constante oxidatieve stress kan het risico op bepaalde ziekten vergroten. Om die reden moeten antioxiderende voedingsmiddelen in het dieet worden opgenomen.
Boekweitbrood bevat een aantal elementen die oxidatieve stress kunnen remmen en het vermogen om vrije radicalen te bestrijden kunnen vergroten.
Boekweitbrood levert mineralen die de gezondheid van de botten ondersteunen
Boekweitmeel bevat tot 2 keer meer mineralen dan geraffineerd tarwemeel. Volgens USDA-gegevens is de magnesiumwaarde bijvoorbeeld 167 milligram per 100 gram meel. Dit draagt bij aan het verminderen van het risico op fracturen en osteoporose. Andere mineralen die in boekweitmeel worden benadrukt, zijn zink, ijzer en fosfor.
Hoe maak je boekweitbrood?
Hier is een eenvoudig recept om in je oven dit heerlijke brood te bereiden. Het zal je helpen je dieet te verrijken om met veranderingen in de menopauze om te gaan. Omdat het glutenvrij is, kun je jezelf helpen met de toevoeging van gom (xantham, agar-agar of guargom) om het deeg luchtiger te maken.
Je zult het maken ervan leuk vinden, en om het te eten is het nog meer genieten!
Ingrediënten:
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 1 zakje bakkersgist
- 2 eetlepels olijfolie
- 350 ml warm gefilterd water
- 300 gram boekweitmeel
- 1 theelepel psyllium (toegevoegd aan het water)
- 1 theelepel xanthaangom verdund in 1 ounce water
- 60 gram zadenmix (pompoen, walnoten, hennep, lijnzaad, chia)
Voorbereiding:
- Verwarm het water tot een maximumtemperatuur van 38 graden Celsius, voeg dan de theelepel psyllium toe. Dit geeft het een volkorenbroodsmaak.
- Voeg de gist en suiker toe, meng en laat het een paar minuten staan. Na een korte tijd zul je merken dat er schuim ontstaat, wat aangeeft dat de gist klaar is om zijn werk te doen.
- Doe het boekweitmeel en zout in een grote kom. Meng tot alles goed gemengd is.
- Nu is het tijd om de gist, olijfolie en xanthaangom toe te voegen en te beginnen met kneden tot het zacht, luchtig en elastisch aanvoelt.
- Als je het te plakkerig vindt, voeg dan meer boekweitmeel toe en blijf kneden.
- Zodra het deeg klaar is, bedek je de hele container met een schone, vochtige doek. Laat het een uur rusten of tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius en klop het deeg om de lucht eruit te halen.
- Vorm het in de gewenste vorm en laat het 20 minuten rusten.
- Verdeel het zadenmengsel over de broden.
- Bak het 35 tot 40 minuten in de oven, of tot het goudbruin is.
- Laat het afkoelen voordat je het aansnijdt en serveert.
Waarmee kun je boekweitbrood serveren?
Om de voordelen van boekweitbrood te behouden, vooral tijdens de menopauze, combineer het met andere caloriearme ingrediënten die eiwitten, vezels, gezonde vetten en antioxidanten leveren. Hier is een lijst met bijgerechten om je fantasie te prikkelen. Je kunt ook je voedingsdeskundige raadplegen om je te helpen bij je keuze.
- Gedroogde tomaten en ricotta.
- Hummus en gebakken groenten.
- Cottage cheese, tomaat en avocado.
- Kalkoen, sla, avocado en tomaat.
- Tomaat met basilicum-aioli en geroosterde knoflook.
- Roomkaas, yoghurt en plakjes komkommer.
- Kikkererwten-, tomaten- en rode uiensalade.
- Kalkoenfilet, cherrytomaatjes en romaine sla.
- Rode paprika en auberginecrème in olijfolie.
