Neten: waar zijn luizeneieren van gemaakt?

De aanwezigheid van luizeneitjes komt vaker voor bij kinderen en is moeilijk te bestrijden. Lees verder om te ontdekken hoe je van neten af kunt komen!
Neten: waar zijn luizeneieren van gemaakt?

Laatste update: 12 januari, 2022

Neten komen niet alleen bij kinderen voor, maar ook bij volwassenen. Zelfs de plaats kan variëren naar gelang de leeftijd van de persoon. In het volgende artikel willen we het specifiek hebben over luizeneitjes, of neten. Lees verder!

Wat zijn neten?

Neten zijn de eitjes die volwassen luizen aan de wortels van het haar leggen, bij de hoofdhuid. We verwarren ze vaak met roos, omdat ze een gelijkaardige vorm en kleur hebben. Het zijn echter verschillende dingen.

Men denkt dat een volwassen luis ongeveer 10 eitjes per dag legt. Als ze eenmaal gelegd zijn duurt het ongeveer 8 dagen voor de nimfen uitkomen.

Deze periode (Engelse link) kan variëren door de omgevingstemperatuur of de dichtheid en vochtigheid van het haar. In het algemeen zijn de plekken waar neten het vaakst voorkomen de slapen, het gebied achter de oren en de nek.

De embryonale eitjes zijn ovaal van vorm en meten minder dan 1 mm in diameter, zijn grijs en gelatineachtig van uiterlijk en zitten meestal heel dicht bij de hoofdhuid. De neten daarentegen die meer dan 1 cm van de haarwortel verwijderd zijn, zijn leeg en zijn geen teken van actieve besmetting.

Samenstelling van luizeneieren

Neten vergroot gezien

Neten hechten zich aan de basis van de haren dankzij de afscheiding van de accessoire klier van de vrouwelijke luis. Dit is een lijmachtige substantie die ze deponeert en die snel hard wordt als het eitje gelegd wordt.

Deze substantie verhardt onmiddellijk tot een omhulsel dat de neet bedekt en beschermt, maar een open opening voor het embryo om te ademen overlaat, een operculum genaamd. De moleculaire samenstelling van het omhulsel werd vroeger verondersteld bestand te zijn tegen chitine. Maar deze theorie is in recentere onderzoeken weerlegd.

Luizenbehandelingen

Geconfronteerd met een luizenplaag, is de eerste actie die je moet ondernemen het uitroeien van nimfen en volwassen luizen. Eenmaal volledig uitgeroeid, moet je verder gaan met het verwijderen van de uitgekomen en lege luizeneitjes.

Het verwijderen van de luizen wordt bemoeilijkt door hun stevige greep op de haarschacht. Daarom is het een van de ingewikkeldste stappen in de behandeling van pediculosis of een luizenplaag bij kinderen en volwassenen.

Er zijn verschillende therapeutische mogelijkheden die luizeneitjes effectief kunnen doden. Daartoe behoren sommige vrij verkrijgbare producten, geneesmiddelen op recept en natuurlijke remedies. Er zijn echter geen natuurlijke producten die door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) worden aanbevolen voor de behandeling van neten.

Zelfgemaakte oplossingen met tea tree olie of azijn zijn bijvoorbeeld niet effectief genoeg gebleken om dit probleem op te lossen.

Neten die na succesvolle behandeling van de plaag aan de haren vastzitten, vormen een cosmetisch probleem. Om ze te verwijderen zijn er meerdere producten op de markt gebracht die beweren dat ze de lijmachtige substantie helpen oplossen, met enzymen verteren, of ze uit het haar laten glijden.

De effectiviteit van welk huismiddel dan ook voor het verwijderen van neten en luizen is echter nog niet bewezen.

Het belang van luizeneitjes

Volledige uitroeiing van neten kan je alleen bereiken met een kam met strakke, fijne en dicht op elkaar staande tanden, die we een netenkam noemen. De meest aanbevolen soorten zijn van metaal, omdat ze luizen en hun eitjes beter vangen en gemakkelijk te verschuiven zijn.

Het opsporen van neten is geen gemakkelijke taak. Het vereist dus een zorgvuldig onderzoek van de hoofdhuidstreek met voldoende licht, terwijl je de metalen kam gebruikt. Het beste is om dat te doen vanaf de basis van vochtig haar (Engelse link) naar buiten toe en het haar lok voor lok te verkennen. Vooral in de gebieden achter de oren, de nek en onder de pony’s.

Neten kunnen lang aan het haar blijven vastzitten als ze niet fysiek verwijderd worden. Volgens de aanbevelingen van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) moet je na een luizenbehandeling alle neten verwijderen om een einde te maken aan de besmetting.

Je moet neten verwijderen met een luizenkam

Neten zijn meer dan een infectie

Hoewel de prognose voor hoofdluis en neten goed is, kan het bij kinderen leiden tot sociaal leed, isolement en schaamte.

Daarom is het, zelfs als neten niet besmettelijk zijn, het beste te proberen ze helemaal te verwijderen om deze schrijnende situaties te vermijden. Ze kunnen kleintjes namelijk beperken als het erom gaat zich met anderen te binden en kunnen hen blootstellen aan vervelende opmerkingen.  • Burgess IF. How long do louse eggs take to hatch? A possible answer to an age-old riddle. Med Vet Entomol. 2014 Jun;28(2):119-24. doi: 10.1111/mve.12026. PMID: 24987776.
  • Brunton ER, Whelan IP, French R, Burgess MN, Burgess IF. Head louse egg and nit remover-a modern “Quest for the Holy Grail”. PeerJ. 2019 Apr 15;7:e6759. doi: 10.7717/peerj.6759. PMID: 31024767; PMCID: PMC6472470.
  • Preguntas frecuentes sobre el tratamiento de los piojos. [Internet] Disponible en: https://www.cdc.gov/parasites/lice/head/es/informativa/preguntas_tratamiento.html
  • Meister L, Ochsendorf F. Head Lice. Dtsch Arztebl Int. 2016 Nov 11;113(45):763-772. doi: 10.3238/arztebl.2016.0763. PMID: 27974145; PMCID: PMC5165061.