De voordelen van meditatie in de klas

Meditatie komt steeds vaker voor in de klas. In het artikel van vandaag vertellen we je meer over de voordelen van meditatie voor kinderen tijdens schooluren.
De voordelen van meditatie in de klas
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 05 april, 2019

Kinderen gaan niet gebukt onder vooroordelen en barrières zoals volwassenen. Dit is een groot voordeel als het gaat om het beoefenen van meditatie. Deze activiteit biedt ook een schat aan voordelen voor leerlingen. Daarom willen we de voordelen van meditatie in de klas eens bekijken.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat meditatie zowel een mentale oefening als een fysieke oefening is. Leerlingen die de vereiste inspanning leveren en hun volle aandacht geven, kunnen genieten van de talloze voordelen ervan. De voordelen van meditatie zijn zowel onmiddellijk als op de lange termijn.

Meditatie kan een belangrijke rol vervullen als onderdeel van het reguliere onderwijs. Het stelt leerlingen niet alleen in staat om hun zelfbewustzijn te vergroten, maar ook om hun perspectief enigszins te veranderen.

In feite vereist mediteren alleen toewijding. Het enige wat je nodig hebt, is ten minste 10 minuten per dag van je tijd en een kleine ruimte waar je comfortabel kunt gaan zitten of staan.

Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat meditatie niet alleen voor volwassenen is. Kinderen en tieners kunnen daarom ook van deze techniek profiteren en van alle voordelen genieten.

Studies hebben zelfs aangetoond dat meditatie in de klas leerlingen ook helpt om kalmer en geconcentreerder te zijn. Het biedt ze ook de mogelijkheid om te leren ontspannen en na te denken.

Wat zijn de voordelen van meditatie in de klas?

Hieronder zullen we je meer vertellen over de voordelen van meditatie in de klas.

1. Een van de voordelen van meditatie: verbetert de focus

Meditatie verhoogt gedurende langere perioden het concentratievermogen van een persoon. Het leert kinderen ook dat ze het vermogen hebben om hun aandacht ergens op te richten.

Dit heeft op veel manieren voordelen voor kinderen. Leerlingen kunnen tijdens de les bijvoorbeeld langer opletten en daardoor beter informatie onthouden.

2. Stimuleert medeleven en zelfvertrouwen

Meisje zit in het gras te mediteren

Gezien het feit dat de druk en omstandigheden buiten hun controle zijn, voelen kinderen zich vaak niet in staat om bepaalde testen te doorstaan. Dit kan moeilijk zijn, vooral wanneer kinderen worden blootgesteld aan pesten of mishandeling door anderen.

Meditatie kan echter ook gevoelens van veiligheid, empathie en interne stabiliteit bij kinderen versterken. Tegelijkertijd produceert het bij leerlingen medeleven, geluk en een verbeterd zelfvertrouwen.

3. Verbetert de aandacht

Een andere van de voordelen van meditatie die we willen noemen, heeft te maken met het vermogen van kinderen om op te letten. Het beoefenen van meditatie verbetert de aandacht en vermindert problemen met internalisering, zoals:

  • Angst.
  • Gebrek aan integratie in sociale groepen.
  • Onrust.
  • Depressie.

In die zin verbetert het het psychologisch welbevinden van kinderen, een feit dat door tal van studies ook wordt ondersteund.

4. Verminderen van stress is ook een van de voordelen van meditatie

Meditatie biedt kinderen niet alleen wat broodnodige tijd van inactiviteit voor fysieke, mentale en emotionele rust. Het beïnvloedt ook direct het gehele zenuwstelsel door de chemicaliën die verband houden met stress, zoals cortisol, te verminderen.

Meditatie vermindert ook het zuurstofverbruik, de hartslag, de bloeddruk en het vertraagt de ademhaling.

5. Verbetert het geheugen

Kinderen mediteren op hun tafel in de klas

Het geheugen stelt kinderen in staat om meer informatie te onthouden. Dit is natuurlijk gunstig bij het afleggen van verschillende toetsen en examens.

Een goed geheugen betekent ook een groter vermogen om verschillende gedachten en ideeën tegelijkertijd te combineren. Dit is een handige vaardigheid als het gaat om het voeren van gesprekken en bij intelligente en interessante redeneringen.

Meditatie verhoogt gedurende langere perioden het concentratievermogen van een persoon. Het leert kinderen ook dat ze het vermogen hebben om hun aandacht ergens op te richten.

6. Verbetert de omgang met emoties

Deskundigen hebben de relatie tussen emotionele onbalans en slechte academische resultaten duidelijk bevestigd. Gelukkig en zoals je je waarschijnlijk al hebt gerealiseerd, zijn verminderde stress en angst een andere van de voordelen van meditatie, samen met de volledige aandacht die het ons brengt.

Alsof dat nog niet genoeg is, helpt meditatie universitaire studenten ook om beter met hun emoties om te gaan. Dit heeft vervolgens een positief effect op hun academische prestaties.

Het is ongetwijfeld van fundamenteel belang om leerlingen de tijd te geven om geestelijk te ontspannen. Als je in gedachten houdt dat kinderen en jongeren vaak stress hebben, is meditatie een geweldige manier voor ze om hun gedachten te ordenen en zich te focussen.

Een bepaalde tijd reserveren om te stoppen en te mediteren is op een aantal niveaus positief. En niet alleen voor leerlingen, maar ook voor leraren. Dus waarom zou je deze groeiende methodologie niet proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.