Ontdek 6 mythes over het tandenpoetsen bij je kinderen
Van jongs af aan aandacht besteden aan tandhygiëne is essentieel om met een gezonde mond de volwassenheid te bereiken. Maar er zijn verschillende mythes over het tandenpoetsen die ouders in verwarring kunnen brengen als het gaat om de verzorging van hun kleintjes.
Verkeerde informatie is een beperkende en nadelige factor voor de gezondheid. Duidelijkheid daarentegen over wat wel en niet te doen helpt ons betere beslissingen te nemen en ze bewust te nemen.
In dit artikel vertellen we je 6 mythes over tandenpoetsen die je moet weten om beter voor de mond van je kinderen te zorgen. Lees dus verder!
Mythe 1: het poetsen van melktanden is niet belangrijk
Veel ouders denken dat omdat melktanden vervangen worden, ze het niet waard zijn verzorgd te worden. De waarheid is echter dat deze gebitselementen een heel belangrijke rol spelen in de ontwikkeling en gezondheid van het kind.
Enerzijds dienen tijdelijke tanden opdat de mond zonder problemen zijn functies kan vervullen: kauwen, eten en spreken. Anderzijds helpt hun aanwezigheid in de mond om de nodige ruimte te sparen voor de definitieve tanden en helpt ze om hun correcte uitgroei te begeleiden.
Als melktanden dus aangetast worden of voortijdig verloren gaan, kunnen in de toekomst malocclusies ontstaan.
Tot slot vervullen deze tanden een heel belangrijke sociale rol. Het aspect van de glimlach helpt kinderen namelijk om zonder complexen of schaamte met anderen om te gaan. Daarom moet de verzorging ervan al beginnen voordat de tanden in de mond verschijnen, met een juiste hygiëne van het tandvlees na het voeden.
Nadat het eerste gebitselement tevoorschijn is gekomen, is het dus tijd om te beginnen met poetsen. Je moet een kindvriendelijke borstel met zachte borstelharen en een tandpasta met een aan de leeftijd aangepaste dosis fluoride gebruiken.
Volwassenen zijn verantwoordelijk voor het poetsen van de tanden tot het kind het zelf kan. Dit is meestal tussen 6 en 8 jaar. Daarna moeten de ouders dit proces begeleiden en toezicht houden, zodat de hygiënetechniek (Spaanse link) correct is.
Controles bij een kindertandarts vanaf het eerste levensjaar van het kind helpen ook om de mond gezond te houden. Tijdens deze controles bekijkt de vakman de toestand van het gebit van de kleine en adviseert hij de ouders over de juiste verzorging van de mond thuis.
Mythe 2: één keer per dag je tanden poetsen is genoeg
Dit is nog zo’n mythe die problemen kan brengen in de toestand van de mondgezondheid van een kind. Het is namelijk het beste minstens 2 keer per dag (Spaanse link) je tanden te poetsen: bij het opstaan en ‘s avonds voor het slapengaan.
Met 2 of 3 dagelijkse poetsbeurten wordt de bacteriële plaque die zich op de tandoppervlakken heeft afgezet verspreid. Daardoor worden de ophoping ervan en de productie van de zuren die verantwoordelijk zijn voor gaatjes vermeden.
Ook moet het tandenpoetsen ongeveer 2 minuten duren. Ouders kunnen het nuttig vinden om tijdens het poetsen het vrolijke verjaardagsliedje te zingen of te kiezen voor borstels met timers.
Mythe 3: kinderen hoeven geen tandpasta gebruiken bij het tandenpoetsen
De overtuiging dat kinderen geen tandpasta hoeven te gebruiken is nog een van de veelgehoorde mythes over tandenpoetsen.
Het klopt dat deskundigen gedurende verscheidene jaren hebben aanbevolen geen gefluorideerde tandpasta te gebruiken bij kinderen jonger dan 2 jaar. Maar tegenwoordig is de algemene aanbeveling om een fluoride tandpasta te gaan gebruiken zodra je begint met poetsen. Natuurlijk moet je letten op de concentraties van dit element in het product en alleen de benodigde hoeveelheid gebruiken.
Te veel tandpasta kan leiden tot fluorosis problemen. Daarom moeten volwassenen tandpasta in de juiste hoeveelheden (Engelse link) voor elke leeftijd uitdelen.
Volgens de American Dental Association (ADA) moet je tandpasta gebruiken (Engelse link) volgens de volgende aanbevelingen:
- Bij kinderen van 0 tot 3 jaar moet een klein bolletje van het product op de borstel gedaan worden, kleiner dan een rijstkorrel.
- Bij zuigelingen van 3 tot 6 jaar is de hoeveelheid te gebruiken tandpasta de grootte van een erwt. Op deze leeftijd moeten kinderen ook al aangemoedigd worden om na het poetsen al het product uit te spugen.
- Bij kinderen ouder dan 6 jaar is de dosis te gebruiken tandpasta ongeveer 1 centimeter.
