Ontdek 4 huismiddeltjes tegen brandend maagzuur tijdens de zwangerschap
Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap komt heel vaak voor, net als andere gastro-intestinale aandoeningen. Dit komt omdat de foetus sommige spijsverteringsorganen geleidelijk kan samendrukken en hun goede werking kan veranderen.
Na de bevalling zal alles weer normaal worden. Tijdens je hele zwangerschap kun je echter ongemakkelijke gewaarwordingen ervaren die met bepaalde huismiddeltjes verbeterd kunnen worden.
In dit verband is het belangrijk op te merken dat de meeste spijsverteringsklachten verbeterd kunnen worden door aanpassingen in je eetgewoonten. Enkele veranderingen in je dieet en aanpassingen in je routines kunnen je levenskwaliteit positief beïnvloeden.
Hoe brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te verlichten
In dit artikel delen we de beste huismiddeltjes om zwangerschapszuur te verlichten. Je kunt ze vandaag nog in de praktijk brengen.
Als je nog steeds geen verbetering ervaart, doe je er goed aan eerst naar je arts te gaan voor je zelfmedicatie gaat toepassen. Onthoud dat wat je eet de ontwikkeling van je baby kan beïnvloeden.
1. Optimaliseer je dieet om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te helpen voorkomen
Het is belangrijk om je dieet aan te passen om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te bestrijden. Je moet weten dat sommige voedingsmiddelen, zoals chocolade, frisdrank, koffie en gekruide producten dit onaangename gevoel kunnen versterken.
Ook minder eenvoudige suikers eten kan je verlichting geven, zoals blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd (Engelse link) in het Journal of Thoracic Disease.
2. Slaap met licht opgeheven bovenlichaam
Brandend maagzuur wordt sterker als je vlak na het eten naar bed gaat. Om dit symptoom te vermijden, raden deskundigen aan minstens 2 uur te laten verstrijken tussen je laatste voedselinname en het naar bed gaan.
Ook is het goed om met je kussens een zekere helling te zoeken, zodat je hoofd iets hoger ligt dan de rest van je lichaam. Dezelfde aanbevelingen gelden voor dutjes overdag.
3. Neem melk op in je dieet
Volle zuivel is een base, wat betekent dat het maagzuur neutraliseert en het branderige gevoel vermindert.
Deze strategie is als een pleister – het helpt je je een tijdje beter te voelen, maar het is niet de oplossing van het probleem. Toch kan het een betere optie zijn dan je toevlucht nemen tot maagzuurremmers. Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat herhaaldelijk gebruik van dit soort medicijnen op de lange termijn schadelijk kan zijn.
4. Beperk je vetinname
Vetten zijn voedingsstoffen die er langer over doen om verteerd te worden dan andere voedingsmiddelen. Ze blijven ook langer in de maag. Dit verhoogt het risico op brandend maagzuur. Het is dus raadzaam je inname te beperken als dit symptoom zich herhaaldelijk voordoet.
Bovendien is het raadzaam om koken met vetten (zoals gefrituurd voedsel) en de inname van voedsel in beslag te vermijden.
Wanneer naar de dokter gaan?
Als je je voedingsrichtlijnen al hebt aangepast en de inname van frisdranken, ultra-bewerkte voedingsmiddelen en eenvoudige suikers hebt beperkt, maar nog steeds geen veranderingen merkt, is het tijd om een specialist te bezoeken.
Hetzelfde geldt als dit symptoom je welzijn schaadt of je levenskwaliteit bederft. In die gevallen kan het namelijk nodig zijn je toevlucht te nemen tot farmacologische behandelingen.
Als je nu nog geen van deze veranderingen hebt doorgevoerd, probeer ze dan eens uit. Vergeet niet dat goede eetgewoonten de sleutel zijn tot je gezondheid en die van je baby.
Wat gewichtstoename betreft: hoewel het normaal is dat dit voorkomt, moet je proberen een goede lichaamssamenstelling te behouden om dit probleem te verminderen. Doe dit door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen en een eetplan op te stellen om latere spijsverteringsprocessente vergemakkelijken.
Kies voor natuurlijke middelen om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te voorkomen
Zoals je gelezen hebt, zijn er natuurlijke middelen om het ongemak van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te bestrijden.
Als je geen verlichting vindt, kun je het beste je verloskundige raadplegen om te beoordelen of het nodig is om eventuele medicijnen in te nemen.
Hoe dan ook, houd altijd in gedachten dat het aannemen van gezonde leefgewoonten in alle levensfasen positief is. Je moet niet alleen goed eten, maar ook vaak bewegen en zorgen voor een goede nachtrust.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Newberry, C., & Lynch, K. (2019). The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. Journal of thoracic disease, 11(Suppl 12), S1594–S1601. https://doi.org/10.21037/jtd.2019.06.42
- Paz, M., de Alencar, M., de Lima, R., Sobral, A., do Nascimento, G., Dos Reis, C. A., Coêlho, M., do Nascimento, M., Gomes Júnior, A. L., Machado, K., de Menezes, A., de Lima, R., de Oliveira Filho, J., Dias, A., Dos Reis, A. C., da Mata, A., Machado, S. A., Sousa, C., da Silva, F., Islam, M. T., … Melo Cavalcante, A. (2020). Pharmacological Effects and Toxicogenetic Impacts of Omeprazole: Genomic Instability and Cancer. Oxidative medicine and cellular longevity, 2020, 3457890. https://doi.org/10.1155/2020/3457890