Laserontharing voor tieners: wat je moet weten

Een van de grootste ergernissen voor adolescenten is lichaamshaar. Laserontharing voor tieners is een veilige en effectieve oplossing.
Laserontharing voor tieners: wat je moet weten

Laatste update: 10 oktober, 2021

Er is momenteel een grote vraag naar veilige, langdurige en effectieve haarvermindering door middel van laserontharing voor tieners . Dat gezegd hebbende, is de laser de beste optie om haar op het lichaam, wat een van de groter ergernissen van de jeugd is, op de lange termijn te verminderen. Daarom willen we het met je hebben over laserontharing voor tieners.

Huidtypes volgens Fitzpatrick

Laten we eerst eens kijken naar de huidtypes volgens Fitzpatrick. Huidfototypes werden namelijk geconstrueerd op basis van de huidskleur van een persoon en hun neiging om te verbranden of bruinen bij blootstelling aan zonlicht.

 • I- Bleke witte huid, blauw/groene ogen, blond/rood haar: dit is het huidtype dat snel rood wordt en niet bruin wordt.
 • II- Lichte huid, blauwe ogen: verbrandt gemakkelijk, wordt slecht bruin.
 • III- Donkerder witte huid: bruint na de eerste verbranding.
 • IV- Lichtbruine huid: verbrandt minimaal, wordt gemakkelijk bruin.
 • V- Bruine huid: verbrandt zelden, maar wordt gemakkelijk bruin.
 • VI- Bruine of zwarte huid: verbrandt nooit, wordt altijd bruin.
Een vrouw die laserontharing op haar benen ondergaat.

Pre-sessie laser ontharing voorbereidingen

Als je eenmaal hebt besloten om met laserontharing te beginnen, moet je elke methode vermijden waarbij het haarzakje wordt uitgetrokken. Dat wil zeggen dat in alle sessies aan hetzelfde haarzakje moet worden gewerkt door warmte toe te passen.

Het is ook het beste om de sessies bij te wonen met een schone huid, zonder crèmes, parfums of enig ander product aan te brengen dat de procedure zou kunnen verstoren.

Als het gaat om laserontharing bij tieners, is het echter gebruikelijk om te wachten tot de leeftijd van 16 jaar om dit soort procedures uit te voeren, of nadat de eerste menstruatie is verstreken, zodat de hormonale as al rijp is.

Verschillende laserapparatuur om uit te kiezen, afhankelijk van het type huid

Hoewel er altijd een is die de overhand heeft op de rest, zijn er verschillende lasers die de functie van laserontharing bij tieners vervullen. Sommigen van deze lasers zijn de volgende, volgens hun effectiviteit op basis van haar en huid:

 • Ruby laser: dit is de meest effectieve voor lichtere huidtypes met donker haar (huidtypes I-III).
 • Alexandrite laser: deze laser is beter voor lichter haar (huidtypes I-III).
 • Diodelaser: deze optie geeft minder schade aan het huidoppervlak, het is veiliger voor een donkere huid (huidtype IV).
 • Nd-YAG: deze laatste optie heeft minder opname van melanine (huidtypes I-IV).

Advies na de sessie met betrekking tot laserontharing voor tieners

Opgemerkt moet worden dat lasers haar kunnen verwijderen, maar de behandeling geeft geen blijvende oplossing voor de haargroei. Zodra de volledige behandeling is voltooid, hebben patiënten vervolgens mogelijk eens in de zes tot twaalf maanden onderhoudssessies nodig, omdat er kleine haartjes kunnen teruggroeien.

Laserbehandelingen maken de huid ook vatbaar voor verhoogde gevoeligheid, waardoor deze kwetsbaar wordt voor externe factoren. Daarom beveelt de American Academy of Dermatology (Engelse link) het gebruik van zonnebrandcrème aan van meer dan factor 50 met opnieuw aanbrengen na twee uur, of directe vermijding van ultraviolette stralen.

Waarschijnlijke bijwerkingen

Veelvoorkomende bijwerkingen van laserontharing zijn bijvoorbeeld erytheem, branderig gevoel en pijn na de behandeling. Meer ernstige bijwerkingen zijn onder meer:

 • Blaren
 • Korstvorming
 • Purpura
 • Depigmentatie
 • Littekens

De meeste complicaties zijn echter te voorkomen door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen met de fluence-instelling, spotgrootte, golflengte en voldoende koeling van het apparaat.

Daarom is het belangrijk dat het bedienend personeel wordt opgeleid en diepgaande kennis heeft van de technieken, complicaties of mechanismen van dit soort praktijken.

Factoren die het resultaat beïnvloeden van laserontharing voor tieners

Er zijn meerdere sessies nodig om alle haarzakjes in het juiste groeistadium te behandelen. In de meeste gevallen zijn vier tot zes sessies nodig met een tussenpoos van vier tot zes weken. Er zijn echter verschillende factoren die de resultaten beïnvloeden, zoals:

 • De locatie van het haar (oksels en schaamstreek zijn de meest responsieve gebieden).
 • Het type laser dat wordt gebruikt.
 • De hormonale status, omdat hoge niveaus de haargroei stimuleren.
 • Het stadium van haargroei (het reageert veel beter in de anagene fase).
 • Huidskleur en haarkleur (lichte huid en donker haar krijgen de beste resultaten).
 • Het behandelplan en degene die het uitvoert (Engelse link).

Laserontharing voor tieners en de effectiviteit ervan

Hoewel er veel wetenschappelijk bewijs is met betrekking tot de effectiviteit van laserontharing voor tieners, is een van de belangrijkste pijlers voor het verkrijgen van effectieve resultaten de keuze van het personeel dat het uitvoert.

Per land verschilt het personeel namelijk dat gecertificeerd is om lasers te gebruiken en deze functie uit te voeren. Daarom moeten de bijbehorende certificaten worden aangevraagd om een correct uitgevoerde procedure te garanderen. Wellicht ook interessant voor jou

Mag je laser ontharen tijdens de zwangerschap?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Mag je laser ontharen tijdens de zwangerschap?

Sommige schoonheidsbehandelingen worden afgeraden wanneer je zwanger bent. Gaan laser ontharen en een zwangerschap samen?