Dit zijn de algemeen voorgestelde doseringen, die naargelang het geval iets kunnen verschillen. In elk geval kan de kindertandarts elk gezin het beste adviseren over deze en andere aspecten van de hygiëne, afhankelijk van het risico van het kind op tandbederf.
Mythe 4: als je mondwater gebruikt, is tandenpoetsen niet nodig
De borstelharen zijn het enige dat in staat is om bacteriële plak weg te vegen en te verspreiden. Daarom zijn tandenborstels essentieel als het om mondhygiëne gaat.
Het gebruik van mondspoelingen kan wel wat extra voordelen bieden, zoals de vermindering van micro-organismen of de extra bijdrage van fluoride om gaatjes te voorkomen.
Het gebruik van de tandenborstel mag je echter nooit vervangen door een mondspoeling. De behoefte aan deze producten is vooral aan het oordeel van de kindertandarts.
Mythe 5: het tandenpoetsen maakt alle tandoppervlakken schoon
Het is waar dat een goede tandenpoetsbeurt alle kanten van alle tanden in de mond moet bereiken. Daarom maken de borstelharen de binnenste, buitenste, en occlusale oppervlakken schoon. Maar de interdentale vlakken kunnen niet door de borstel bereikt worden. Om ze goed te kunnen ontsmetten moet je dus je toevlucht nemen tot het gebruik van tandzijde of speciaal daarvoor bestemde borsteltjes.
Met tandzijde is de hygiëne van de tanden compleet en worden de bacteriële plak en de voedselresten die zich ophopen verwijderd.
Mythe 6: je moet je tanden krachtig poetsen
Er heerst een geloof dat hoe energieker de reinigingsbewegingen zijn, hoe beter het resultaat. Maar dit is niet zo.
Een snelle, krachtige en ruwe poetsbeurt slaagt er niet alleen niet in bacteriën correct te elimineren, maar verslijt ook de tandoppervlakken en traumatiseert het tandvlees.
Gecontroleerde, precieze en soepele bewegingen zijn minder schadelijk en veel doeltreffender. Het poetsen moet dus bewust gebeuren om elke hoek van de mond goed schoon te maken zonder de structuren ervan te beschadigen.
De hulp van een kindertandarts
Zorgen voor de mondgezondheid is een taak die begint vanaf de kindertijd. De kleintjes in je huis helpen om van jongs af aan gezonde gewoonten in te bouwen is de verantwoordelijkheid van de volwassenen die voor hen zorgen.
Daarom is het essentieel dat je voorzichtig bent met de informatie die van het internet of van familie en vrienden komt. Het is tegenwoordig heel gewoon om huismiddeltjes of mythes over de verzorging van de mond te vinden die, zoals je gezien hebt, schadelijk kunnen zijn.
De sleutel tot een goede mondgezondheid voor de kleintjes is regelmatig bezoek aan de kindertandarts. Met bezoeken aan de tandarts, verantwoordelijkheidsgevoel en goede voorlichting zal de glimlach van kinderen in goede handen zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Holmgren, C., & Benzian, H. (2018). Global recommendations to prevent tooth decay must be evidence-based. Eastern Mediterranean Health Journal, 24(10), 973.
- Thornton-Evans, G., Junger, M. L., Lin, M., Wei, L., Espinoza, L., & Beltran-Aguilar, E. (2019). Use of toothpaste and toothbrushing patterns among children and adolescents—United States, 2013–2016. Morbidity and Mortality Weekly Report, 68(4), 87.
- Walsh, T., Worthington, H. V., Glenny, A. M., Appelbe, P., Marinho, V. C., & Shi, X. (2010). Fluoride toothpastes of different concentrations for preventing dental caries in children and adolescents. Cochrane database of systematic reviews, (1).
- Arrieta-Vergara, K. M., González-Martínez, F., & Luna-Ricardo, L. (2011). Exploración del riesgo para fluorosis dental en niños de las clínicas odontológicas universidad de Cartagena. Revista de salud pública, 13, 672-683.
- Acosta-Andrade, A., David-Solórzano, J., Pico-Sornoza, A., Sinchiguano-Quinto, K., & Zambrano-Torres, J. (2021). Correcto cepillado dental en niños: Artículo de revisión bibliográfica. Revista Científica Arbitrada en Investigaciones de la Salud GESTAR. ISSN: 2737-6273., 4(7), 2-22.
- Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México, 29(1), 21-24.
- Pita-Fernández, S., Pombo-Sánchez, A., Suárez-Quintanilla, J., Novio-Mallón, S., Rivas-Mundiña, B., & Pértega-Díaz, S. (2010). Relevancia clínica del cepillado dental y su relación con la caries. Atención primaria, 42(7), 372-379.
- Solis, G., Pesaressi, E., & Mormontoy, W. (2020). Tendencia y factores asociados a la frecuencia de cepillado dental en menores de doce años, Perú 2013-2018. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 36, 562-572.