6 Tips om roos bij kinderen te verhelpen

In het artikel van vandaag leer je hoe je roos bij kinderen kunt verhelpen, wat een veel voorkomende aandoening is.
6 Tips om roos bij kinderen te verhelpen

Laatste update: 14 januari, 2022

Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd last van roos in hun haar. Roos is een veel voorkomende aandoening bij zowel kinderen als volwassenen, ongeacht hun leeftijd. Het is geen ziekte en is meestal gemakkelijk te verhelpen. Toch kan roos bij kinderen en volwassenen ongemakkelijk en ontsierend zijn.

Roos bij kinderen wordt meestal herkend als er witte of gelige schilfers op de hoofdhuid verschijnen. Baby’s kunnen ook een soortgelijke aandoening op hun hoofd hebben. Dat noemen we berg. Ook dit kan duidelijk worden doordat het gepaard gaat met roodheid van de aangetaste plekken en zelfs met korstjes en jeuk (die soms heel intens en ongemakkelijk kan zijn).

Hoewel velen er anders over denken, is het belangrijk te verduidelijken dat roos niet besmettelijk is en ook niet wijst op een gebrek aan hygiëne. In feite komt het in sommige gevallen door het voortdurende en overmatige gebruik van shampoos, conditioners en andere haarproducten.

6 Tips om roos bij kinderen te verhelpen

Roos bij kinderen kan men meestal verbeteren met het dagelijks gebruik van een milde shampoo. Alleen in bijzondere gevallen moet men zijn toevlucht nemen tot een speciale shampoo of crème die door de kinderarts of specialist wordt aanbevolen.

De meest voorkomende oorzaken van roos bij kinderen

De meest voorkomende oorzaak van roos is de overmatige productie van de huideigen olie door de talgklieren en de haarzakjes. Er is ook een soort gist of schimmel, Malassezia genaamd, die samen met bacteriën in talg kan groeien.

Een van de meest voorkomende oorzaken van roos bij kinderen is seborrheïsche dermatitis. De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaane link) stelt vast dat het 13% uitmaakt van de redenen achter consultaties bij kinderen jonger dan 1 jaar. Deze ziekte gaat meestal gepaard met roodheid van de hoofdhuid en jeuk.

Met roos samenhangende schilfers kunnen soms ook door andere aandoeningen dan seborrhea veroorzaakt worden, zoals een droge huid (door blootstelling aan extreme kou) of huidaandoeningen, zoals acne of psoriasis. Het ontstaat ook meestal als we ons haar te vaak of met agressieve haarproducten wassen, of als we ons haar te weinig wassen.

Normaal hoef je voor dit probleem niet naar een kinderarts te gaan. Het verbetert namelijk snel met een zachte shampoo voor dagelijks gebruik of een speciale shampoo tegen roos. Gebeurt dit niet, dan moet je naar de kinderarts of een specialist gaan.

6 tips om roos de wereld uit te helpen

Goed borstelen

Probeer het haar van je kind elke dag te borstelen en vooral vóór het wassen om zichtbare schilfers te verwijderen. Alleen al het opvolgen van dit advies zal het probleem zeker verbeteren.

Gebruik een milde shampoo om roos bij kinderen te verhelpen

Gebruik een milde shampoo voor dagelijks gebruik die je bij je drogist of supermarkt van je voorkeur vindt.

Als de roos niet verdwijnt, raadpleeg dan je kinderarts om te zien of die je een specifieke shampoo tegen roos kan voorschrijven die in de handel is en in de apotheek kunt kopen.

Een meisje wast haar haar in bad

Speciale anti-roos shampoos

Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan anti-roos shampoos, zoals seleniumsulfide, zinkpyrithion, salicylzuur, teer of ketoconazol. Raadpleeg je kinderarts of specialist voor je een van deze producten kiest. Het is ook een goed idee om het haar van je kind tweemaal per week te wassen, waarbij je de milde shampoo afwisselt met de anti-roosshampoo.

Vermijd gebruik van diverse haarverzorgingsproducten om roos bij kinderen te verhelpen

Probeer geen conditioners, maskers, of vette producten te gebruiken die kunnen helpen meer roos te veroorzaken. Deze producten kunnen ruw zijn voor het haar van je kind en ook voor de hoofdhuid van je kind.

Probeer een haarmassage

Een goed idee is om haarmassages uit te voeren met de shampoo zelf of zelfs met aloëvera. Het is het beste om deze massages uit te voeren met aloëvera, vervolgensuit te spoelen met water en dan shampoo toe te voegen en weer uit te spoelen met water.

De eigenschappen van aloëvera zitten in de gel die uit het blad gewonnen wordt. Aloëvera is daarom heel effectief als je het op de hoofdhuid aanbrengt. Het werkt namelijk door bacteriën en vetophopingen die de haarzakjes verstoppen te verdrijven.

Lavendelolie tegen roos bij kinderen

Je kunt ook een beetje lavendelolie aanbrengen (vóór het wassen), want dit heeft de neiging de productie van roos te vertragen en is meestal erg effectief. Lavendelolie is heel behulpzaam bij het verbeteren van elke huidaandoening zoals acne, eczeem, en ook om roos onder controle te houden.

Een andere truc die door grootmoeders gebruikt wordt is een masker te maken door zuiveringszout met water te mengen en het 15 minuten te laten intrekken.

Heeft stress invloed op roos bij kinderen?

Meerdere studies (Engelse link) hebben de vochtinbrengende en reinigende eigenschappen van aloëvera bij haarverzorging aangetoond. Daarom is het een van de meest effectieve natuurlijke methoden om roos bij kinderen te elimineren.

Roos kan ook toenemen als een kind nerveus of gestrest is. We raden je aan met je kind oefeningen te doen om te ontspannen, mindfulness te beoefenen, of zelfs yoga voor kinderen te doen om onrust te verminderen. Deze oefeningen hebben nog veel meer voordelen voor kinderen als ze ze wekelijks beoefenen.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.