Meditatie-oefeningen voor kinderen

Vandaag zullen we het hebben over enkele meditatie-oefeningen voor kinderen die hen zullen helpen beter in slaap te vallen terwijl jullie samen tijd doorbrengen.
Meditatie-oefeningen voor kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Tegenwoordig worden kinderen gebombardeerd met buitensporige activiteiten, beeldschermen, veel informatie… Hun leven is druk en, geloof het of niet, kleintjes kunnen ook stress ervaren. Dus meditatie-oefeningen voor kinderen kunnen symptomen helpen verlichten.

Een van de meest typische manieren waarop ouders tekenen van stress, depressie of angst opmerken, is door te observeren of hun kind moeite heeft om in slaap te vallen. Andere tekenen van stress bij kinderen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn en hyperactiviteit. Meditatie kan daarom de oplossing zijn.

Een zeer effectieve manier om kleintjes te helpen omgaan met stress en deze te verwerken, is door te mediteren. Meditatie kan stress bij kinderen helpen voorkomen en dit op te lossen bij degenen die ermee te maken hebben.

Het is ook een geweldige manier om de kleintjes te helpen ontspannen na een lange dag, waardoor ze een goede nachtrust hebben.

Je hoeft zelf geen ervaring met meditatie te hebben om je kind hiermee op weg te kunnen helpen. Dus, hier zijn enkele manieren om aan de slag te gaan.

Meditatie-oefeningen voor kinderen

Een moeder mediterend op de bank met haar jonge dochter en zoon.

Yogalessen voor kinderen

Als je kind graag beweegt, kan yoga een goede manier zijn om de basisprincipes van meditatie te leren. In de westerse wereld is onze perceptie dat yoga in de eerste plaats een bron van lichaamsbeweging is.

De oorsprong (duizenden jaren geleden) was echter voor meditatiedoeleinden. En nu omvatten de meeste yogalessen voor kinderen ook tijd om te ontspannen en te mediteren.

Mindfulness geven op school

Mindfulness-oefeningen bieden jonge kinderen hulpmiddelen om hun lichaam te kalmeren, hun geest te ontspannen en hen te helpen met hun gedachten om te gaan.

Mindfulness-meditaties richten zich vaak voornamelijk op de ademhaling: kinderen leren hun aandacht op de ademhaling te richten wanneer hun gedachten beginnen af te dwalen. Dit helpt niet alleen kinderen te ontspannen, maar helpt hen ook om zich beter te concentreren op school.

Diepe ademhaling

Diep ademhalen is een geweldige techniek om je kind te leren. Ademen is natuurlijk voor ons en helpt ons om onszelf op vele manieren te reguleren. Wanneer een kind nerveus, angstig of gestrest wordt, kan diep ademhalen hen helpen hun evenwicht te herstellen.

Door hen thuis diep adem te leren, kun je kinderen helpen eraan te denken deze techniek te gebruiken op moeilijke momenten van de dag.

Om te beginnen moet je je concentreren op je ademhaling. Praat over de delen van je lichaam waar je het kunt voelen – in je neus? keel? borst? buik? Vraag je kind om je erover te vertellen terwijl ze ademen.

Adem drie seconden in, houd je adem nog drie seconden vast, adem nog drie seconden uit en pauzeer nog drie seconden, totdat je opnieuw begint.

Als je deze techniek een tijdje oefent, kun je de sequenties steeds langer maken en de ademhaling dieper en dieper laten worden. Deze techniek is zeer goed voor zowel volwassenen als kinderen die moeilijk in slaap kunnen vallen. Wanneer de geest afdwaalt (wat het ook zal doen), kun je je opnieuw concentreren op tellen en ademen.

Mantra’s in meditatie

Je kunt het uitspreken van mantra’s oefenen (Engelse link) met je kind. In die zin kan het herhalen van hetzelfde gebed dat zowel jij als je kind belangrijk vinden, je kind ook helpen om te mediteren. Oefen de zin en pas hem aan zodat hij gemakkelijk uit te spreken is; laat je kind het herhalen met de ogen dicht.

Een kind dat slaapt naast een sterrenprojector.

Enkele voorbeelden van mantra’s die kunnen werken zijn de volgende:

  • Ik hou van mijn leven en het leven houdt van mij.
  • Ik ben altijd geliefd en liefde gaat me gemakkelijk af.
  • Mijn hart is vol liefde en ik hou meer van mezelf dan van wie of wat dan ook.
  • Ik laat los wat niet bij me past.
  • Ik ben dankbaar voor…
  • De wereld is een veilige plek en mijn thuis is dat nog meer.
  • Ik heb alles wat ik nodig heb en kan goed voor mezelf zorgen.
  • Mijn lichaam is gezond en mijn geest is sterk.

Meditatie-oefeningen voor het slapengaan voor kinderen

Meditatie-oefeningen voor het slapengaan voor kinderen zijn zeer nuttig bij het kalmeren van het zenuwstelsel en het verlagen van het niveau van stresshormonen bij het kind. Over het algemeen kan een kind mediteren voor het aantal minuten dat overeenkomt met zijn leeftijd. Als meditatie je kind echter laat ontspannen, kan het langer duren en zal het de overgang naar slaap vergemakkelijken.

Om dit te bereiken, moet je zorgen voor een kalme en vredige omgeving in de slaapkamer van je kind, met zachte verlichting, zachte muziek en zelfs aromatherapie. Je kunt zelfs een app gebruiken met geleide meditaties. Je kind leert zo lichaam en geest te ontspannen, en zal veel gemakkelijker in slaap vallen en rusten.

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende manieren om te mediteren en je kunt die manier kiezen die het beste past bij de behoeften en capaciteiten van je kinderen. Waar wacht je nog op om ze in de praktijk te brengen? Wellicht ook interessant voor jou

Ontspanningsoefeningen voor vermoeide moeders
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ontspanningsoefeningen voor vermoeide moeders

In dit artikel laten we je enkele eenvoudige ontspanningsoefeningen voor vermoeide moeders zien die zeker zullen helpen te ontspannen.  • López González, L. (2015) Meditación para niños. Editorial: Plataforma actual.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.