Je kunt variëren tussen sandwiches met magere kazen, mager vlees, groenten en peulvruchten. Of gebruik het als bijgerecht bij het ontbijt of avondeten. Zelfs geroosterd in stukjes voor salades is het heerlijk en voedzaam.
Voeg het toe aan je dieet!
Er zijn verschillende voedingsmiddelen waarmee je rekening moet houden bij het aanpassen van je dieet tijdens de menopauze bij vrouwen. Eén van de meest waardevolle voedingsmiddelen is echter boekweitbrood.
Met dit brood kun je niet-verteerbare koolhydraten opnemen, zoals vezels en resistent zetmeel, wat koolhydraten met een lage glykemische index zijn. Daarnaast bevat het hoogwaardige eiwitten die bijdragen aan het herstel van spiermassa, antioxidanten en essentiële mineralen om de botgezondheid te behouden.
Een bijkomend voordeel is dat dit brood makkelijk te bereiden is en als bijgerecht in verschillende bereidingen kan worden opgenomen. Profiteer van de voordelen en geniet van een uitgebalanceerd dieet tijdens de menopauze!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Brończyk-Puzoń, A., Piecha, D., Nowak, J., Koszowska, A., Kulik-Kupka, K., Dittfeld, A., & Zubelewicz-Szkodzińska, B. (2015). Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Przeglad menopauzalny = Menopause review, 14(1), 48–52. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440197/
- Doshi, S. B., & Agarwal, A. (2013). The role of oxidative stress in menopause. Journal of mid-life health, 4(3), 140–146. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3952404/#:~:text=During%20this%20time%20period%2C%20estrogen,and%20pathologies%20that%20characterize%20menopause.
- Ganesh J. Bhavsar, A. R. Sawate, Kshirsagar R. B., Vijaykumar M. Chappalwar, (2013). Studies on Physico-Chemical Characteristics of Buckwheat and Its Exploration in Bread as Functional Food, International jourmal of Engineering research and technology (IJERT) Volume 02, Issue 11. https://www.ijert.org/studies-on-physico-chemical-characteristics-of-buckwheat-and-its-exploration-in-bread-as-functional-food-2#:~:text=Buckwheat%20seeds%20mainly%20contain%20starch,with%20biological%20values%20above%2090%25.
- Hosaka, T., Nii, Y., Tomotake, H., Ito, T., Tamanaha, A., Yamasaka, Y., Sasaga, S., Edazawa, K., Tsutsumi, R., Shuto, E., Okahisa, N., Iwata, S., & Sakai, T. (2011). Extracts of common buckwheat bran prevent sucrose digestion. Journal of nutritional science and vitaminology, 57(6), 441–445. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22472288/.
- Ko, J., & Park, Y. M. (2021). Menopause and the Loss of Skeletal Muscle Mass in Women. Iranian journal of public health, 50(2), 413–414. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7956097/
- McCarthy, M., Raval, A.P. (2020). The peri-menopause in a woman’s life: a systemic inflammatory phase that enables later neurodegenerative disease. J Neuroinflammation 17, 317. https://jneuroinflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12974-020-01998-9#citeas
- Szawara-Nowak, D. & Zielinska, D. & Wiczkowski, Wieslaw & Zieliński, Henryk. (2015). Antioxidant capacity of Buckwheat Enhanced wheat breads determined by update methodology. Oxidation Communications. 38. 1591-1603. https://www.researchgate.net/publication/294123363_ANTIOXIDANT_CAPACITY_OF_BUCKWHEAT_ENHANCED_WHEAT_BREADS_DETERMINED_BY_UPDATED_METHODOLOGY
- U.S. Department of Agriculture. 2023). Lour, buckwheat. Consultado el 14 de novimebre de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2512374/nutrients
- Mayo Clinic (2023). Dieta con índice glucémico bajo: ¿qué hay detrás de las afirmaciones?. Consultado el 14 de noviembre de 2023. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/low-glycemic-index-diet/art-20048478